Sund

Skydning ser ud til at hjælpe børn med ADHD

11. juli 2019 af Marie Barse, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Skydeidræt gør det nemmere for børn med ADHD at koncentrere sig, sidde stille og fungere i dagligdagen ifølge børnene selv og forældre.

ADHD og skydeidræt lyder sikkert for de fleste som en lidt underlig og måske ovenikøbet sprængfarlig cocktail.

Ikke desto mindre har DGI siden 2012 samarbejdet med udvalgte skoler og skytteforeninger om at tilbyde skydetræning i skoletiden til børn med ADHD og ADHD-lignende symptomer. Det skriver Videnskab.dk.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Gennem de sidste tre år har en gruppe forskere på Syddansk og Aarhus Universitet undersøgt, om skydetræningen hjælper på børnenes ADHD-symptomer. Og det er der noget, der tyder på.

– Børnene fortæller, at de kropslige teknikker, de har lært at bruge i skydningen, dem kan de bruge i skolen og derhjemme.

Flere af dem beskriver, at de har nemmere ved at føre en samtale til ende og ikke hele tiden bliver distraheret, fortæller projektleder og ph.d.-studerende Annegrete Månsson.

Fokuserer bedre

I sit ph.d.-projekt har Annegrete Månsson fulgt 128 børn med ADHD og ADHD-lignende vanskeligheder.

Læs mere på Videnskab.dk: Studie: Børn med ADHD mangler oftere en tryg relation til deres mødre

Halvdelen af børnene gik til skydning i en skytteforening gang om ugen i et halvt år i skoletiden.

Studiet viser at:

  • Lærerne ikke kan mærke forskel på børnene, som har gået til skydeidræt.
  • Forældrene mener, at børnene klarer sig bedre efter skydeidrætten.
  • Børnene, som har gået til skydeidræt, oplever, at de bedre kan fokusere og koncentrere sig, og de er gladere og mere tilfredse med livet.
  • Computertesten viser, at børnene som har gået til skydeidræt, klarer sig bedre end kontrolgruppen. Børnene har taget testen, da studiet gik i gang og igen efter seks måneder. Og her klarer kontrolgruppen sig faktisk dårligere ved anden måling, mens der i skydegruppen ses en lille forbedring.

Professors vurdering

Studiet har dog flere begrænsninger, som gør, at det er svært at konkludere noget endegyldigt.

– Det er et rigtig interessant studie, og idéen er super god, så jeg vil helst ikke skyde det ned. Men jeg kan ikke ud fra de her resultater anbefale skydeidræt til børn med ADHD, siger professor i børne- og ungdomspsykiatri på Aarhus Universitet, Per Hove Thomsen, til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: App skaber ro om ADHD-børns sengetid

En vigtig begrænsning er, at børnene ikke er blevet fordelt ved lodtrækning til enten skydeidræt eller kontrolgruppe, påpeger Per Hove Thomsen.

Forskergruppen bag studiet er ikke uenige med Per Hove Thomsen.

De var fra starten opmærksomme på den begrænsning, og på, at der faktisk er store forskelle på kontrolgruppen og skydegruppen.

– Det er helt klart en begrænsning, og hvis det på nogen måde er muligt, så vil jeg anbefale fremtidige studier at inddele børnene ved lodtrækning. Rent logistisk kunne det bare ikke lade sig gøre, siger Annegrete Månsson.

Forskergruppen lægger dog vægt på, at man skal se på de samlede resultater af forskningsprojektet.

Her indgår et kvalitativt studie, hvor flere børn og forældre fortæller, at børnene har fået nemmere ved at holde fokus på en ting ad gangen, efter at børnene har gået til skydeidræt.

Andre artikler på Videnskab.dk

Forsker: Sådan kan skolen engagere alle elever

Forskere har fundet gener, der øger risikoen for ADHD

Forsker: Du hjælper ikke dine børn ved at skærme dem fra nederlag

Sponsoreret indhold