Slankekure

Amerikansk slankepille på vej til Danmark

22. december 2010 af Professor Arne Astrup
En ny receptpligtig slankepille kaldet Lorcaserin kommer muligvis på det danske marked i løbet af et par år.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Pillen, der er udviklet af det amerikanske firma Arena, er netop blevet testet på mennesker i et omfattende forsøg med lovende resultater.
Lægemidlet stimulerer de såkaldte serotonin-receptorer i hjernen, der blandt andet spiller en afgørende rolle i appetitreguleringen og virker ved at give en større mæthed, så patienten automatisk spiser mindre.

Påvirker kroppens mæthedsfølelse
Lægemiddelindustrien har tidligere forsøgt at udvikle lægemidler, der aktiverer kroppens serotonin-receptorer, fordi man vidste, at de styrede kroppens mæthedsfølelse. Men desværre måtte slankemidlerne trækkes tilbage fra markedet igen, da det viste sig, at de ikke kun virkede på hjernen, men også på lungerne og hjertet. Konsekvensen var, at nogle overvægtige patienter udviklede hjerte- og lungesygdomme.

Læs også: Er du klar til Alli-pillen?

Færre bivirkninger
Skræddersyede lægemidler som for eksempel Lorcaserin er meget mere sikre, fordi man nøjagtigt ved, hvordan de virker og ikke virker. Det nye lægemiddel Locarserin er således designet til kun at aktivere serotonin-receptorer, der sidder i hjernen i stedet for at virke på dem alle sammen, og på den måde undgår man de alvorlige bivirkninger.

Resultater offentliggjort
Resultaterne fra forsøget er netop offentliggjort i det anerkendte tidsskrift New England Journal of Medicin. Jeg blev involveret, idet tidsskriftet bad mig skrive en redaktionel leder, som nu er offentliggjort sammen med artiklen, der beskriver afprøvningen på et amerikansk universitetscenter.

Læs også: Slankeveninder tabte tilsammen 60 kilo

Mindre vægttab
Det vægttab, der opnås med Lorcaserin, kommer dog ikke helt på niveau med de mest effektive slankemidler på markedet. Bivirkningerne er til gengæld betydeligt færre og mere harmløse- patienten for højst hovedpine og svimmelhed.

Søger om godkendelse
Det amerikanske lægemiddelfirma Arena har indsendt en ansøgning til de amerikanske sundhedsmyndigheder FDA om tilladelse til at markedsføre slankepillen i USA. Hvis den godkendes dér, vil firmaet derefter forsøge at få pillen registreret i Europa.

Læs klumme
Du kan læse hele historien på Videnskab.dk, og ønsker du at læse min redaktionelle leder i New England Journal of Medicine, kan du downloade den fra Foodoflife.dk. Klik på "Artikler", og i menuen til venstre vælges "LIFE-Klumme". Her finder du en henvisning til lederen i højre margin.

Sponsoreret indhold