Diabetes Kuren: Jeg har fået mere selvværd

Da Pia voksede op, skulle der kun én skive ost eller pålæg på brødet, og ville man have en ekstra frikadelle, skulle der også flere kartofler til.
Sådan er det ikke mere. I dag spiller fisk, kød, ost og pålæg hovedrollen i Pias kost, mens brød, kartofler og pasta er henvist til en mindre birolle. Protein og sundt fedt har fortrængt kulhydraterne fra Pias kost.
– Det overraskede mig, at jeg skal spise så meget protein, siger 55-årige Pia Hemmingsen, som er advokatsekretær.

Rundt om Pia
Navn: Pia Hemmingsen.
Alder: 55 år.
By: Birkerød.
Status: Kæreste og to voksne børn.
Arbejde: Advokatsekretær.
Højde: 168 cm.
Startvægt: 95 kg.
Slutvægt: 65 kg.
Pia spiser efter principperne i ’Plus 40 minus 10’ og har i løbet af to et halvt år tabt 30 kilo. Kuren er udviklet af de kliniske diætister Alice Apel Hartvig og Majbritt Engell. ’Plus 40 minus 10’ er skabt til kvinder over 40 år, da mange kvinder i forbindelse med overgangsalderen oplever en vægtøgning, dårlig søvn, ledsmerter, inflammation og oppustethed. Kuren veksler mellem basisdage og boostdage, hvor kalorieindtaget formindskes for at sætte ekstra fart på vægttabet.
Corona var startskud
– Jeg vekslede mellem dage, hvor jeg havde meget fokus på kalorier, og dage, hvor jeg slappede mere af. Det gav en god vekselvirkning, siger Pia, der på sine boostdage spiste mellem 800 og 1.200 kalorier.
Hendes vægt begyndte at stige, da hun for 30 år siden gennemlevede otte år med fertilitetsbehandlinger og ikke mindst hormonbehandlinger.

– Min vægt steg for hver hormonbehandling, og jeg nåede ikke at tabe mig mellem dem. Siden har jeg forsøgt at tabe mig på mange måder. Men jeg har tabt mig for at tage det hele på igen. Det har været ret frustrerende, og jeg var ved at opgive, siger Pia, der er mor til to voksne børn.
Før hun begyndte på sit vægttab, vejede hun 95 kilo fordelt på 168 centimeter. Hun oplevede, at det især var svært at holde fokus på vægten, når der skulle hygges med god mad i weekenderne. Men så kom coronapandemien og lukkede landet ned. Det blev for Pia startskuddet til en livsstilsændring. Pludselig var der ingen sociale aktiviteter i kalenderen, og det gjorde det nemmere at holde fokus på vægttabet.
– Jeg kunne ikke gå ud at spise eller se mine venner, og jeg bestemte selv, hvad der skulle i min indkøbskurv, siger Pia, der bor i Birkerød.

Diabetes Kuren: Ny livsstil med Nordisk Middelhavskost
I begyndelsen skrev hun ned, hvad og hvor meget hun spiste i løbet af dagen, og tastede det ind i en app, der beregnede, hvor mange kalorier fordelt på protein, fedt og kulhydrat hun skulle indtage på en dag. Som tommelfingerregel skal man spise sin vægt i gram i protein. Pia skulle i begyndelsen spise 95 gram protein, og derudover 500 gram grøntsager.
– Jeg begyndte hurtigt at se resultater, og det motiverede mig til at fortsætte, fortæller hun.
Tilladt at spise fedt
For Pia var det en omvæltning, at hun gerne måttet spiste fedt.
– Jeg er jo vokset op i 80’erne, hvor fedt var forbudt, og Anne Larsen (kogebogsforfatter, red.) blev kendt for at skylle fedtet ud af det hakkede oksekød, men nu har jeg lært, at jeg gerne må spise sundt fedt og ikke behøver at vælge den kedelige fedtfattige ost, siger Pia, der får sundt fedt fra laks, avocado, mandler, nødder, raps- og olivenolie.
Hun har også lært, at der gerne må komme fire skiver ost eller pålæg på et stykke brød, hvis der overhoved skal spises brød til. Ligesom den ekstra frikadelle til aftensmaden ikke bør få følgeskab af flere kartofler.

– Jeg spiser mere fisk, kød, ost og pålæg, og det er selvfølgelige dyrere fødevarer, men slik, kager, chips, vin og chokolade er heller ikke billigt, og det har jeg skåret ned på. Desuden er jeg god til at holde øje med tilbuddene, forklarer hun.
Der ryger ikke længere så mange poser chips og plader chokolade ned i Pias indkøbskurv, for hendes trang til fede og søde sager er blevet mindre. Når hun får det, hun har brug for i løbet af dagen, er blodsukkeret stabilt, og trangen til hurtige kulhydrater sidst på eftermiddagen minimeret.
– I stedet spiser jeg salte mandler, flæskesvær og små stykker mørk 70 % chokolade, for det må jeg godt spise, men jeg har slet ikke den samme trang til søde sager som tidligere, siger hun.
Meditation hjælper
Pia var under hele forløbet i kontakt med en klinisk diætist, som udover madplaner vejledte og støttede hende i vægttabet.
– Min diætist var en god støtte, og når mit vægttab gik i stå, kunne hun forsikre mig om, at det nok skulle komme i gang igen. Faktisk var pauserne gode, fordi kroppen fik tid til at følge med, forklarer Pia.
Hun lærte også at bruge mindfulness og meditation i sit vægttab, da 10-15 minutters meditation giver ro i centralnervesystemet og sænker stressniveauet, hvilket har en positiv indflydelse på vægttabet.
Pias tip
- Hav fokus på mad, motion og meditation.
- Jeg plejer at have en skål stående med salte mandler og mørk chokolade, som er brækket i små stykker.
- Sørg for at få protein nok.
- Skær ned på kulhydrater og stivelse.
- Gå en rask tur hver dag.
- Vær tålmodig.
- Find nogen, der kan støtte og motivere dig.
Under coronanedlukningen mødtes Pia dagligt med sin far og gik en ”afstandstur” på fire kilometer i rask tempo, og den vane holder hun fast i. Desuden trænede hun hjemme for at opretholde muskelmassen.

– Jeg får ikke længere ondt i mine knæ og ben, når jeg går op ad trapperne, og det giver mig en større bevægelsesfrihed. Jeg har også fået mere energi, siger hun.
Som mange kvinder i overgangsalderen oplever hun, at muskelmassen falder, mens kroppen holder mere på fedtet end tidligere.
– Det har overrasket mig, hvor meget overgangsalderen har spillet ind, siger hun.

Diabetes Kuren: Jeg har brudt den onde cirkel
Plads til hygge
Trods overgangsalderen har Pia tabte 30 kilo og har det sidste halve holdt sin vægt på 65 kilo. Hun spiser stadig efter ’Plus 40 minus 10’-metoden og har sine ugentlige snakke med sin diætist, fordi hun vil holde fast i sin livsstilsændring.
– Jeg har lært at prioritere min nydelse. Der er som sådan ikke noget, der er forbudt, men jeg skal vælge og hele tiden spørge mig selv om, det er nydelsen værd. Hvis jeg drikker to glas vin lørdag, påvirker det vægten. Det har overrasket mig, hvor lidt der skal til, siger hun.
Pia undgår fortsat for mange kulhydrater i sin kost, men der er blevet plads til lidt hygge.
– I stedet for at spise en hel kage deler jeg den med min kæreste, og så kan jeg både få kage lørdag og søndag, fortæller hun.
Hun behøver ikke længere at købe tøj i ’plus-size’, men kan hoppe i en størrelse small/medium.
– Det er dejligt, at jeg kan passe de gængse størrelser, og det giver et øget selvværd, når jeg ser mig selv i spejlet, siger Pia med et smil.
I Ude og Hjemme nr. 43, der udkommer 25. oktober 2023, får du en guide til Diabetes Kuren, madplan, indkøbsliste og opskrifter med energiberegning.
Her får du madplanen til fem dage:
Madplan til 5 dage
Dag 1
Morgenmad: Grøn havregrød.
Frokost: Asiatisk rødkålssalat.
Dag 2
Morgenmad: Omelet med squash og parmesan.
Frokost: Asiatisk rødkålssalat.
Aftensmad: Wok med kylling.
Dag 3
Morgenmad: Grøn havregrød.
Frokost: Suppe med bid.
Aftensmad: Dahl med nødder og skyr.
Dag 4
Morgenmad: Omelet med squash og parmesan.
Frokost: Suppe med bid.
Aftensmad: Dahl med nødder og skyr.
Dag 5
Morgenmad: Grøn havregrød.
Frokost: Tjup-tjup-salat med avocado.
Aftensmad: Dahl med nødder og skyr.