Sikker i naturen: Kom skovflåten i forkøbet

Nogle kilder taler om at omkring 150.000 bides af en skovflåt hvert år. Langt de fleste flåtbid er ufarlige og giver blot et mindre rødt mærke ligesom et insektstik. Men i nogle tilfælde overfører flåtens bid bakterier eller virus. På grund af denne smittefare skal vi have respekt for flåter. Mest kendt er borrelia-bakterien, der kan give sygdommen borreliose. Flåter kan i sjældne tilfælde overføre virus, der forårsager hjernebetændelsen TBE eller infektionen anaplasmose. Sædvanligvis sker der ikke noget, hvis du fjerner skovflåten inden for de første 24 timer. Det antages, at kun to ud 100 bid medfører borrelia-infektion. Men hold altid øje med, om et rødt hududslæt på bidstedet vokser til fire cm eller mere i diameter, for så skal du søge læge.
Læs også: Pas på derude: Nu er det sæson for flåter
Her er flåten
Du kan møde skovflåten i hele Danmark fra marts til november, gerne i fugtig vegetation såsom højt græs og planter, overgang mellem skov og eng, samt under trækroner i løvskov. Mest udbredt er flåten i de østlige områder, altså Østjylland, Fyn, Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Mængden stiger med antallet af større værtsdyr såsom hjorte. Der er færre skovflåter på sandede jorde, der om sommeren udtørrer så meget, at flåterne dør. Flåten er mest aktiv fra juni til august, når den i varmt og fugtigt vejr sidder højt oppe på et græsstrå med forbenene strakt ud. Klar til at springe på dig og søge hen til eksempelvis nakken, bag øret, lysken eller knæhasen. De næste 14 dage kan den ubemærket suge blod, mens vægten øges op mod 100 gange, og den vokser fra få millimeter til næsten en centimeter, før den atter slipper taget i dig.
Mange hilsner Jerk W. Langer
Læs også: Sådan tackler du en skovflåt
Slip for skvflåter
- Når du er i områder med mange skovflåter, mindsker du klart risikoen ved at dække bar hud. Bær lange ærmer, lange bukser, tørklæde og eventuelt hovedbeklædning.
- Stop bukserne ned i strømperne.
- Gummistøvler beskytter godt, men er ofte lidt upraktiske.
- Myggemidler på hud og tøj kan reducere antallet af flåter, som sætter sig.
- Børst tøjet af, inden du går indenfor på både inderside og yderside, for at fjerne eventuelle skovflåter på tøjet. Det er lettest at se flåter på lyst tøj.
- Kig efter turen huden efter for skovflåter. Små skønhedspletter kan snyde.
- Skovflåten kan være kravlet op i hovedbunden, allerede inden du er kommet hjem.
- Tjek din hund, da flåter kan overføres til mennesker fra hunden, ligesom hunden i sjældne tilfælde kan blive syg.
Læs også: Sådan undgår du at blive bidt af flåter
Fjern skovflåten
- Fjern skovflåten så hurtigt som muligt. Det første døgn smitter den omtrent aldrig, så gå ikke i panik, men fjern den roligt og omhyggeligt.
- Benyt et flåtkort eller flåttang. Har du ikke andet, kan pincetten anvendes. Mest effektivt er det at dreje skovflåten et par omgange og så trække den lige ud, hvorefter den slipper taget med hovedet intakt.
- Skovflåten kan også fryses til døde med en kølespray beregnet til formålet.
- Tilbagesiddende munddele i huden kan tages i næste omgang. Frygt ikke: De vokser ikke ud til en ny skovflåt. Eventuelle rester af den døde skovflåt udstødes af sig selv efter et stykke tid på samme måde som en splint. Men hold øje med, om der går betændelse i.
- Vask bidstedet med sæbe.
- Efter at flåten er fjernet, er der gerne et lille, rødt mærke som ved myggestik. Det er ufarligt.
Læs også: Super trick til sommeren
Flåt-sygdomme
Borrelia:
- Første stadium: Har skovflåten overført borrelia-bakterier, kommer der i løbet af dage til få uger et rødligt hududslæt, der langsomt breder sig og kan blive stort som en håndflade. Udslættet er rødt i kanten og blegere i midten. Søg da læge. Får du influenzalignende symptomer eller feber i dagene efter et flåtbid, bør du også kontakte lægen.
- Andet stadium: Efter uger til måneder kan borrelia-bakterien, såfremt man ikke har fået penicillin, spredes ud i kroppen og give symptomer fra nervesystemet såsom smerter og ansigtslammelse. Det sker hos cirka 10 procent af ubehandlede personer og hedder neuroborreliose.
- Tredje stadium er heldigvis meget sjælden, men kan skade led og hjerte.
Skovflåthjernebetændelse, TBE:
- Skyldes et virus overført med flåt. Hyppigst på Bornholm samt få tilfælde i Nordsjælland og Faaborg-egnen. Sygdommen varierer meget fra tilfælde uden symptomer til hjernebetændelse med søvnløshed, konfusion, forvirring og eventuelt opkastninger, nakkestivhed og lammelser. TBE kan forebygges ved vaccination.
Anaplasmose, tidligere kaldt ehrlichiose:
- Skyldes bakterien Anaplasma phagocytophilum overført med flåt. Som regel får du ikke symptomer, men af og til kan den minde om influenza, sjældnere give sygdom i lunger, nyrer og nervesystem.
Læs også: Badning med omtanke: Følg baderådene