Sund

Skyl salat og krydderurter

16. marts 2014 af Jerk Langer, foto: All Over Press
Krydderurter og grønsager fra eksotiske lande skal vaskes ordentligt før brug

Hygiejnestandarden i den udenlandske produktion af frugt og grønt kan være lav.

Anvendt i madlavningen koges og steges bakterier som salmonella og campylobacter af. Men inden da er det fornuftigt at håndtere råvererne med omtanke for ikke at sprede bakterierne - for eksempel via kniv og skærebræt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du spise yoghurt hver dag

Typiske tegn på forgiftning er mavesmerter, kvalme, opkastninger, diarré og måske feber en-to dage efter, at man har spist mad med sygdomsforårsagende bakterier eller virus.

Sådan skylles salat og krydderurter

* Fjern beskidte og beskadigede blade.

* Skil salat fra stokken.

* Klip krydderurter fra stilken.

* Skyl bladene grundigt i rindende koldt vand.

* Lad bladene dryppe af i et rent viskestykke. Eller benyt en salatslynge.

Sund med krydderurter

Krydderier og krydderurter kan benyttes i madlavningen til at fremme både smag og helbred.

LÆS OGSÅ: Undgå maveforgiftning

Et godt eksempel er rosmarin, der indeholder den meget kraftige antioxidant rosmarinsyre. Dens egenskaber har man fra gammel tid i de arabiske lande udnyttet til at forlænge holdbarheden af brød, og det genfinder vi i dag i de lækre foccacia-brød.

Hvidløg mod cancer

Hvidløg er med til at forebygge åreforkalkning og bekæmpe infektioner. Mennesker, der spiser mange hvidløg og andre løg, har desuden lavere risiko for kræft i spiserøret og mavesækken, fordi løget bekæmper en kræftfremkaldende bakterie.

Kosttilskud

Generelt gælder det, at som almindelig sygdomsforebyggelse anbefales du at bruge et bredt udvalg af krydderier i madlavningen. Har du et egentlig medicinsk problem, er det mest sikkert at anvende et standardiseret naturlægemiddel eller kosttilskud for at være sikker på at nå op på den bedste dosis.

Sponsoreret indhold