Slankekure

12 gode soveråd

8. november 2012 af Birgitte Nymann, Foto: All Over Press
Søvn er en god investering i din sundhed, din vægt og ikke mindst dit daglige velvære.

Måske lyder det paradoksalt, at en tilstrækkelig mængde søvn - vores umiddelbart mest passive tilstand - kan spille en så stor rolle for vores evne til at holde ekstra kilo fra livet. Men søvnen er netop ikke en passiv tilstand. En masse komplekse og vigtige processer finder sted, når du sover, og når der skæres i søvnmængden, afbrydes disse processer.

Søvnmangel gør dig sulten

Står det på gennem længere tid, kan det få alvorlige konsekvenser, blandt andet øges risikoen for at få type 2-diabetes og blodpropper. Man har påvist, at der sker forskydninger i kroppens appetitregulerende hormoner, når man får for lidt søvn. For eksempel falder niveauet af leptin, der hjælper os med at kontrollere appetitten. Omvendt stiger niveauet af ghrelin, som er et appetitstimulerende hormon. Når balancen mellem de to forskydes på den måde, føler man sig sulten, selv om kroppen ikke er i energiunderskud - og man kommer let til at spise for meget.

Mangel på søvn øger også koncentrationen af kortisol, som er vores hovedstress-hormon. Kortisol øger appetitten, så du spiser mere. Samtidig øges sukkertrangen, når du ikke sover nok.

Alt i alt er søvn en god investering i din sundhed, din vægt og ikke mindst dit daglige velvære.

Du kan læse mere om hvorfor mangel på søvn øger din sult her

12 GODE SOVERÅD

• Lig i din seng i minimum otte timer hver nat. (Mærk efter, om du har behov for at ligge der længere).

• Mørklæg dit soveværelse.

• Flyt mobiltelefon og andre elektriske apparater, så de står minimum halvanden meter fra dig.

• Vær udendørs i minimum 20 minutter dagligt, når det er lyst - og meget gerne mere (spis for eksempel din frokost udendørs).

• Brug en god hovedpude, så dit hoved kan ligge i en naturlig stilling og formes efter din nakke og hoved - og sørg for at holde den ren.

• Se ikke fjernsyn. lige inden du skal sove. Tv'et giver lys og masser af uro til nervesystemet. Sluk fjernsynet helt, så det ikke står på standby.

• Motioner dagligt. Du behøver ikke at træne hver dag, men få rørt kroppen. Det kunne passende foregå udendørs.

• Ryd op i dit rod. Uorden i soveværelset giver dårlig energi i rummet og gør din søvn mindre
afslappende.

• Vær mæt, når du lægger dig på puden. Sult forstyrrer nattesøvnen, og det samme gør for meget mad lige inden sengetid. Gå heller ikke i seng med en fyldt mave.

• Sukkerholdige fødevarer giver stress og forstyrrer blodsukkerbalancen, hormoner og dermed din søvnrytme. Spis sparsomt efter aftensmaden eller spis slet intet sukkerholdigt efter aftensmaden.

• Tøm hovedet, inden du lægger det på puden. Har du mange tanker om alt det, du skal nå næste dag, og hvad du skal huske, så tag en blok med i seng og skriv alting ned. På den måde ved du, at du nok skal huske det hele, og du kan roligt gå i drømmeland.

• Sov i et koldt eller mellemtempereret rum. Bliver der for varmt i rummet, forstyrrer det søvnen. Du må heller ikke sove så koldt, at du ikke kan holde varmen, for så vågner du også hele tiden.

Her kan du læse flere gode soveråd

Læs flere spændende historier på udeoghjemme.dk

Ude og Hjemme har igennem tiden haft mange historier om mennesker, som mirakuløst er undsluppet dét, der kunne have været enden. I galleriet nedenfor har vi samlet 11 historier om mennesker, som snød døden.

Sponsoreret indhold