Slankekure

Boost Kuren: Helene har tabt 5 kilo og fået mere energi

28. august Vibeke C. Larsen
Foto: Søren Jul Lamberth
Helene Damkjær havde svært ved at tabe sig, men hun har nu fået knækket koden ved at følge en boostkur kombineret med Keto. To dage om ugen spiser hun under 1.000 kalorier.
Helene Damkjær har tabt sig med Boost Kuren. Fotograf: Søren Jul Lamberth

800-1.000 kalorier om dagen. Sådan spiser Helene to-tre gange om ugen.

Hun har siden februar fulgt en boostkur og har tabt sig fem kilo og i alt 26 centimeter omkring lår, baller, mave og bryst.

– Min krop skal chokeres, så den tror, den er ved at dø af sult, før den begynder at tære på fedtdepoterne. For mig rykker det, når jeg kommer ned under 1.000 kalorier om dagen, fortæller 47-årige Helene Damkjær fra Ballerup lidt udenfor København.

Helene Damkjær har tabt sig med Boost Kuren. Fotograf: Søren Jul Lamberth
Helene Damkjær træner to-tre gange om ugen og kan mærke, at hun har fået mere energi til træningen efter, hun har lagt sin kost om til Keto kombineret med Boost Kuren.
Foto: Søren Jul Lamberth

Rundt om Helene

Navn: Helene Damkjær.

Alder: 47 år.

By: Ballerup.

Status: Gift og mor til to drenge på 15 og 16 år.

Arbejde: It-projektleder.

Højde: 168 cm.

Startvægt: 80 kg.

Slutvægt: 75 kg.

Kuren er udviklet af kostvejlederne Majbritt Engell og Alice Apel Hartvig og går ud på at booste kroppens forbrænding ved at ændre kalorieindtaget. To-tre dage om ugen spiser Helene kun 800-1.000 kalorier, mens hun de andre dage får 1.500-2.000 kalorier. Hun spiser en proteinrig kost, som giver en mæthedsfølelse, og samtidig får kroppen til at tære på fedtdepoterne.

– Det er hårdt at være så langt nede i kalorier, og det kræver planlægning i forhold til min uge. Det er vigtigt, at jeg føler mig mæt på mine boostdage og spiser mad med mange grøntsager og meget protein. Jeg booster på dage, hvor jeg ikke er så fysisk aktiv, siger Helene, der styrketræner to-tre gange om ugen.

Men gevinsten overstiger besværet.

– Mit tøj er blevet løsere, og jeg får mere energi og træner bedre, når jeg spiser flere grøntsager og mere varieret, forklarer hun.

Kiloene sidder fast

Som ung var Helene aktiv. Hun red og dyrkede aerobic, men to graviditeter lige efter hinanden og en travl hverdag med børn, familieliv og stillesiddende arbejde fik vægten til at stige.

– Der var ikke så meget tid til at træne og tænke på sig selv, siger Helene, der er mor til to drenge på 15 og 16 år.

Helene lider samtidig af PCO, som giver en hormonel ubalance, der gør det svært at tabe sig. Gennem årene har Helene forsøgt at tabe sig på forskellig vis, men det var først, da hun søgte professionel hjælp og hendes kostvejleder, Majbritt Engell, foreslog hende at booste kroppens forbrænding, at hun fandt en metode, der virkede.

– Jeg har en krop, der har svært ved at tabe sig. Den holder virkelig godt fast på kiloene, som om den tænker, at det er ren overlevelse, fortæller hun.

Skipper morgenmad

Helene og kostvejlederen fandt sammen ud af, at hun skal spise en kost, der er fattig på kulhydrater men rig på protein og fedt. Derfor kombinerer hun kuren med principperne i Keto.

– Jeg spiser mig mæt i grove grøntsager fremfor kartofler og pasta, forklarer hun.

Helene booster sit vægttab to-tre gange om ugen ved at spise 800-1.000 kalorier om dagen.
Foto: Søren Jul Lamberth

Typisk laver Helene en kålsalat om søndagen, så hun har noget nemt at tage med på arbejde. Til kålsalaten spiser hun kylling eller fisk som varmrøget laks. Om eftermiddagen spiser hun emmentaler og chorizo som snack. Til aften spiser hun grove grøntsager, kød eller fisk.

På boostdagene hopper hun typisk morgenmaden, som plejer at bestå af hjemmelavet chiaknækbrød med tunsalat, over, men spiser ellers det samme som normalt, bare mindre portioner.

– Jeg kan godt mærke, at jeg ikke har den samme energi på boostdagene. Jeg bliver hurtigere træt og kan få lidt hovedpine, men det er kun en dag, og jeg kan se på min krop, at det virker, fortæller hun.

Støtte fra diætist

Helene finder inspiration i Majbritt Engell og Alice Apel Hartvigs kogebøger samt i andre keto-kogebøger. Hendes mand og to teenagedrenge spiser det samme, dog spiser de også kartofler, ris og pasta, mens Helene holder sig til de grove grøntsager.

– Jeg kan godt finde ud af at sortere i min mad, mens familien stadig får, hvad de skal have, siger hun.

Helenes tip

  • Har du brug for noget sødt, så spis lidt flødeskum.Jeg spiser det med lidt mørk chokolade og keto-pandekager. (Find opskriften på Internettet via en Google-søgning, red.).
  • Planlæg din uge og lav en madplan, så slipper du for at handle, når du er sulten.
  • Træning og grøntsager virker for mig.
  • Får du lyst til slik, så spis ost eller en firkant mørk chokolade og nødder.
  • Træf bevidste valg om din nydelse. Vil du have kage på arbejdet eller et glas rødvin fredag aften?

Helene har Majbritt Engell med på sidelinjen, som giver gode råd og justerer i hendes kost, hvis vægten går i stå.

– Hun hjælper mig med at lægge strategier og giver mig en viden, så jeg kan prioritere mit kalorieindtag og den rette sammensætning for at træffe bevidste valg. Jeg har lært, at alkohol sætter forbrændingen ned, og så må jeg vurdere, om det er det værd, for det er kun mig, der kan ændre på min vægt. Jeg ved, mit vægttab tager længere tid, hvis jeg vælger en nydelse som rødvin eller chokolade, siger hun.

Altid Keto

Helene er normalt glad for chokolade, men hun har vænnet sig til at spise mørk chokolade, som indeholder mindre sukker, og nødder, hvis hun har brug for noget sødt.

– Ellers spiser jeg ost, for det giver mig fornemmelsen af at få noget lækkert, samtidig med at kroppen kan bruge det fornuftigt, siger hun.

Helene Damkjær har tabt sig med Boost Kuren. Fotograf: Søren Jul Lamberth
Helene har et mål om at gå 10.000 skridt om dagen og går dagligt med sin hund Bella.
Foto: Søren Jul Lamberth

Helene træffer dog også de ufornuftige valg, for der skal også være plads til ferier og fester, ligesom der er uger, hvor hun springer boostet over.

– Der er uger, hvor enten mit professionelle liv eller privatliv ikke er til at booste, mens der er andre uger, hvor jeg har overskud til at booste i tre dage, men jeg lever altid efter keto-principperne, forklarer Helene.

Ferien står for døren, og selv om Helene ikke booster i ferien, lader hun ikke alt fornuft blive hjemme.

– Spiser jeg en is, sørger jeg for at gå lidt ekstra den dag. Jeg tænker mig stadig om og er bevidst om, hvad jeg spiser, for det her er en livstilsændring og ikke en kur, understreger Helene med et smil.

I Ude og Hjemme nr. 34, der udkom onsdag den 23. september 2023, er der en guide til Boost Kuren samt indkøbsliste og denne madplan:

Madplan – til tre boostdage

Dag 1

Morgenmad: Shake med bær.

Frokost: Tunsalat med grøntsager.

Aftensmad: Fiskefilet med coleslaw.

Dag 2

Morgenmad: Spejlæg og klidkiks med hytteost.

Frokost: Klidkiks med ost og grøntsager.

Aftensmad: Pizza med bresaola, pesto og rucola.

Dag 3

Morgenmad: Shake med spinat, agurk og bladselleri.

Frokost: Blødkogt æg, hytteost og grøntsager.

Aftensmad: Skipperlabskovs med kylling og rodfrugter.

Sponsoreret indhold