Sund

Sådan undgår du kræft

15. september 2013 af Jerk W. Langer/Foto: All Over Press
Hvert andet tilfælde af krlft kan undgås, hvis vi dropper tobakken, spiser sundt og motionerer nok.

Her får du en oversigt over punkter i levevisen, hvor det virkelig betaler sig at gøre en stor indsats mod kræft.

Færre færdigretter

Færdigretter, fastfood, sodavand og andre fedt- og sukkerbomber indeholder ikke ret mange næringsstoffer, men er fyldt med tilsatte planteolier, der skaber betændelse i kroppen. Samtidig deponeres de mange kalorier som fedt inde i maven, som er den farlige form for overvægt.

Bevæg dig hver dag

Vær aktiv mindst en halv time om dagen, så du bliver lidt forpustet. Rask gang, cykling, svømning, eller hvad du nu har lyst til. Jo mere aktiv du er, desto større gevinst. Tænk aktive pauser ind i arbejdsdagen, så du hver time bevæger dig et par minutter. Mindst.

Hold vægten

Hverken for meget eller for lidt. Sådan bør vægten ligge. Overvægt øger risikoen for blandt andet kræft i tyktarm og bryst. Især fedtet på maven er helbredsskadeligt. Omvendt må du heller ikke være for tynd.

Drop cigaretterne

Hvert tredje kræftdødsfald skyldes rygning. Også passiv rygning er farlig.

LÆS OGSÅ: Bliv testet for modermærkekræft

Masser af grønt og fuldkorn

Planteføde er en af de bedste måder at forebygge kræft på. Bær, frugt, grøntsager samt fødevarer med mange kostfibre, blandt andet brune ris, fuldkornsbrød og fuldkornspasta, beskytter mod kræft fra munden og hele vejen ned, samt i lunger og flere andre organer. Samtidig bliver du mere mæt og holder nemmere den slanke linje.

Mindre rødt kød

Eksperterne er ikke enige om, hvorvidt rødt kød er kræftfremkaldende. Men det er fornuftigt ikke at spise alt for meget kød fra okse, svin og lam. Især ikke, hvis det er hårdt stegt, for så dannes der kræftfremkaldende stoffer. Lyst kød fra fjerkræ og især fisk er bedre valg. Hold igen med forarbejdede kødprodukter som bacon, skinke og pølser.

Spis groft

Vælg fuldkornsprodukter frem for hvidt brød, pasta, hvide ris og andre kilder til hurtigt optagelige kulhydrater, der ikke blot feder, men også synes at øge kræftfaren samt risikoen for sukkersyge og blodpropper. Kostfibre og fuldkorn beskytter først og fremmest mod kræft i tyktarmen.

Spar på saltet

Ikke blot når det gælder blodtrykket, er det en god ide at holde igen med saltbøssen. Også kræft i blandt andet maven har forbindelse med et højt saltindtag. Krydderier og krydderurter er meget bedre valg, fordi de tilfører en masse kræftforebyggende plantestoffer.

Drik med måde

Det kan være godt for hjerte og hjerne med en daglig genstand eller to. Når det gælder kræftrisikoen, bør forbruget dog holdes så lavt som muligt. Alkohol er skyld i 14 procent af samtlige tilfælde af brystkræft, og ganske få genstande om dagen udgør en fare. Spred forbruget ud over alle ugens dage i stedet for at drikke massivt en enkelt dag eller to. Drik kun til måltider, ligesom franskmænd og italienere.

Kosttilskud med måde

Lad være med at tage enkelte vitaminer eller mineraler i høj dosis bortset fra ekstra D-vitamin fra oktober til april, såfremt du ikke spiser ret mange fede fisk.

Vitaminpille

Den almindelige vitaminpille sænker overraskende kræftfaren med otte procent, ifølge en afprøvning fra Harvard Medical School. Afprøvningen blev foretaget på mænd, men mon ikke kvinder også opnår en kræftforebyggende virkning.

LÆS OGSÅ: Kunstige sødestoffer giver ikke kræft

Am barnet

Amning, gerne i mindst seks måneder, beskytter moderen mod brystkræft. Det er særligt vigtigt, hvis der har været flere tilfælde af brystkræft i familien.

Løb fra kræften

Efter overvundet kræftsygdom er det en god investering at være fysisk aktiv i den udstrækning, man orker det. For det mindsker faren for tilbagefald efter kræft i tyktarmen, viser studier.

Natarbejde

Efter mange års natarbejde stiger risikoen for brystkræft, fordi kroppens døgnrytme forstyrres. Arbejd så vidt muligt i hurtigt roterende skift med blot en-to nattevagter ad gangen. Dagvagter bør følges af aftenvagter, som igen følges af nattevagter. Dæmp lyset om natten, hvis det er muligt.

Vær glad

Svær depression indebærer risiko for flere kræftsygdomme. Det passer godt sammen med vores nye erkendelse af, at depression ikke blot ødelægger livskvaliteten, men også udgør en fare for flere fysiske sygdomme.

Arv betyder meget

Har påfaldende mange i din familie haft kræft? Så kan din risiko også være forhøjet, især såfremt familiemedlemmerne blev ramt i en relativt ung alder. Da er det særligt vigtigt at følge de ovenstående råd samt gå til regelmæssig screening, først og fremmest mammografi.

Sponsoreret indhold