Slankekure

38-årige Lena Holm: Trangen til sukker er væk

14. november Vibeke C. Larsen
Foto: Lars H. Laursen/Aller Foto & Video og privat.
Lena havde svært ved at tabe de mange kilo, som tre fødsler havde efterladt. Men ved at følge Sense-principperne er hun i mål med sit vægttab på 36 kilo.
Opgavebeskrivelse: UH, 38-årige Lena Holm har tabt 36 kilo.Sted: VordingborgFotograf: Lars H. LaursenJournalist: Vibeke LarsenOptagelsedato: 2023.10.26
Lena har tabt sig 36 kilo ved at omlægge sin kost til Sense.– Jeg har fået større livsglæde og er et gladere menneske.

I flere år hang der en plakat med principperne i Sense på Lenas køleskab. Den mindede hende om, at hun skulle måle sin mad af i hænderne og tilsætte gode fedtstoffer til dagens tre måltider.

– Hver gang jeg åbnede døren til køleskabet, blev jeg husket på Sense, og det hjalp mig meget. I begyndelsen var det nemt at glemme i en travl hverdag, siger 38-årige Lena Holm, som bor i Vordingborg og er handelsassistent.

Læg Ude og Hjemme under juletræet
6 nr. for kun 249 kr. - Abonnementet udløber automatisk

Brug for et skub

I dag er plakaten pillet ned, for Lena behøver ikke længere at blive mindet om principperne, for efter at have tabt sig 36 kilo ligger Sense på rygraden.

– I dag er Sense blevet en livsstil, som jeg ikke vil undvære, siger hun.

38-årige Lena Holm har tabt 36 kilo. Her står Lena udenfor i sit løbetøj.ars H. LaursenJournalist: Vibeke LarsenOptagelsedato: 2023.10.26
Lena har en uddannelse som ernæringsassistent og vidste i princippet alt om kostplaner og motion, men hun havde svært ved at overføre den viden til sit eget liv
Foto: Lars H. Laursen/Aller Foto & Video.

Rundt om Lena

Navn: Lena Holm.

Alder: 38 år.

By: Vordingborg.

Status: Kæreste og tre børn på 9, 15 og 18 år.

Arbejde: Handelsassistent i et grossistfirma.

Højde: 167 cm.

Startvægt: 98 kg.

Slutvægt: 62 kg.

Lenas overvægt kom snigende efter børnefødslerne. Hun fik sit første barn som 19-årig og er mor til tre børn på 9, 15 og 18 år.

Lena med sin søn Liam tilbage i 2015, inden hendes store vægttab.
Lena med sin søn Liam tilbage i 2015, inden hendes store vægttab.
Foto: Privat/©Bjelkegaard.eu

– Jeg kunne ikke holde det ud, for jeg har altid været spinkel. Mit selvværd var påvirket af min vægt, og jeg var rigtig ked af det indeni. Jeg troede, at alle folk kiggede på mig og tænkte, at de syntes, at jeg var tyk og grim. Det var meget skamfuldt og ikke særlig rart, fortæller Lena, der er 167 centimeter høj.

Hun har selv en uddannelse som ernæringsassistent og vidste i princippet alt om kostplaner og motion, men hun havde svært ved at overføre den viden til sit eget liv. Hun var gennem årene på et utal af kure, som ikke gav det ønskede resultat, da hun faldt tilbage i de gamle vaner.

– Jeg prøvede flere gange at tale med min læge, men fik at vide jeg bare skulle begynde i fitnesscenter og ændre kosten, men jeg havde brug for et ekstra skub.

Giv Ude og Hjemme i julegave

Da hun vejede 98,8 kilo, og lægen begyndte at tale om diabetes, traf Lena en beslutning om, at vægten skulle ned én gang for alle.

– Lægen sagde, at hvis jeg fortsatte med at tage på, ville jeg ende med at få diabetes, og det skræmte mig helt vildt. Jeg ville ikke have en masse livsstilssygdomme, som jeg risikerede at dø af. Jeg har en familie, jeg skal passe på, så jeg måtte gøre noget, understreger Lena.

Hun havde læst om Sense på nettet og besluttede i 2018 at prøve det i et år og se, hvor langt hun kunne få vægten ned.

Mindre sovs

– Det var svært at komme i gang, men jeg besluttede mig for at give det en skalle. Jeg var overvægtig og træt og havde svært ved at finde lysten, men jeg ville ikke være sådan en tyk en, som ikke kan noget. I begyndelsen tabte jeg ikke ret meget, men efterhånden som jeg fik styr på principperne, kom der lidt skub i det, fortæller Lena.

Lena spiser sundt.
Lena bruger sin hånd til at afmåle maden, så hun får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid.
Foto: Lars H. Laursen/Aller Foto & Video.

I Sense inddeles dagens tre måltider i spisekasser, og man bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid. I princippet er der ikke noget, der er forbudt, så længe man efterlever principperne.

– Sense er almindelig mad, hvor man skal ændre på portionsstørrelserne og sammensætningen. Jeg spiser dog mindre kød og flere grøntsager end tidligere, forklarer Lena.

Hun spiser det samme som resten af familien, men hendes sunde madvaner har smittet af på familiens middagsbord. Der er kommet mere fisk og kylling og mindre sovs på menuen.

– Vi har helt forladt de gamle usunde vaner, hvor vi spiste mange pomfritter, nuggets og alt muligt andet, som jeg slet ikke kunne finde på at putte i munden i dag.

Undervejs har Lena justeret sin kost ved at fjerne alt stivelse fra sin mad, fordi hun syntes, at vægten bevægede sig for langsomt.

– Så begyndte der at ske noget. Jeg tabte 21 kilo på fire måneder, fortæller hun.

Lena fandt inspiration og motivation ved at følge Sense-gruppen på Facebook, hvor mange lægger billeder op af deres mad og vægttab.

– Det gav mig lysten til at fortsætte, at jeg kunne dele det med andre, forklarer Lena, hvis tvillingsøster også har tabt sig med Sense.

Kage og fredagsslik

I dag kan hun slet ikke spise så store portioner som tidligere, men hun føler hverken sult eller lækkersult.

– Min lyst til søde sager er helt væk. Før snackede jeg chips, slik, kage og chokolade og fik sådan en dirrende fornemmelse i kroppen, hvis jeg ikke fik sukker. De første tre uger havde jeg hovedpine. I dag kan jeg slet ikke forstå, at jeg havde lyst til at proppe de ting i mig, siger hun.

Lenas tip

  • Prøv skyr med frugtsmag, hvis du har lyst til noget sødt.
  • Giv dig selv en belønning. Jeg lagde et beløb til side, når jeg havde tabt mig fem kilo.
  • Søg støtte, inspiration og motivation i Facebookgruppen ’Sense – sund med fornuft’.
  • Begræns stivelse i din kost.

Hun spiser et lille stykke kage, hvis hun er til fødselsdag, og fredagsslik med familien, men hun nøjes med syv stykker slik.

– Jeg kan lige have syv stykker i hånden, og det er rigeligt. Jeg kan også finde på at tage et enkelt stykke mørk chokolade til kaffen om aftenen, det er nok, påpeger Lena.

Fra XL til XS

Det første år tabte hun sig udelukkede ved at ændre kosten, men senere er motionen blevet tilføjet, og i dag finder Lena stor glæde ved at løbe, gå og træne. Hun hopper gerne i træningstøjet, når hun kommer hjem fra arbejde.

38-årige Lena Holm på en løbetur i lokalområdet.
Lenas overvægt begrænsede hende, men i dag løber, går og træner hun.
Foto: Lars H. Laursen/Aller Foto & Video.

– Før var jeg besværet på grund af min vægt og havde svært ved at løbe, fordi jeg fik ondt i knæene, siger hun.

Lena kunne mærke på sit tøj, at kiloene svandt, og det gav ekstra motivation. Hun er gået fra størrelse XL til XS.

– Jeg var meget nervøs, første gang jeg skulle prøve en mindre størrelse, fordi jeg var bange for, at jeg ikke kunne passe den. Det kunne jeg, og jeg var så stolt og glad, at jeg ringede til min søster og fortalte det, fortæller Lena.

Lena viser sit tøjstativ.
Lena lagde et beløb til side, hver gang hun havde tabt sig fem kilo.– Så var der penge til nyt tøj, og det motiverede mig.
Foto: Lars H. Laursen/Aller Foto & Video.

I dag vejer hun 62 kilo og har holdt vægten i godt tre år. Hun spiser normalt, men stadig efter portionsangivelserne i Sense.

– Jeg er lykkelig for, at jeg har tabt mig, for jeg troede aldrig, det ville lykkes. Havde jeg ikke fundet Sense, havde jeg aldrig tabt mig så meget. Jeg er tilfreds med mit spejlbillede og har fået mit selvværd tilbage. Jeg føler mig ikke længere tyk og fed, og jeg går ikke længere og gemmer mig, siger Lena og smiler.

I Ude og Hjemme nr. 46 2023, der udkommer 15. november, får du en guide til Sense, madplan, indkøbsliste, opskrifter og energiberegning.

Her får du madplanen:

Madplan til 5 dage

Dag 1

Morgenmad: Havregrød med smør, chokolade og mandler.

Frokost: Rugbrød med laks og spidskålssalat med ærter.

Aftensmad: Skinke-tortilla-tærte med tomat.

Dag 2

Morgenmad: Rugbrød med rejeost og avocado.

Frokost: Rugbrød med laks og spidskålssalat med ærter.

Aftensmad: Pasta i tomatsauce med mozzarella.

Dag 3

Morgenmad: Rugbrød med røræg og skinke.

Frokost: Pasta i tomatsauce med mozzarella.

Aftensmad: Fiskefilet med kartofler, bønner og remouladesauce.

Dag 4

Morgenmad: Rugbrød med rejeost og avocado.

Frokost: Spidskålssalat med kikærter og purløgsdressing.

Aftensmad: Kyllingeboller i karry med ris.

Dag 5

Morgenmad: Skyr med æbletern og solsikkedrys.

Frokost: Rugbrød med skinkesalat.

Aftensmad: Kyllingeboller i karry med ris.

Sponsoreret indhold