Sund

Slank med Sense: Nu nyder jeg stranden med mine børn

3. august 2022 Af Vibeke C. Larsen. Foto: Henrik Bjerg og privat.
Berit Irene har tabt sig over 35 kilo og holder i dag vægten ved hjælp af Sense og motion, for hun har besluttet, at hun ikke vil være overvægtig igen.

Alle, der har været på kur, ved, at den helt store prøvelse først kommer, når kiloene er tabt, og vægttabet skal holdes. Før man har set sig om, er de gamle vaner vent tilbage, og kroppen har genvundet alt det tabte – og mere til.

Den situation ville Berit Irene Feldt fra den lille by Aes uden for Horsens for alt i verden undgå, da hun for ni år siden gennemførte et flot vægttab på mere end 35 kilo ved at lægge sin kost om og indføre motion i sit liv.

– Jeg er blevet gladere og har fået mere overskud efter, jeg har tabt mig. I begyndelsen kunne jeg ikke løbe, men som jeg er blevet lettere, kan jeg bevæge mig mere, siger 45-årige Berit Irene, der er mor til Lucas på 13 og Josefine på 17 år. Hun fik eksem under sit arbejde i en slagterforretning og er i dag førtidspensioneret.

Ingen forbud

En veninde introducerede hende til Sense, og i Sense-principperne fandt Berit Irene de redskaber, som gør, at hun stadig kan holde fast i de gode vaner, som hun fik under vægttabet. Her brugte hun tallerkenmodellen, hvor man inddeler tallerkenen i tre dele og fordeler kød, grønt og kulhydrater som kartofler, ris eller pasta i de tre felter.

– Det minder meget om Sense, hvor man bruger sin hånd til at måle med. Men i Sense er der ingen forbud, og det kan jeg godt lide, siger Berit Irene.

I Sense inddeler man dagens måltider i spisekasser og bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid.

– Når jeg spiser efter Sense, føler jeg mig mæt i løbet af dagen, og det betyder, at jeg ikke har så stor trang til usunde ting. Bliver jeg sulten, har jeg agurkestænger og gulerødder i køleskabet, fortæller hun.

Berit Irene løber fem til 10 kilometer et par gange om ugen og hjemmetræner dagligt. På de dage, hvor hun løber, springer hun morgenmaden over, så har hun mere at gøre godt med senere på dagen. Samme metode bruger hun, hvis hun skal ud at spise.

– Sense er ikke en kur, men en livsstilsændring, som jeg skal leve med resten af livet, og derfor skal man også kunne leve normalt, siger hun.

Galleri: Slank med Sense: Nu nyder jeg stranden med mine børn

Pizza om fredagen

Berit Irene får meget inspiration i Sense’s Facebookgruppe, hvor der også altid er støtte og opmuntring af hente.

– Der er et rigtigt godt sammenhold i gruppen, og det giver mere gejst, så det er nemmere at holde fast i de gode vaner, påpeger Berit Irene.

Om fredagen holder hun dog fri fra Sense og spiser, hvad hun har lyst til.

– Fredag kan jeg spise pizza og slik med ungerne. Det har jeg gjort hele vejen igennem mit vægttab, for det betyder meget, at man har noget at glæde sig til.

Stofskiftesygdom

Berit Irene var kun halvandet år, da hun fik konstateret en stofskiftesygdom, som hun bliver medicineret for. Sygdommen har gennem livet påvirket hendes vægt og gjort det svært for hende at tabe sig. Under sin første graviditet for 17 år siden begyndte vægten for alvor at gå i den forkerte retning.

– I slutningen af graviditeten mistede jeg min far. Det var meget uventet. Jeg var i sorg og havde ikke overskud til at tabe mig, fortæller Berit Irene.

Hun fik et barn mere, og med to små børn var der ikke energi til at spise sundt eller motionere.

– Jeg tænkte ikke over, at min vægt steg, for jeg gik altid i elastisk tøj, husker Berit Irene.

Men en dag i 2013 fik hun pludselig øje på sit eget spejlbillede.

– Jeg fik et chok og tog en beslutning om, at det måtte stoppe, mindes hun.

På det tidspunkt lå vægten omkring de 110 kilo, men Irene Berit ved det ikke præcist, for hun ejede ikke en vægt. Det gør hun i dag, og når hun hopper op på den, viser den 75 kilo, og det er endda tre kilo mere end normalt, for Berit Irene er lige stoppet med at ryge.

– Jeg lever sundere end tidligere, og desto ældre jeg bliver, jo mere tænker jeg over, hvordan jeg lever, siger hun.

I dag tager hun gerne på stranden med sine børn – i bikini.

– Det kunne jeg ikke drømme om tidligere, men i dag kan godt lide at være på stranden. Jeg har lidt ekstra hud på maven, som jeg skal lære at acceptere, og min læge siger, at jeg ikke skal sammenligne mig med pigerne på 20 år, for jeg har født to børn og tabt mig, siger hun.

Kroppen har fået det bedre siden vægttabet. Berit Irenes stofskiftesygdom er kommet så meget i balance, at hun ikke har fået reguleret medicinen de sidste fire år, og kolesteroltallet er faldet.

– Jamen, det er bare at komme i gang. Det er mit bedst råd. Hvor der er vilje, er der vej, og så skal det nok lykkedes, smiler Berit Irene.

Kom godt i gang med Sense med ugens Ude og Hjemme

Sponsoreret indhold