Slankekure

Falske myter om overvægt

31. januar 2013 af Jannie Øberg / Kilde: dr.dk / Foto: All Over Press
Professor Arne Astrup, kendt som Doktor Slank i Ude og Hjemme, har været med i et større forskningsprojekt, hvor en række kendte gode råd om overvægt er blevet undersøgt nærmere. Flere af de kendte myter er meget overraskende forkerte, hvilket Arne Astrup løfter sløret for i et interview med DR.
Sandheden om overvægt
Sandheden om overvægt

Alt for mange mennesker er overvægtige - i hele verden, men også bare i lille Danmark. Det er altså et emne, som optager mange både fagfolk og privatpersoner.

Det er derfor også et emne, som i høj grad har interesse for verdens forskere. En af dem er Ude og Hjemmes egen Doktor Slank, nemlig professor Arne Astrup (dr. med. fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet). Han har for nylig været med i et forskningsprojekt fra University of Alabama, hvor en masse kendte myter om overvægt bliver be- og afkræftet.

SE OGSÅ: Fem myer om motion

5 kendte myter om overvægt

(Kilde: www.dr.dk)

Myte: Det er vigtigt, at man sætter sig realistiske mål for vægttab, for ellers er der en større risiko for, at man giver op.
Fakta: Forkert. Flere studier dokumenterer, at folk klarer sig bedre, når de sætter sig mere ambitiøse mål.

Myte: Det er bedre at slanke sig langsomt, fordi man oftere tager på igen efter hurtige vægttab.
Fakta: Forkert. Folk, der taber sig hurtigt, vejer ofte mindre - også flere år efter.

Myte: Patienter, der føler sig "parate" til at tabe sig, er mere tilbøjelige til at foretage de nødvendige livstilsændringer, og derfor bør sundhedspersonale måle hver enkelt patients parathed.
Fakta: Forkert. Studier viser, at det at måle patienters parathed hverken forudsiger vægttab eller undersøtter, at det sker.

SE OGSÅ: 6 slemme slankemyter

Myte: Idrætstimerne spiller en vigtig rolle i forhold til at reducere og forebygge fedme blandt skolebørn.
Fakta: Forkert. Almindelig idrætsundervisning har mange sundhedsvirkninger, men ser ikke ud til at modvirke fedme. Det er da tænkeligt, at det spiller en væsentlig rolle i kombination med andre tiltag, men videnskaben giver ikke belæg for at påstå det.

Myte: Amning beskytter børn mod fedme senere i livet.
Fakta: Forkert. Amning er særdeles gavnligt for både mor og barn på mange måder, men studier på området viser ikke, at det beskytter mod fedme.

Myte: Man kan forbrænde op til 300 kalorier under et enkelt samleje.
Fakta: Det reelle kalorieforbrug ved et enkelt samleje er nærmere en tyvendedel for en gennemsnitlig mand og kun en smule større, end når man sidder i sofaen.

Arne Astrup bekræfter myte

Ifølge dr.dk har forskerholdet desuden fundet en række veldokumenterede facts:

- Vi kunne eksempelvis se, at vægttabsforløb for overvægtige børn giver størst effekt, når forløbet finder sted i børnenes hjem, og forældrene er involverede. Mange studier viser også, at selvom genetisk disponering for overvægt spiller en rolle, er det ikke en afgørende faktor for, om man udvikler fedme. Og så er det at reducere antallet af kalorier stadig en sikker måde at tabe sig på, siger professor Arne Astrup til DR.

Regelmæssig motion viste sig også at understøtte vægttab, men kun når man forbrænder mere, end man indtager, hvilket kræver at man samtidig fokuserer på, hvad man spiser.

Forskningsresultaterne publiceres i dag i New England Journal of Medicine.

Sponsoreret indhold