Slankekure

Mantoux-test viser tuberkulose

5. august 2010 af Lægerne Anna-Marie og Henrik Münster
Tuberkulose er desværre fortsat skyld i flere millioner dødsfald verden over årligt. En Mantoux-test viser om man lider af sygdommen.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Skandinavien har den laveste forekomst af tuberkulose i verden. Men Afrika, Asien og Grønland er områder, som stadig er ret hårdt ramt af tuberkulose.
Tuberkulose skyldes en infektion med tuberkelbakterien. Ved en Mantoux-test undersøger man, om man har en aktiv infektion med tuberkelbakterien. Det testes ved, at man sprøjter tuberkulin ind under huden.

Huden reagerer på test
Tuberkulin er et protein, som er udvundet af kapslen fra tuberkelbakterien. Hvis man får en tydelig hudreaktion omkring injektionsstedet inden for tre døgn, tyder det på en aktiv infektion. En negativ reaktion er lig med manglende hudreaktion og betyder omvendt, at der ikke er en aktiv infektion med tuberkelbakterien til stede.

Undgå sollys
Fra man får sprøjtet tuberkulin ind under huden og til aflæsningstidspunktet, skal man for at sikre korrekt aflæsning undgå direkte sollys på teststedet, at klø eller kradse ved indstikstedet og at sætte plaster henover indstiksstedet. Man kan få lidt feber og lidt hævelse af lymfeknuderne lige efter testen.

Kræver henvisning
Man skal have en henvisning fra egen læge. Det er lidt forskelligt, hvilke afdelinger der udfører testen, men oftest foregår det på de lungemedicinske afdelinger for voksne og hos børnelægerne for de små.


Læs også: Blærebetændelse efter sex

Sponsoreret indhold