Hikke er en refleks

Hikke skyldes krampagtige sammentrækninger i mellemgulvet. Det er den tynde muskel, der sidder som en væg mellem brystkassen og bughulen. Vi bruger den blandt andet til at trække vejret med. Alle hikker en gang imellem. Selv fostre i livmoderen hikker, og det kan gravide mærke som små hop.
Krybdyrsstadiet
Man tror, hikke er en refleks, der stammer helt tilbage fra krybdyrene, hvor sammentrækningerne af mellemgulvet hjalp til at presse vand forbi gællerne.
Kræft og hikke
Man kender som regel ikke årsagen til almindelig hikke, men der findes visse tilstande, der kan give hikke.
Når vi taler om alvorlige årsager, tænker vi især på kræftpatienter. Her kan hikke være tegn på, at kræften har spredt sig til området ved mellemgulvet eller mellem lungerne. Har man kræft i hjernestammen, kan det også give hikke. Det er dog meget sjældent, så man skal ikke straks tro, man har fået kræft, bare fordi man hikker.
Kendte årsager
Som sagt kender man normalt ikke årsagen til almindelig hikke. Af kendte årsager er blandt andet bivirkning fra visse former for medicin og sygdomme i spiserøret som svamp, forsnævring af mavemunden og spiserørsbrok. Nogle oplever at få hikke, hvis de spiser hurtigt eller drikker noget koldt.
Tvivlsomme husråd
I almindelighed holder hikke hurtigt op igen. Der findes talrige husråd som for eksempel at drikke noget koldt, lade en anden forskrække en eller holde en isterning under tungen, mens man står på hovedet og tæller til 50. Om rådene virker er tvivlsomt. Hvis et af de mange råd virker, kan det være, hikken ville være holdt op på det tidspunkt alligevel.
Søg læge
Skulle ens hikke derimod bliver ved i dagevis, skal man søge læge. Der kan være noget, der generer nerven til mellemgulvet, og vedvarende hikke er ikke helt ufarlig. Ud over at man er ved at blive drevet til vanvid, kan man ikke spise, drikke eller sove. Man bliver derfor afkræftet i løbet af få dage.