Slankekure

Overvægtige lever længere end undervægtige

20. oktober 2009 af Pernille Nyhuus. Foto: Colourbox
Det er bedre at være for tyk som 40-årig end for tynd, viser en ny omfattende undersøgelse fra Japan. Overvægtige lever omkring seks år længere end dem, der er for tynde.

Hvis du tror, at det er sundt at være meget tynd, kan du godt tro om igen.
Er man 40 år og overvægtig, vil man nemlig statistisk set leve seks år længere end sine meget tynde venner, viser en japansk undersøgelse. Det skriver Telegraph.co.uk.

Forskerne fra Tohoku Universitetet i Japan har undersøgt helbred, vægt og forventet levetid hos 44.000 japanere mellem 40 og 79 år.
Forsøgspersonerne blev inddelt i fire kategorier baseret på deres BMI (Body Mass Index) - undervægtig, normal, overvægtig og fed. Herefter blev deres forventede levetid beregnet.

Resultaterne viste, at blandt de 40-årige var det folk med lidt ekstra på sidebenene, der blev forventet at leve længst. Mændene kunne regne med at lægge 40,5 år til de 40 år, og kvinderne kunne lægge hele 47 år til.

Hos de "normale" lå den gennemsnitlige forventede levetid på 38,7 år oveni de 40 år hos mændene - og 46,3 år oveni hos kvinderne.
Dem, der lå i den undervægtige eller tynde ende af skalaen, lå helt i bund i undersøgelsen. 33,8 år ekstra år for mænd og 41,1 ekstra år for kvinder var, hvad de kom op på.

- Dem, der er for tynde, er beviseligt i større risiko for at få hjerte-kar-sygdomme, og der er større sandsynlighed for, at de får lungebetændelse, fordi mangel på ernæring hæmmer immunforsvaret, skriver forsker Masato Nagai i undersøgelsen.

Forskel på soya og Mars-barer
Det er dog værd at overveje de kulturelle forskelle på overvægt hos japanere og i Vesten, inden man kaster sig over fastfood'en.

-De japanske deltagere kan være blevet overvægtige ved at spise for meget mad som tofu, soya og nudler - det er anderledes end at spise masser af burgere og Mars-barer, siger Cath Collins, britisk diætist, til The Sun.
Rammer man et BMI-tal, der ligger i kategorien fed, skal man dog til at passe på kosten, siger hun.

Lignende undersøgelser
En canadisk undersøgelse tydede for nyligt på det samme som den japanske undersøgelse.
Den viste, at overvægtige har 17 procents chance for at leve længere end folk med normalvægt. Værst ser det ud for de undervægtige, der har 70 procents større risiko for at dø for tidligt, og for de ekstremt overvægtige, som har 36 procents større risiko.

En endegyldig forklaring på, hvorfor de overvægtige lever længere end de undervægtige, har forskerne bag den canadiske undersøgelse ikke.
-Det er muligt, at nogle kilo ekstra faktisk beskytter gamle mennesker, efterhånden som helbredet forværres, siger Mark Kaplan, en af forskerne bag undersøgelsen.

Læs også: Kom i gang med løbetræningen

Sponsoreret indhold