Sund

Sænk dit kolesterol uden medicin

31. juli 2012 af Jerk W. Langer
Kig vanerne efter i sømmene og undgå medicin for at sænke dit kolesterol
Sænk dit kolesterol uden medicin
Foto: All Over Press

Næsten 600.000 danskere tager kolesterolsænkende medicin af typen statiner.

Meget af frygten for bivirkninger ved brug af denne medicin er overdreven og skruet op i pressen. Jeg anser derimod den lægeordinerede medicin for nyttig, når man har forhøjet kolesterol, som ikke kommer på plads med en sundere levevis, især hvis man også har diabetes eller åreforkalkning.

Men jeg er foruroliget over, at mange mennesker slet ikke prøver, om de selv kan spise og træne kolesteroltallet ned.

Få flere gode råd til at sænke dit kolesterol her.

Her får du 14 gode råd til, hvad du selv kan gøre for at sænke dit kolesterol - uden medicin:

1. Rugbrød, grove grøntsager og andre fuldkornsprodukter forhindrer meget af madens kolesterol i at komme ind i kroppen.

2. Havregryn og havregrød indeholder særlige kostfibre ved navnet beta-glukaner, og en stor portion havregryn hver morgen kan typisk mindske kolesteroltallet med fem procent.

3. Smider man nogle overflødige kilo, så går kolesteroltallet samme vej.

4. Rødt kød som okse, svin og lam samt fede mejeriprodukter er slemt, især det fedt, som er fast ved stuetemperatur, såsom bacon, smør og fedtkanter på kød. Fjerkræ, fisk, mandler, nødder og tangprodukter indeholder meget sundere fedt.

5. Vælg altid de fedtfattige varianter af mejeriprodukterne. Mælkefedtet er noget af det værste for kolesteroltallet.

Se vores mange lækre opskrifter på sunde drikke

6. Ærter, bønner og andre bælgfrugter er fyldt med fibre, der holder kolesterol ude af kroppen.

7. Træn op mod en time hver dag med rask gang, cykling, jogging, svømning, zumba, og hvad du nu har lyst til. Motion forbedrer både kolesteroltallet og den såkaldte insulinfølsomhed, som modvirker sukkersyge.

8. Du kan uden problemer spise et æg hver dag. Er kolesteroltallet meget højt, eller har du diabetes, så nøjes med maksimalt tre æg om ugen.

9. En eller højst to genstande alkohol om dagen kan forbedre blodets kolesterolbalance

10. Nyd med god samvittighed op til fire-fem kopper kaffe dagligt, så længe du overvejende drikker kaffe brygget på den typiske danske måde.

Læs her, hvordan kaffe faktisk kan være en sund hjælp til vægttab

11. Et nyttigt naturlægemiddel mod forhøjet kolesterol er guarmin, som tillige sænker blodsukkeret, og derfor er et godt valg for diabetikere. (Opdatering: guarmin er udgået af produktion).

12. Fisk sænker ikke i sig selv kolesterol, men når du spiser fisk, undgår du en kolesterolforhøjende kødret. Desuden beskytter fisk dit kredsløb mod åreforkalkning og forhøjet blodtryk.

13. Avocado har tidligere være bandlyst, men det er forkert, for mange af fedtstofferne er af samme sunde type som i olivenolie.

14. Bær indeholder polyfenolstoffer, som er gode for kolesteroltallet, så spis dem til alle måltider.

15. Der findes flere slags kosttilskud, der kan tages mod forhøjet kolesterol. F.eks. Kolesterol Protect Plus fra Naturdrogeriet og Kwai Heart Care

Se her, hvorfor man kun kan elske jordbær - opskrifter i massevis

Sponsoreret indhold