Sund

Sådan undgår du snorken

20. maj 2016 Nina Sommer
Foto: Pantherstock
De larmende brøl fra sidemanden i dobbeltsengen kan være ret irriterende. Her giver tv-læge Peter Qvortrup Geisling sit bud på, hvordan man undgår snorken.

Kære Peter

Jeg hører ofte mine kvindelige kolleger brokke sig over deres snorkende og meget larmende mænd.
Sådan er min kæreste ikke. Jeg kan næsten ikke høre, når han sover. Men snorker mænd per definition mere end kvinder? Og hvad kan man gøre for at undgå snorken?

Med venlig hilsen
Karen, Struer

(Se Peter Qvortrup Geislings svar under banneret...)

Kære Karen

Du er heldig, for snorken kan faktisk godt være et problem, der skaber så stor irritation i forholdet, at det er en medvirkende faktor til, at man går fra hinanden.

Og ja, mænd snorker mere end kvinder. Op mod otte ud af 10 midaldrende mænd snorker – hver anden gør det hver nat – og det er dobbelt så mange som hos kvinder.

Snorken øges i rygliggende stilling

Snorken øges især, når mænd ligger på ryggen, hvor svælget og tungen falder bagud, fordi musklerne i halsen slapper af og ikke bliver holdt på plads. Det betyder snorken eller søvnapnø og samtidig snorken.

Slip for influenza: 11 gode råd

Versionen med søvnapnø er der, hvor personen har lange perioder, hvor han eller hun ikke trækker vejret. Ud over at give den vildeste snorken, kan det også være farligt for blandt andet hjertet. Så det skal man undersøge og eventuelt behandles for.

Alkohol og overvægt

Der er ingen klare undersøgelser, der svarer på, hvorfor mænd snorker mest, men alkohol og overvægt øger risikoen for at snorke. Til gengæld er partneren tit generet af lyden, der kan holde én vågen eller vække én op til flere gange i løbet af en nat. En engelsk undersøgelse fortæller, at hvis man er gift i 10 år med en, der snorker, så mister man samlet set et halvt års søvn.

Sådan fjerner du dine karsprængninger

Verdensrekorden i lydstyrken er i øvrigt målt til 84 dB. Det svarer til at ligge ved siden af en lastbil med motoren i gang.

Sådan undgår du at snorke

  •  Lig på siden, når du sover.

  •  Frisk luft i soveværelset og ikke for høj temperatur.

  • Alkohol og sovetabletter har ugunstig effekt.

  •  Overvægt bør undgås, og en slankekur er et godt tiltag.

  • Rygning kan være en medvirkende årsag; bl.a. ved at give øget tendens til lukkethed i næsen

11 gode råd mod oppustet mave

Venlig hilsen Peter

Peter Qvortrup Geisling giver gode råd om sundhed hver uge i Ude og Hjemme.

10 gode råd om dårlig ånde:

10 gode råd mod dårlig ånde

Sponsoreret indhold