Sund

Sådan undgår du vintertræthed

7. december 2020 af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Vintermørket kan have store konsekvenser for vores velvære og lægge en kedelig dæmper på humøret, gøre én nedtrykt og energitom. Her er nogle gode råd mod vintertristhed.
Sådan undgår du vintertræthed

Skal vi ikke være enige om, at trods usikkerhed, forsamlingsforbud, aflyste julearrangementer, frygt omkring job og forretning, og måske coronaramte i din familie og omgangskreds, så må vi ikke blive så nedtrykte, at vi glemmer, at julen er hjerternes fest. Også selv om den måske må fejres på afstand fra dem, som vi normalt glæder os med i december.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Ture i skoven forebygger vinterdepression

I hvert fald skal årstiden ikke gøre os endnu mere triste og trætte. Vintermørket kan lægge en kedelig dæmper på humøret, gøre én sløv og energitom, og få én til at spise endnu flere fristende søde sager.

De sværeste tilfælde ender i en egentlig vinterdepression, der, som navnet siger, er mere dybtgående med nedtrykthed, tristhed, humørsvingninger, træthed, sløvhed, stort søvnbehov samt forøget appetit, især efter søde sager såsom slik, chokolade og desserter.

Ikke nok sollys

Kvinder er langt mest udsatte for humørdykket. Hvorfor ved vi ikke, men til gengæld er årsagen indlysende, nemlig at vi ikke får ret meget sollys i vinterhalvåret. Biologisk er kroppen konstrueret til at leve meget længere sydpå nede ved Ækvator med 12 timers lys og 12 timers mørke. Sollyset sender beskeder gennem øjnene ind til hjernen om at danne mere af humørstoffet serotonin samt mindre af søvnhormonet melatonin. Så egentlig overrasker det ikke, at hjernen kan reagere i den mørke tid, når vi får under halvdelen af normal lysmængde.

I denne uge forsøger jeg at lyse lidt op med tips til at komme gennem tidens mørke og kulde uden en trist dyne over juleglæden.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Styrk immunforsvaret: Husk D-vitamin

Hjælp mod vintertristhed

  • Kom ud i dagslyset så meget som muligt og hver eneste dag. Det er den aller bedste måde at stille viserne på kroppens indre ur. Kan du mon foretage dine juleindkøb, mens det er lyst? Kan du gå en tur udenfor i en del af frokostpausen?
  • Mørke, regn og kulde lokker ikke til udendørsaktiviteter, så træning og udendørsaktiviteter går nemt på vågeblus. Men inaktivitet gør dig altså bare endnu mere træt og trist. Motion og bevægelse har omvendt klare humørløftende effekter.
  • Få styr på nattesøvnen, så du er mindre træt om dagen. Har du problemer med at falde i søvn, så sluk for tv og andre skærme og dæmp belysningen i stuen. Søvnproblemer skyldes især, at vi holdes kunstigt vågne om aftenen, i stedet for at lade kroppen falde naturligt til ro, når mørket falder.
  • Gør det til en vane at opholde dig, hvor der er mest lys ved at følge solen gennem dagen. Spis morgenmad ved vinduer mod øst. Ophold dig i rum mod syd om eftermiddagen. Flyt om muligt arbejdspladsen hen til vinduet.
  • Vintertristhed og øget sukkertrang følges ad og kan hurtigt sende dig ind i en ond cirkel, så du bliver endnu mere træt og så får lyst til endnu flere søde sager. Da er vægtstigning uundgåelig. Kommer sukkertangen over dig, så foretag dig noget aktivt. Gå en rask tur, ordn praktiske ting i hjemmet, eller spis en gulerod.
  • I vinterkulden sparer vi på varmen og er tilbageholdne med at åbne døre og vinduer. Men det er en god idé at lufte ud et par gange dagligt, da indelukkethed ellers kan genere humøret. Fem minutter med gennemtræk er nok.
  • Foretag dig mest muligt af det du føler størst glæde ved. Tænk positivt og værdsæt livet og hvad der foregår omkring dig. Sluk tv og tilbring aftenen sammen med dine nærmeste og din sociale boble. Det kan sagtens lade sig gøre her i julen, trods alt.

Læs også: Sådan bliver du stærk

Sponsoreret indhold