Sund

Slankekur: Undgå slankebrølerne og smid flere kilo

20. september 2021 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Få 13 gode råd til din slankekur. Lær at undgå de værste slankebrølere, som gør det svært at smide kiloene eller vedligeholde vægttabet.
Slankekur: Undgå slankebrølerne og smid flere kilo

Der er ingen nem genvej til vægttab. Der skal arbejdes for sagen. Vi kan diskutere i én uendelighed, hvorvidt slankekure duer til noget. Mange erfarer, at man efter et vægttab desværre tager de uønskede kilo på igen, så snart man slækker på kuren og falder tilbage til gamle mønstre og uvaner.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Planter og fisk

Når jeg hjælper en klient til et varigt vægttab, justerer vi spisevanerne ind til simple principper med en over­vejende plantebaseret kost suppleret af især fisk og med plads til omtrent alle fødevarer, men i det rette indbyrdes forhold. Hertil kommer retningslinjer for en fornuftig spiseadfærd, så man ikke bare spiser løs konstant. Selvfølgelig masser af ­bevægelse samt ordentlig nattesøvn. ­

Sommetider er et spisevindue på 8 timer på sin plads, i praksis ved at springe morgenmaden over. Og altid individualiseret til den enkelte klient og hendes særlige udfordringer, for vi er alle forskellige.

Det er faktisk ikke så svært, medmindre man gør det mere besværligt for sig selv ved at falde i de klassiske fælder. Dem jeg kalder for slankebrølere.

Lad os i denne uge se på, hvordan du undgår de værste.

13 gode råd

 • Spring ikke måltider over, medmindre du decideret følger et 8 timers spiseprincip. Umiddelbart sparer du selvfølgelig nogle kalorier, men efterfølgende kan du blive så sulten, at du overkompenserer ved at spise mere, hurtigere, samt mere usundt.
 • Ønsker du at springe måltider over, typisk morgenmaden, er det meget vigtigt at have et stabilt blodsukker. Det opnås først og fremmest ved at holde dig fysisk aktiv en stor del af dagen med gang, cykling, havearbejde, rengøring og selvfølgelig træning.
 • Skriv indkøbsseddel på forhånd, så du ikke køber løs per impuls. Herved gennemtænker du i ro og mag, hvad der er brug for af fødevarer, og kan spare penge ved at tjekke tilbudsaviserne.
 • Vent aldrig med at købe ind, indtil du er blevet sulten. Det er så dum en fejl. Med sulten fordufter fornuften, og indkøbskurven fyldes med søde, salte og fede madvarer. Samt en lokkende chokoladebar fra boksen ved kassekøen.
 • Kiks, rosiner, barer og andre snacks sender blodsukkeret på rutschetur, så du hurtigt bliver sukkersulten igen. Hold dig om muligt til måltiderne, eller spis noget ordentligt som mellemmåltid. Lad dig ikke friste med junk til den hurtige sult.
 • Flydende kalorier feder. Sukkersødet sodavand er selvfølgelig bandlyst i et slankeprojekt, men også vin, øl, juice og saft er flydende kaloriebomber. Selv lightprodukter synes hos nogen at forstyrre appetitregulationen. Hold dig til postevand i rigelige mængder, eventuelt med en skive agurk eller citron, hvis smagen bliver for ensformig. Te og kaffe er helt i orden.
 • Hyggespisning har fået sit navn, fordi det er dejligt at sidde i sofaen og gufle løs foran tv. Men det går galt, når kager, slik og is kommer på bordet. Løsningen er, at du slet ikke har det i hjemmet. Og ikke lige smutter hen på tanken efter det. Tørre havrekiks eller mørk chokolade med høj kakaoprocent er bedre valg, når sødetrangen melder sig.
 • Stærke muskler forbrænder fedt, også i hvile. Men efterhånden som du taber dig, behøver du mindre muskelstyrke til at bevæge kroppen, og så svinder musklerne lidt. Derfor er du nødt til at styrketræne mere for at opretholde muskelmængde og fedtforbrænding.
 • Jeg anbefaler først og fremmest gåture som hverdagsmotion, gerne i rask tempo. Stræb efter 2 timer dagligt. Ja, jeg ved godt det lyder voldsomt, men sæt det i system ved så vidt muligt at gå, eventuelt cykle, hver gang du skal fra A til B. Husk at rengøring, havearbejde og leg med børn og børnebog tæller med på bevægelseskontoen.
 • Egentlig træning er godt af utallige årsager, men er ikke din væsentligste indsats i et slankeprojekt, fordi du risikerer at blive sulten bagefter. Men noget skal der til, og udover styrketræning må det gerne være svømning, jogging og roligt løb, cykling, og hvad du nu føler for. Den bedste træning for dig er den, som du rent faktisk får gennemført.
 • Pas på vennerne, for det ligger i vores kultur, at vi spiser og drikker, når vi er sammen, men desværre går der let kalorieorgie i det. Fortæl omgivelserne, at du vil tabe dig. Så kan de støtte dig ved ikke at sætte kager, rødvin og slik på bordet, så snart I er sammen.
 • Husk, at overambitiøse mål sjældent nytter noget, da du kan ikke overholde dem i længden, men bare mister motivationen og dropper hele projektet. Sæt et realistisk mål for vægttabet og tænk grundigt over, hvordan du vil opnå det i praksis.
 • Selv om det glipper, skal du ikke miste modet, men fortsætte med de gode vaner, så godt det nu er muligt. Tænk grundigt over, hvad der gik galt i projektet, og hvordan du bedst kan undgå det næste gang du forsøger.

Sponsoreret indhold