Slankekure

Iben fra Den store bagedyst tabte sig 20 kilo

22. april 2020 af Joan Andersen. Foto: Søren Jul Lamberth og privat
Da Iben fik type 2-diabetes, ændrede det hendes liv. På et halvt år tabte hun sig 18 kilo, og på blot otte uger var hendes langtidsblodsukker næsten normalt. Keto er hendes nye livsstil. I dag har hun tabt sig 20 kilo og går snart i krig med de sidste 5.

Brød, ris og pasta. Iben elsker det. Men da hun i februar sidste år fik konstateret type 2-diabetes, vidste hun, at hun var nødt til at ændre sin livsstil.

– Jeg har PCO og fik type 2-diabetes. Det var det, der gjorde udslaget. Jeg gik ikke efter vægttabet, fortæller 43-årige Iben Pedersen Devantie fra Tulstrup ved Hillerød.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Du kender hende måske fra ”Den store bagedyst”, hvor hun i 2016 var med helt til semifinalen. Til daglig har hun sin egen frisørsalon og er ved at uddanne sig til chocolatier.

Da hun var gravid med sin nu 5-årige søn, nåede vægten op på 105 kilo. To år senere var hun med i ”Den store bagedyst”, og vægten sagde 76-78 kilo fordelt på 150 centimeter.

– Jeg har rimelig nemt ved at tage på og svært ved at tabe mig. Men jeg ville tabe mig inden Bagedysten. For jeg havde det stramt med, at folk, der ikke havde set mig i 20 år, skulle se mig sådan, siger Iben.

Hun fik ikke gjort mere ved vægten, før hun fik konstateret type 2-diabetes, og lægen sagde, hun skulle tabe sig.

Normalt blodsukker

Gennem en veninde hørte hun om en speciel kostretning. Veninden sagde ikke, hvad den hed, men Iben googlede sig frem til Keto og madbanditten Jane Faerber. Og så begyndte hun at læse.

– Der stod, at det var velegnet til type 2-diabetes og PCO. Det var det, der gjorde udslaget.

Iben købte bogen ”Keto – optimer din fedtforbrænding og gå ned i vægt” og læste den to gange. Den 26. marts 2019 gik hun i gang.

– De første tre dage var et helvede, siger hun og griner.

Læs også: Louise smed 13 kg på 8 uger med Keto

Iben blev ramt af keto-flu som så mange andre, men det gik over, og efter otte uger var hun til tjek hos diabetessygeplejersken, hvor hun igen fik målt sit langtidsblodsukker.

– Hvad har du lavet? spurgte hun og troede næsten ikke på tallet.

Iben havde tabt sig otte kilo på otte uger, og langtidsblodsukkeret gik fra 84 til 45 – normalen hos raske personer ligger mellem 31 og 44 mmol/mol, skæringstallet for type 2-diabetes er 48.

– Du fortsætter bare, var beskeden. Og det gjorde Iben. Efter knap seks måneder havde hun tabt sig 18 kilo, og i dag viser vægten 56 kilo og et vægttab på hele 20 kilo – helt uden at dyrke motion.

– Jeg har ikke spist ris og pasta i et år nu. Jeg vælger med omhu, hvad jeg vil spise, forklarer Iben, som laver sine egne flødeboller, men faktisk ikke har spist en siden i sommer.

Sådan gjorde Iben

Den første måned vejede hun maden af og talte kulhydrater, og så var både principperne og mængderne på plads.

– Jeg har jo bare byttet nogle vaner ud, siger hun og får det til at lyde nemt.

Til morgenmad får hun som regel tre æg, bacon, tomat og lidt avocado. Til frokost spiste hun tidligere rugbrødsmadder. I dag får hun grøntsager, kød og fedt.

– Jeg bruger hjertesalat som hotdogbrød og fylder dem med for eksempel tun rørt med mayo toppet med asparges eller agurk på. Tre-fire stykker holder mig mæt indtil aften, forklarer hun.

Læs også: Minus 52 kg med LCHF

Til aftensmad spiser hun helt almindelig mad med familien, men pasta og ris er byttet ud med grøntsager.

– Jeg har savnet at spise spaghetti og kødsovs med familien, men nu har jeg lige fundet soyaspaghetti, jubler hun.

Spidskål og andre grøntsagsstrimler er bare ikke pasta.

Karbonader panerer hun med pofiber eller knust flæskesvær og spiser den med to-tre spiseskefulde smørsovs over grøntsagerne.

Lækkersulten

– Jeg har aldrig før spist så mange flæskesvær, siger hun.

Hvis Iben er lækkersulten, tager hun for eksempel fem-seks flæskesvær eller et par teskefulde peanutbutter.

– Eller 50 gram jordbær med fløde og lidt sødemiddel om aftenen, så er jeg i himlen, siger hun.

Iben har fundet ud af, at hun skal ned på 20-25 gram kulhydrater om dagen, hvis hun vil tabe sig. Lige for tiden ligger hun på 50-100 gram kulhydrat, så det er en slags liberal LCHF. Men de første tre måneder gik hun ikke på kompromis og var i ketose hele tiden, også selv om hun var til sin mors fødselsdag, hvor der blev serveret gammeldags æblekage. Iben valgte desserten fra og spiste lidt flæskesvær i stedet for.

Læs også: Blev gravid efter voldtægten

– For hvem snyder jeg? siger hun.

– Jeg kan ikke lære folk at sige nej tak. Det kræver rygrad og selvdisciplin. Det er måske lettere for mig, fordi jeg har en sygdom, siger Iben og understreger, at hun ikke er holdt op med at spise slik, kage, brød og en kartoffel i ny og næ. Intet er forbudt, hun vælger bare sine nydelser med omhu.

Lidt, men godt

Sidst hun var til reunion med holdet fra ”Den store bagedyst”, var der selvfølgelig kagebord. Iben valgte tre-fire kager, som hun smagte på, resten lod hun stå. Når hun holder ferie, bager hun sit eget koldhævede brød, som hun gerne spiser lidt af hver dag.

– Så tager jeg en kold tyrker, når jeg kommer hjem, hvor jeg faster fra morgen til aften. Når jeg gør det, så drikker jeg kun vand og kaffe med en-to teskefulde fløde, så det er nemt at stå igennem. At faste betyder ikke, at man sulter kroppen, men at man giver kroppen hvile, siger hun og anbefaler folk at læse om faste, inden man springer ud i det.

Læs også: Jeg vil aldrig have børn

Hun vil gerne have vægten ned på 50-52 kilo, for det er mere passende til hendes højde på 150 centimeter.

– Måske kører jeg kuren strikst igen. Jeg ved, jeg kan, siger Iben.

Hun planlægger at begynde at dyrke motion igen, når hendes søn til sommer starter i skole.

– Jeg glæder mig til at komme i træningscenter igen, for jeg kan virkelig godt lide det.

Rundt om Iben

Navn: Iben Pedersen Devantie

Alder: 43 år

By: Tulstrup ved Hillerød

Status: Gift og mor til Sigurd på 5 år

Arbejde: Frisør og snart chocolatier

Højde: 150 cm

Startvægt: 76 kg

Slutvægt: 56 kg

Sponsoreret indhold