Slankekure

Hold dig vågen uden kaffe - 7 tips

27. februar 2017 Af Jerk W. Langer, Foto: Polfoto
Er du kaffe-junkie ligesom de fleste danskere? Så får du her 7 gode råd til at holde dig vågen uden kaffen.

Følgende er skrevet af læge Jerk W. Langer, som hver uge i Ude og Hjemme giver gode råd om sundhed:

I gennemsnit får en voksen dansker under syv timers søvn per nat, og det er bestemt i underkanten for de fleste. Men det går jo ikke at tumle rundt som en zombie i dagtimerne, så derfor holder mange sig oppe med stimulanser. Først og fremmest kaffe, men også energidrikke af typen Redbull er populære.

Kvinder bør sove 20 minutter længere end mænd

Nedenunder præsenterer jeg dig for nogle andre tricks til at holde sig frisk i dagtimerne, også selv om man har sovet for lidt eller for dårligt. Først vil jeg dog påpege, at den eneste ordentlige løsning er at sove bedre. For de fleste af os sker det nemmest ved at gå tidligere i seng. Og den bedste måde at gennemføre det på, er som bekendt at slukke for tv, mobiltelefon og computer fra klokken 20.

7 GODE RÅD

1. Få nok væske: Drik vand, for dehydrering gør dig træt. Du kan også spise frugter og grøntsager med højt vandindhold.

Drik vand og tab dig

2. Bevæg dig på jobbet: Man bliver friskere af 10 minutters rask gang end af en chokoladebar. Trods det hurtige energi­tilskud fra snacken føler man sig trættere en time senere, ifølge forskning fra California State University. Omvendt giver gåturen mere energi de følgende to timer, formentlig fordi der strømmer mere iltholdigt blod gennem hjernen og kroppen. Få derfor så meget bevægelse ind i arbejdsdagen som muligt. For eksempel at stå op, når du taler telefon og altid tage trappen. Hver gang du har et valg, gør du det, der skaber mest bevægelse.

3. Hold pause fra skærmen: Hvil øjnene, da en konstant fiksering af blikket på computerskærmen udmatter øjnene samt forværrer træthed og søvnighed. Så se med mellemrum væk fra skærmen i nogle minutter for at afslappe øjenmusklerne.

Video: Sådan falder du i søvn på kun 60 sekunder

4. Snack på den sunde måde: Sunde snacks giver energi. Sukkerbomber øger selvfølgelig blodsukkeret, men ofte afløses denne energiindsprøjtning af et blodsukkerfald, der gør dig træt, sløv og søvnig. Det er meget bedre at snacke på den sunde måde, for eksempel: Peanutbutter på en fuldkorns­kiks eller selleristav, yoghurt med nødder eller frisk frugt.

5. Gode lyskilder: Mørke fremkalder træthed, fordi kroppen snydes til at tro, at det er blevet sengetid. Sørg for god belysning på arbejdspladsen og få generelt så meget dagslys som muligt. Især fuldspektret udendørslys øger årvågenheden.

6. Skab variation i arbejdet: Langvarigt monotont arbejde er gift for vågenheden, så skift mellem opgaverne og aktiviteterne, uanset om du er på arbejde eller hjemme.

Her er den sundeste sovestilling

7. Regelmæssig træning: Motion er bedre til at mindske træthed i dagtimerne end at tage sovepiller for at redde nattesøvnen, viser en samlet analyse af studierne fra University of Georgia. Regelmæssig motion forbedrer også nattesøvnen. Har du problemer med at sove om natten, er det bedst ikke at træne for tæt på sengetid, da kroppen kan have svært ved at slappe af.

Jerk W. Langers 11 bedste råd mod oppustet mave:

11 gode råd mod oppustet mave

Sponsoreret indhold