Guide: 6 alternativer til smør

En lille avocado giver:
- 190 kalorier
- 20 gram fedt af den sunde slags
- 50 % af den anbefalede dagsdosis B6-vitamin
- 33 % af den anbefalede dagsdosis E-vitamin
- Pæne mængder af kalium og kostfibre
- 13 gram fibre pr. 100 gram
1. AVOCADO
Den er lille og grøn... og frygtelig sund.
Avocadoen kommer oprindeligt fra mellemamerika, men dyrkes i dag alle steder med tropisk klima.
Den vokser på træer, så egentlig er avocadoen en frugt, men da den hverken er sød eller indeholder frugtsyre, bruger de fleste den som en grøntsag.
Vælger du avocado i stedet for smør sparer du 40 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.
Masser af vitaminer
Den indeholder A-vitamin, der har betydning for synet, B-vitamin, der modvirker træthed, C-vitamin, E-vitamin, der er fedtopløselig og bringer næring til cellerne, og Kalium.
Den har desuden et højt indhold af mono-umættede fedtsyrer, som sænker kolesteroltallet.
Avocado indeholder desuden mange antioxidanter, herunder glutathion, som beskytter mod cancer, hjertesygdomme, astma og grå stær.
Avocadoen har en nøddeagtig smag og en fin, cremet konsistens, og så har den utrolig mange anvendelsesmuligheder.
Den fungerer godt sammen med citrus og andet frugt, og den er god til salte madvarer som skinke.
Den smager også rigtig godt i salater, og som pure kan den bruges i supper, som dip, eller som erstatning til smør.
Tips:
- En moden avocado er mørk i skallen og blød, når man trykker på den - men den må heller ikke være for blød, så er den nemlig overmoden. Avocadoens kød er lyst grønt. Er det brunt eller er der brune strenge i, er den ved at være for gammel.
- Avocadoen bliver hurtigt mørk, når den tages ud af skallen. For at undgå dette, kan du tilsætte citronsaft.
- Skal du kun bruge en halv avocado, så lad stene sidde i den del, du ikke skal bruge. Stene sørger nemlig for, at avocadoen ikke bliver brun. Husk at pakke lidt folie eller husholdningsfilm om den.
Minimum flødeost indeholder:
- 100 kalorier pr. 100 gram
- 3 gram fedt pr. 100 gram
- 14 gram protein pr. 100 gram
- 3,5 gram fibre pr. 100 gram i form af inulin Inulin bliver tilsat for at forbedre konsistensen, og det fremmer samtidig produktets ernæringsmæssige værdi.
2. LIGHT FLØDEOST
Flødeost eller smøreost blev bragt til landet med amerikanerne under 2. verdenskrig, og vi danskere lærte hurtigt at elske den cremede ost.
Dansk flødeost er mest kendt under mærkerne Buko og Philadelphia, men prøv også Minimum fra Dansk Supermarked, der er langt den sundeste blandt flødeostene. Minimum den eneste flødeost på markedet, der indeholder kostfibre.
Vælger du Minimum frisk ost i stedet for smør sparer du 62 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.
Tips:
-Hvis du ikke kan finde Minimum's smøreost i køledisken, så kig efter light-varianter fra andre mærker. Det vigtigste er, at der ikke må være mere end 17 gram fedt pr. 100 gram.
Graasten remoulade og mayonnaise indeholder:
- 132 kalorier pr. 100 gram i remouladen og kun 84 kalorier pr. 100 gram i mayonnaisen
- Kun 5 gram fedt pr. 100 gram
3. LIGHT REMOULADE OG MAYONNAISE
Mayonnaise er en dressing, der består af æg, olie, vand og eddike, og remoulade er en gul mayonnaise-baseret sovs, som regel indeholdende pickles, gulerødder og kapers og/eller små stykker syltet agurk.
Der findes utrolig mange light produkter på markedet, hvoraf de bedste er Graastens let mayonnaise og let remoulade.
Vælger du let remoulade eller mayonnaise i stedet for smør sparer du 65 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.
Tips:
- Hvis du ikke kan finde let-produkterne fra Graasten, så vælg altid et light produkt. De fleste af dem indeholder ca. 50% mindre fedt end de fuldfede varianter.
sENNEP INDEHOLDER:
- 122 kalorier pr. 100 gram
- 3 gram fibre pr. 100 gram
- Kun 3 gram fedt pr. 100 gram
4. SENNEP - ET OVERSET KRYDDERI
Sennep er stærkt, syrligt og måske sødt og krydret - men dufter ikke så kraftigt, som den smager.
En god sennep giver et godt skud smag til maden eller retten.
Sennep er et af de ældste krydderier, og det er blandt andet fundet ved udgravninger i Ægypten.
Man mener, at det stammer fra Middelhavsområdet eller Lilleasien. Det har været kendt herhjemme længe, da det kan dyrkes i Europa og derfor er billigt.
Som smagsgiver er sennep et vigtig element i for eksempel vinaigrette dressinger, pickles, sennepsmayonnaise og cremefraiche-dressinger.
Det passer godt til kartoffelsalat, sovser, gryderetter og som tilbehør til pølser, røget skinke og sylte.
Men først og fremmest fungerer det rigtig godt som smørelse på et stykke rugbrød med et stykke koldt kød, fisk eller et par skiver kold kartoffel.
Vælger du sennep i stedet for smør sparer du 62 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.
Tips:
- Der findes utrolig mange forskellige typer sennep - prøv dig frem, til du finder en, du kan lide.
- Vær opmærksom på, at nogle typer indeholder meget sukker eller honning. Tjek derfor næringsindholdet, inden du putter den i kurven.
5. OLIVENOLIE
Olivenolie er en vegetabilsk olie, som er udvundet fra oliven.
Olivenolie er en sund olie, fordi den har et højt indhold af monoumættede fedtsyrer.
Hvis du er stor fan af olivenolie kan du eventuelt pensle dit brød med lidt olie. Selv om olien indeholder mange kalorier og fedt, så er det en sundere fedttype, end den du finder i smør.
Derudover får du utrolig lidt olie på brødet, fordi det er flydende og skal pensles på.
Vælger du olie i stedet for smør sparer du 47 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører. Den store forskel ligger i mængden, da du vil bruge meget mindre olie end smør.
Tips:
- Olivenolie findes i mange udgaver med forskellig smagstilsætning som for eksempel rucola, citron eller nødder og giver en fin aroma til dit brød. Prøv dig frem og find din favorit, så du får en anderledes smagsoplevelse.
6. PYNT PÅ MADEN
Jo bedre du er til at pynte din mad med våd pynt, jo mindre vil du tænke over, at du ikke har smør på.
Det kan for eksempel være:
• Sky
• Syltede grøntsager
• Agurk
• Tomat
• Karse
• Citron- og appelsinskiver
• Rester af grøntsager.
Vælger du at pynte maden i stedet for smør sparer du 69 kalorier pr. rundtom rugbrød, du smører.