Slankekure

Nu føler jeg mig godt tilpas i min krop

3. august Vibeke C. Larsen.
Foto: Gregers Overvad/Aller Foto & Video og privat.
Caroline blev i mange år påvirket af tallet på vægten, men efter to ophold på Ubberup Højskole har Caroline smidt vægten væk. I stedet har hun fundet glæde ved motion og fået sunde madvaner, for en sund og stærk krop er vigtigere end tallet på badevægten.
En af Carolines venner skulle på Ubberup Højskole og foreslog hende at tage med. Samme dag bookede hun et ophold, som siden blev til endnu et. – Det er det bedste, jeg har gjort for mig selv, siger hun.
En af Carolines venner skulle på Ubberup Højskole og foreslog hende at tage med. Samme dag bookede hun et ophold, som siden blev til endnu et. – Det er det bedste, jeg har gjort for mig selv, siger hun.

I mange år lod Caroline sit humør diktere af det tal, der stod på vægten.

Havde hun taget 300 gram på, blev det en dårlig dag, mens et vægttab på 300 gram havde den modsatte effekt.

Sådan er det ikke mere, for der findes ikke nogen badevægt i Carolines lejlighed i Københavns Nordvestkvarter.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg kan godt være glad uden at vide, hvad jeg vejer. Det er vigtigere for mig, om jeg føler mig pæn i tøjet, sund, godt tilpas i min krop og husker at give mig selv et klap på skulderen, når jeg har trænet, siger Caroline Høgsbæk.

Den erkendelse nåede den 24-årige kvinde frem til, da hun i efteråret 21 og foråret 22 var kursist på Ubberup Højskole, som udbyder livsstilsændrende kurser.

24-årige Caroline Høgsbæk har været på Ubberup Højskole to gange og fået redskaber til en livsstil med sund kost og motion.
Foto: Gregers Overvad/Aller Foto & Video

Rundt om Caroline

Navn: Caroline Høgsbæk.

Alder: 24 år.

By: København NV.

Status: Single.

Arbejde: Sabbatår og har søgt ind på

multimediedesign.

Højde: 170 cm.

Startvægt: 125 kg

Slutvægt: Caroline ejer ikke en vægt.

På højskolen gik det op for Caroline, hvor afhængig hun var af tallet på vægten. I begyndelsen blev hun vejet en gang om ugen, hvilket var en prøvelse for hende, da hun plejede at veje sig hver dag, og da vægten en uge var i stykker, gik hun nærmest i panik.

– Det var virkelig en øjenåbner for, hvor meget vægten havde fyldt i mit liv. Jeg stoppede med at veje mig, og i begyndelsen var det svært, fordi jeg havde været så fokuseret på vægten, men jeg fik det bedre, fortæller hun.

Mental sundhed

Udover motion og sund kost har Ubberup Højskole også en række fag, hvor kursisterne arbejder med sig selv.

– Jeg troede egentlig bare, jeg skulle dyrke noget motion og møde nye mennesker, men højskolen kræver, at man også tager nogle mentale fag, og dem blev jeg rigtig glad for. Det gik op for mig, at jeg havde nogle ting, som jeg ikke har fået bearbejdet, fortæller Caroline.

Hun oplevede også, at de mentale fag var en anledning til at sætte ord på, hvordan det er at være overvægtig.

– Jeg fandt ud af, at jeg ikke var den eneste overvægtige i verden. Jeg har mange venner, der er normalvægtige og som elsker sport, hvor jeg altid har holdt mig tilbage, siger hun.

Find den rette kur for dig

Flot kondital

Som barn Caroline var klassens tykke pige, som hadede idræt og motion. Det fik højskoleopholdet ændret på.

– Det blev nemmere at overkomme det fysiske, når man havde fået styr på det mentale og ikke længere skal bruge energi på det, påpeger Caroline.

FØR: Caroline Høgsbæk vejede 135-140 kilo. Da hun begyndte på Ubberup, lå den på 125 kilo. I dag er vægten cirka 15 kilo lavere, men Caroline kender ikke det præcise tal, for badevægten er med vilje smidt ud.
Foto: Privat

Og det fysiske fyldte rigtig meget i Carolines hverdag på højskolen. Hun dansede zumba, spillede fodbold, step og dyrkede forskellige former for styrketræning

– Tidligere hadede jeg fitnesscentre, fordi jeg følte, at alle kiggede på mig, og jeg slet ikke havde ret til at være der, fordi jeg ikke vejede 60 kilo. Jeg var nervøs for, at det gentog sig på højskolen, men jeg mødte en masse søde mennesker, der havde det ligesom mig selv, fortæller hun.

Til Carolines store overraskelse viste en konditest, at hendes kondital var godt i forhold til hendes BMI-tal, og det gav ekstra motivation til at få sved på panden.

– Det var en ny verden, der åbnede sig. Jeg fik lyst til de fysiske fag og fandt ud af, at det faktisk er sjovt at dyrke sport, siger hun.

Et lille spark

Meget motion kræver god kost, og under opholdet på Ubberup Højskole lærte Caroline også meget om sund mad. Seks gange om dagen blev der serveret lækket og sund mad i spisesalen, og kursisterne lærte at inddele deres tallerken i et T. Halvdelen var salat, og de sidste to fjerdedele protein og kulhydrater.

– Før spiste jeg aldrig morgenmad, men kunne godt vente til midt på eftermiddagen med at spise, og efter aftensmaden spiste jeg tit snacks som chips og chokolade. På højskolen fandt jeg ud af, at morgenmaden giver et lille energispark, og når jeg får flere mindre måltider om dagen, går jeg ikke sukkerhold og har lyst til snacks, siger Caroline.

Hun spiser havregrød eller skyr med banan og hakket nødder til morgenmad. Det er også kommet flere grøntsager ind i Carolines kost.

Caroline plejede at springe morgenmaden over. Det gør hun ikke mere, for det giver et lille energikick at spise om morgenen.
Foto: Gregers Overvad/Aller Foto & Video.

– Jeg var ikke den store grøntsagsspiser, men på højskolen lærte jeg, hvordan grøntsagerne kan gemmes i almindelig mad. Jeg er begyndt at spise meget aubergine, som jeg ikke spiste før, forklarer hun.

Nye vaner

Caroline var spændt på, om hun kunne holde fast i at spise rigtigt efter opholdet, hvor maden jo blev serveret.

– I en travl hverdag skal man tage sig tid til at lave mad, og det havde jeg lidt svært ved i begyndelsen, men nu laver jeg aftensmad og bruger resterne til frokost, fortæller hun.

Masser af motion, sund kost og fokus på mental sundhed var grundstenene i Carolines ophold på Ubberup Højskole.
Foto: Gregers Overvad/Aller Foto & Video

Carolines tip

  • Få motion ind i din hverdag, tag cyklen.
  • Spis morgenmad, det giver mere, end man tror.
  • Træn med andre, der også har et mål om at tabe sig. Så kan I motivere og støtte hinanden.
  • Skift sodavanden ud med sukkerfri sodavand.

Efter højskolen har Caroline også holdt fast i de gode motionsvaner. Hun har uddannet sig til zumbainstruktør, styrketræner og er blevet bevidst om at få motion ind i hverdagen.Hun flyttede efter højskolen til København, hvor hun deler lejlighed med to andre kursister fra Ubberup, og tager cyklen, når hun skal rundt i byen.

– Jeg har fået en stor glæde ved at dyrke motion og træner med andre fra højskolen. Jeg har fået flere muskler og har ikke længere ondt i knæet, som jeg havde tidligere, siger Caroline.

Da Caroline blev student, vejede hun 135-140 kilo, mens hun vejede 125 kilo, da hun begyndte på Ubberup Højskole. I dag er vægten cirka 15 kilo lavere, men Caroline kender ikke det præcise tal.

– Jeg kan mange flere ting og føler mig ikke så hæmmet som før, og så er tallet på vægten ikke så vigtigt, siger Caroline med et smil.

I Ude og Hjemme nr. 31, der udkommer 2. august 2023, får du en guide, indkøbsliste og opskrifter efter Ubberups principper. Her får en madplan til fem dage:

Madplan

Dag 1

Morgenmad: Skyr med ­råsyltede hindbær.

Frokost: Sommersalat med tomat.

Aftensmad: Wok med ­kylling og grønt.

Dag 2

Morgenmad: Godmorgen-bolle med ost.

Frokost: Spidskålssalat med saltede mandler.

Aftensmad: Thailandske fiskefrikadeller.

Dag 3

Morgenmad: Rugbrød med blødkogte æg.

Frokost: Søde gulerødder med friskost.

Aftensmad: Sommersalat med røget makrel.

Dag 4

Morgenmad: Havregrød med bær og mandler.

Frokost: Rejesalat med et sommertvist.

Aftensmad: Kartoffelsalat med serranoskinke.

Dag 5

Morgenmad: Nærende morgensmoothie.

Frokost: Tortilla-pizza med parmaskinke

Aftensmad: One pot med butter beans.

Sponsoreret indhold