Sund

Signe lider af kronisk sygdom: Jeg spiste mig rask

15. februar 2018 af Nina Sommer, Foto: Foto: Morten Mejnecke.
Som barn var Signe kendt som hende med den sarte mave. En kronisk sygdom betød smertefulde og hyppige toiletbesøg, der blev hendes hverdag, og når det var værst, kunne hun knapt gå. Men da hun ændrede sin kost, skete der noget: Hun blev symptomfri.
Kronisk sygdom

Signe sidder inde i stuen, og mørket har for længst lagt sig over rækkehuset i Odense. Udefra ligner hun enhver anden ung kvinde. Hendes ben er ikke lagt i gips eller har andre synlige tegn på, at hendes krop ikke fungerer som andres. Men dér i stuen vil benene ikke hjælpe hende ind i sengen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hendes mand, Søren, lægger en arm om hende og hjælper hende ind i dynerne, og mens hans tunge åndedræt kan høres ved siden af, ligger Signe og kigger op i loftet.

Hun kan ikke vende sin krop i en mere behagelig stilling, og hun beder til, at hun ikke skal på toilettet i løbet af natten. Tårerne finder vej til øjenkrogen, for i morgen ved hun, at det hele starter forfra. Signe lider af en kronisk sygdom, der har plaget hende hele hendes liv.

Sygdom tappede Ann for kræfter: Jeg ville bare dø

Kronisk sygdom

– Det var svært at se positivt på fremtiden, for jeg havde dage, hvor jeg havde behov for hjælp hele tiden. Min mand tog ofte fri fra arbejde for at hjælpe mig, og det var så frustrerende, at jeg ikke engang kunne løfte min egen datter, fortæller Signe Platz fra Odense, der medvirkede i TV2-programmet ”Spis dig rask”.

Lige så længe Signe kan huske, har hendes mave skabt problemer for hende. Hun skulle ofte vide, hvor toilettet var, for det var ikke en mulighed at holde sig 5 minutter, og følelsen af glasskår, der passerede tarmen, blev hverdag.

En hæmmet hverdag

I 2010 fik Signe svaret på sine maveproblemer. Hun fik konstateret colitis ulcerosa, der betød, at dele af hendes tarme var betændte, men til trods for at lægerne endelig fandt ud af, hvad den unge kvinde fejlede, så var det svært at behandle.

Hver aften skulle hun give sig selv en stikpille, men selv om det kunne hjælpe hende om natten, var det stadig svært i løbet af dagen.

– Jeg turde ikke tage bussen, hvis jeg pludselig skulle på toilettet, og hvis jeg skulle et sted hen, jeg ikke kendte, så kunne jeg gå på nettet for at finde en plantegning over området, så jeg vidste, hvor der var et toilet, fortæller Signe, der har haft svært ved at forklare, hvor handicappet hun egentlig har følt sig.

– Jeg kan huske, at jeg engang kom ud fra et handicaptoilet og fik en masse negative kommentarer. Jeg ”var jo ikke syg”, men man kan jo ikke se på mig, hvor meget det påvirker min hverdag, siger Signe, der pludselig begyndte at have svært ved at gå.

Kosten betyder intet

En scanning viste, at Signe havde gigt i rygsøjlen. Hun fik nogle piller, men bivirkningerne gjorde ikke hendes liv bedre. Hun fik alvorlige rysteture og kastede op.

– Jeg begyndte at indstille mig på, at det var sådan, mit liv ville se ud fremover. Det var en deprimerende tanke, men det var, som om lægerne ikke kunne gøre noget for mig. Jeg følte, at der var lidt berøringsangst omkring min sygdom, siger Signe, der blev tilbudt biologisk behandling mod sin sygdom, men bivirkninger som influenza-lignende symptomer og rysteture var hyppige, og hun valgte at takke nej.

På eget initiativ begyndte Signe at skære gluten væk fra sin kost, og hurtigt kunne hun mærke en forandring.

Chokerende reaktioner

Men da hun en dag fortalte det til en læge, blev hun forundret over hans reaktion.

– Jeg havde hele tiden fået at vide, at kosten ikke havde indflydelse på min sygdom, men det kunne jeg jo mærke, at den havde. En dag snakkede jeg med en anæstesilæge og fortalte, at det hjalp, når jeg droppede gluten i min kost, men han grinte af mig. Jeg var helt chokeret over hans reaktion, for jeg følte, at han tænkte, at jeg var skør, forklarer Signe, der valgte at melde sig til TV2-programmet ”Spis dig rask”.

Lækre glutenfri og sunde brownies: Få opskriften her

Hendes håb var, at nogle eksperter kunne hjælpe hende videre med den kost, som hun selv var begyndt på.

En mærkbar forskel

– Jeg følte for første gang, at jeg blev set på som et helt menneske, og ikke kun som en med en betændt tarm og gigt i ryggen. Der var fokus på hele kroppen. Jeg fandt blandt andet ud af, at jeg manglede en del vitaminer.

I 12 uger skulle Signe skære gluten og sukker ud af sin kost. Hun skulle tilberede sine grøntsager, spise meget fisk og tage en del vitaminer og kosttilskud.

– Jeg mærkede en forskel med det samme, men det var også meget omstændeligt. Om det bare var en lille nød, jeg spiste, så skulle jeg skrive det ned, og det var rigtig vigtigt, at jeg på milligram fik alle vitaminer og Omega 3, som jeg havde fået af vide. Så vores familieliv skulle planlægges ned til mindste detalje, fortæller Signe, der blev mere og mere mobil og smertefri, som tiden gik.

Bare en lille bolle

Men da hun en dag spiste en bolle, blev hun overmandet af smerte.

– Jeg fik af vide, at jeg ikke måtte afvige fra kostplanen. I begyndelsen tænkte jeg, at ”det er jo bare en enkelt bolle eller et stykke kage, hvor slemt kan det være”, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg blev nødt til at være konsekvent med min kost, hvis det skulle virke.

Signe har tidligere været gravid uden for livmoderen. Graviditeten sad i æggelederen, der blev fjernet, og da Signe blev gravid med Sally, fandt lægerne ud af, at hun havde cyster på den ene æggeleder, der var tilbage.

Ud med gluten

Den lille familie var lykkelig for deres datter, og de havde lukket ned for tanken om flere børn. I stedet købte de en bil, hvor der ikke var plads til barnevogn, og en lejlighed, beregnet til tre personer.

Men som Signe fik det bedre og bedre og begyndte at kunne dyrke motion, var der en dag to streger på graviditetstesten.

I dag er hun på barsel med sønnen Hugo, der er 3 måneder, og hun kan både gå lange ture med ham i barnevognen og lege med sin 3-årige datter, Sally, hvilket ellers tidligere var et problem.

Symptomfri

I dag er Signe symptomfri og fungerer som et almindeligt raskt menneske.

– Jeg ved selvfølgelig ikke, om det er på grund af kosten, at det lykkedes at blive gravid igen, og der har også været en del kritik af mine resultater. Jeg fik at vide, at jeg ikke var rigtig syg, og at det virkede lidt for nemt i forhold til mine resultater. Man skal huske på, at jeg noterede alt, hvad jeg har spist, jeg skulle have rigtig mange tilskud, og jeg havde mulighed for at stille spørgsmål til programmets to eksperter. Det er nok ikke alle, der er lige så modtagelige over for kostens indvirkning. Jeg er jo ikke læge, så jeg ved det ikke, men jeg ved, at lige så snart jeg ikke fulgte kostplanen, så reagerede min krop på det, forklarer Signe, der har indset, at hvis hendes krop skal holdes smertefri, kommer hun til at leve uden sukker og gluten resten af sit liv.

Tabte sig 34 kg og blev gravid: Spiste efter KISS-kost-princippet

– Jeg har været indlagt en del gange, har været meget afhængig af min familie og været modløs på fremtiden, så det er det hele værd. Nu kan jeg gøre, hvad jeg har lyst til og være der for mine børn, og det synes jeg er ret vildt.

Sponsoreret indhold