Slankekure

Sådan øger du fordøjelsen efter al julemaden

19. december 2012 af Birgitte Nymann, Foto: All Over Press
Julemad smager fantastisk, men det er ikke altid lige godt for din fordøjelse. Her får du et par tips til at øge fordøjelsen, efter alt julemaden.

En stor mængde fedt fra flæskesteg, and og risalamande sætter din fordøjelse på større arbejde end normalt. Spiser du samtidig en masse sukker og drikker alkohol, er det umuligt at holde tarmen i topform.

Det er naturligt, at fordøjelsen forandrer sig for at beskytte dig. Hvis du for eksempel har fået en bakterie ind, som helst skal ud med det samme, skaber kroppen diarré og opkastning for at fjerne "fjenden".

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Træn din mave og hjælp din fordøjelse

Du kan gøre din fordøjelse bedre, så du kommer godt igennem de sidste jule- frokoster og overdådige middage. Læs mere her på siden.

TYG OG SYNK

For at tarmens slimhinde holder sig sund og velfungerende, er det nødvendigt med et stof, der hedder EGF (epidermal growth factor). EGF findes i store mængder i spyt, så det er vigtigt at tygge maden grundigt, indtil den bliver flydende, før du synker den.

Jo grundigere du tygger din mad, jo mere spyt frigives til maden. Spyttet indeholder også enzymer, der hjælper din fordøjelse godt på vej, så der er al mulig grund til at sætte tempoet ned, når du spiser julegodterne.

DER SKAL FIBRE TIL

Julemad er ikke kendt for sit store fiberindhold, og mangel på kostfibre kan give dårlig fordøjelse. Spiser du nok kostfibre, holdes tarmen i form og sikrer bedre passage. Tilsæt for eksempel en spiseskefuld hele hørfrø til din morgenmad. Husk at drikke godt med vand til.

LÆS OGSÅ: 6 slanketips til morgenmaden

Du kan også spise HUSK (loppefrøskaller). De købes på apoteket. Rør en teskefuld ud i et glas vand og drik hurtigt, ellers bliver det ikke til at få ned.

Sponsoreret indhold