Slankekure

Det betyder fem kilo ekstra for dit helbred

5. juli 2012 af Redaktion
Dellen sad der sidste år, og den sidder der i år igen. Lige på maven, hvor alle kan se den, hvor bukserne ikke kan dække den og hvor badedragten vil stramme nådesløst på stranden til sommer. Men hvad betyder de få ekstra kilo egentlig for dit helbred?
Pantherstock
Pantherstock

- Om det at veje fem kilo ekstra gør en stor sundhedsmæssig forskel afhænger af, hvor på kroppen fedtet sidder. Hvis fedtet sidder inde omkring de indre organer, så betyder det meget, og hvis det derimod sætter sig andre steder på kroppen, så har det ikke så stor betydning, siger ernæringsekspert Per Brændgaard Mikkelsen til Alive.dk.

Hvis din overvægt kun handler om få kilo, så betyder det altså en del rent helbredsmæssigt, hvor de sidder henne. Din livsstil betyder også en del alt efter om du ryger, er stresset eller om du er fysisk inaktiv, og så er det straks mere farligt at veje fem kilo for meget - især, hvis fedtet sætter sig de forkerte steder.

- Det mest farlige er dog, om du har det psykisk dårligt med det. Mange kvinder prøver det meste af deres liv at tabe de sidste fem kilo. Og så er det jo lidt ærgerligt at tænke tilbage efter et langt liv, at man kunne have prioriteret sine kræfter anderledes, når nu projektet aldrig lykkedes. Kronisk mental stress er langt mere skadelig end den fysiske, siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Læs også: Sådan får du nok vand

Vægtøgning i et større perspektiv
Hvordan du bliver overvægtig handler, ifølge ham, meget om dine gener og dit køn, og det faktum, at mennesker har forskellige kropsbygninger. Mænd har eksempelvis en tendens til, at fedtet samler sig på maven. Men som kvinde har både din alder, og om du befinder dig i overgangsalderen, indflydelse - og så naturligvis dine kost- og motionsvaner.

- De fleste tager på ved blot at spise en ganske smule for meget hver eneste dag. Derfor er det vigtigt at tage små skridt og rette balancen ind, hvis du vil have, at det skal ændre sig. Vægtøgning kommer over en lang tidsperiode, og derfor er det også vigtigt, at du holder regnskab med dine kalorier over en tilsvarende periode. Det er generelt vigtigt, at man ser på sin vægt i et længere tidsperspektiv, og dermed også laver små justeringer i kosten, når den skal ændres, siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Læs også: Sådan styrer du dine portioner


Meld dig ind i Slankeklubben NU

Sponsoreret indhold