Skyl salat og krydderurter
Hygiejnestandarden i den udenlandske produktion af frugt og grønt kan være lav.
Anvendt i madlavningen koges og steges bakterier som salmonella og campylobacter af. Men inden da er det fornuftigt at håndtere råvererne med omtanke for ikke at sprede bakterierne - for eksempel via kniv og skærebræt.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise yoghurt hver dag
Typiske tegn på forgiftning er mavesmerter, kvalme, opkastninger, diarré og måske feber en-to dage efter, at man har spist mad med sygdomsforårsagende bakterier eller virus.
Sådan skylles salat og krydderurter
* Fjern beskidte og beskadigede blade.
* Skil salat fra stokken.
* Klip krydderurter fra stilken.
* Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand.
* Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke. Eller benyt en salatslynge.
Sund med krydderurter
Krydderier og krydderurter kan benyttes i madlavningen til at fremme både smag og helbred.
LÆS OGSÅ: Undgå maveforgiftning
Et godt eksempel er rosmarin, der indeholder den meget kraftige antioxidant rosmarinsyre. Dens egenskaber har man fra gammel tid i de arabiske lande udnyttet til at forlænge holdbarheden af brød, og det genfinder vi i dag i de lækre foccacia-brød.
Hvidløg mod cancer
Hvidløg er med til at forebygge åreforkalkning og bekæmpe infektioner. Mennesker, der spiser mange hvidløg og andre løg, har desuden lavere risiko for kræft i spiserøret og mavesækken, fordi løget bekæmper en kræftfremkaldende bakterie.
Kosttilskud
Generelt gælder det, at som almindelig sygdomsforebyggelse anbefales du at bruge et bredt udvalg af krydderier i madlavningen. Har du et egentlig medicinsk problem, er det mest sikkert at anvende et standardiseret naturlægemiddel eller kosttilskud for at være sikker på at nå op på den bedste dosis.