Sund

Sådan undgår du skinnebensbetændelse

8. februar 2013 af Caroline Skovsbo Clausen, SlankeDoktor.dk / Foto: All Over Press
Musik og de rette løbesko kan være altafgørende for, at du kommer ordentligt i gang med at løbe - uden at du får diverse skader eller skinnebensbetændelse. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål.
Undgå skader, når du løber
Undgå skader, når du løber

Hvorfor får jeg ondt i skinnebenene når jeg løber?

Mange løbere plages af skinnebensbetændelse, der opstår på skinnebenets inderside. Smerterne opstår typisk i starten af træningen, men forvinder efter noget tid.

Du vil dog kunne mærke ømheden ved at køre en finger opad indersiden af skinnebenet.

LÆS OGSÅ: Løb sikkert i kulden

Snak med din læge!

Mange oplever, at det gør mest ondt i starten af træningen, og når kroppen så er blevet ordentligt varm, gør det ikke længere ondt. Desværre forværrer det kun situationen at blive ved med at træne, hvis man har fået noget, der ligner skinnebensbetændelse.

Hvis man har mistanke om skinnebensbetændelse, bør man konsultere sin egen læge - diagnosen er meget simpel at stille. For at forhindre eller afhjælpe skinnebensbetændelse kan man skifte til et blødere underlag, nedsætte træningsmængden og købe gelindlæg til skoene.

Find den rigtige musik!

Det er selvfølgeligt helt individuelt, hvilken slags musik vi lytter til, når vi træner.

Nogle kan lide musik med hurtige rytmer, mens nogle vil have langsommere rytmer. Vælg det, der passer til dig og dit løbetempo.

Derfor virker musik

Nogle undersøgelser viser, at præstationsevnen kan stige med helt op til 20%, hvis man lytter til musik, samtidig med at man træner.

Forklaringen kan være, at man overdøver træthedssignalerne med musikken. En anden forklaring kan være, at man fokuserer på at lytte til musikken - til teksten eller til tempoet, som man kan træne i takt til. Det tager fokus væk fra tankerne om, at det er hårdt, at det gør ondt, eller at der er lang tid, til man skal stoppe træningen.

LÆS OGSÅ: Bliv flyvende med 5 simple løbetips

Hvilke løbesko er de rigtige for mig?

Stabiliteten er vigtig for støtte og styring af foden og for en rigtig fodafvikling under løbet.

Stødabsorberingen dæmper belastningen af det stød, der kommer op i kroppen, hver gang du sætter hælen i jorden. Støddæmpningen sker via yder- og især mellemsålerne, der er lavet af forskelligt absorberende materiale, som også har forskellig "levetid".

Træt i foden?

Du bør skifte løbesko, når støddæmpningen og støtten bliver mindre. Kig på skoene bagfra, og se om hælkappene hælder indad eller udad, hvilket tyder på dårlig stabilitet.

Føles inder- og mellemsålen hård, når du trykker på den inde i skoen? Er der små revner eller andre skader på skoen eller sålen? Bliver du træt i foden efter en løbetur, eller har du småskader i fod, underben eller knæ? Er du i tvivl, kan du også prøve et lignende par nye sko og mærke forskel.


God regel til at undgå skinnebensbetændelse

Som hovedregel råder man til at skifte løbesko efter 800-1000 km. Det svarer til, at en løbesko koster ca. 1 kr. pr. km.

LÆS OGSÅ: Sådan forbrænder du hurtigt 100 kalorier

Hvorfor tager jeg på, når jeg træner?

Efter en længere periode med træning kan skuffelsen være stor, når vægten ikke viser resultater. Men det er netop her at nybegyndere skal blive ved med at kæmpe - resultaterne er der - de kan bare være svære at få øje på i starten.

Muskler vejer nemlig mere end fedt. Efter en periode med træning, vil man derfor have øget sin samlede muskelmasse, men samtidig have reduceret fedtdepoterne.

Vær tålmodig!

Da musklerne altså vejer mere end fedt, vil vægten måske ligefrem vise mere, end hvad den gjorde før du startede træning.

Men fortvivl ej - de 'indre' resultater viser sig tidligt, f.eks. i blodsukkeret - og som tiden går, vil du opleve de synlige resultater, du længes efter.

Tab (dig) og vind med Slankeklubben!

Denne artikel er skrevet af Ude og Hjemme Slankeklubben i samarbejde med SlankeDoktor.dk. Hvis du melder dig ind i Slankeklubben i dag, får du som velkomstgave en gratis grøntsagskniv fra Raadvad af høj kvalitet til en værdi af 499 kr! Så er du godt i gang, når du skal i køkkenet og lave slankemad.

Start dit vægttab i dag og få din grøntsagskniv fra Raadvad til en værdi af 499 kr.

Hvis du melder dig ind fra den 2. januar 2013, kan du også være med i Danmarks sjoveste slankekur, "Taberne Vinder". Her kan du både smide nogle kilo og vinde eksklusive præmier oveni! Hvis du er med hele vejen indtil den 10. april 2013, deltager du blandt andet i lodtrækningen om en luksusrejse for to til Thailand!

Sponsoreret indhold