Slankekure

Sæson for fodvorter

5. august 2010 af Læge Jerk W. Langer
Fodvorte-virus florer efter sommeren, fordi masser af børn har været flittige gæster i badelande og swimmingpools, hvor de våde gulve er guf for det virus, der forårsager fodvorter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De kommende måneder er det en god idé regelmæssigt at tjekke børnenes fodsåler for at se, om der har været bid i form af fodvorter.
I sidste ende forsvinder en fodvorte altid af sig selv, fordi immunforsvaret angriber den indefra. Det er en langsommelig proces, så mange vælger at behandle for at fremskynde processen.

Særlige kendetegn
Fodvorten sidder gerne på fodsålen som en halvhård fortykkelse, der kan være lidt øm. Men mange gange opdages vorten helt tilfældigt.
Den vokser ikke udad ligesom på fingeren, men trykkes ind i huden. Efterhånden opstår der et blødere område i midten, der kan bløde lidt. Hermed skelnes den fra en ligtorn, der er hård hud uden de små sorte prikker i midten, som er blodkar og småblødninger.

Se tiden an
Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i de forskellige behandlingsmetoder. Grundlæggende er det altid en god idé at pensle vorten med klar neglelak, så den ikke smitter mere. Husk i den forbindelse, at barnet også kan smitte sig selv til flere vorter.
Herefter kan man vælge at se tiden an, såfremt vorten ikke generer barnet, og eventuelt blot supplere neglelakken med et plaster.

Tålmodighed og klar neglelak
Uden behandling forsvinder hver tredje vorte i løbet af et år, og efter to år er de fleste væk. Så tålmodighed er en dyd, men i de fleste tilfælde er der altså ingen grund til at gå alt for voldsomt til værks.
Barnet kan sagtens deltage barfodet i idræt og svømning, når blot vorten er penslet med vortemiddel eller klar neglelak, så smitte forebygges.

Pensling og frysning
Ellers er næste skridt at pensle vorten med stoffet salicylsyre, der fås i håndkøb, og som fjerner otte ud af 10 vorter på tre måneder. Samtidig files vorten et par gange om ugen efter bad.
Slemme fodvorter bør tilses af lægen, der kan fryse dem. Frysningen danner en blære på vorten, som efterlader et lille sår. Frysningen kan gentages med to til tre ugers interval.

Frys selv
Inden da kan man selv prøve at fryse vorten ved hjælp af en kølespray, der i spidsen har en lille svamp, som presses mod fodvorten i et halvt minut. Det dræber vortecellerne, så vorten ideelt bør forsvinde efter et par uger. Min erfaring er, at selvfrysningen nogle gange virker, andre gange ikke.

Mystiske husråd
Det faktum, at vorterne som oftest forsvinder af sig selv, er også den egentlige forklaring på den udeblevne effekt af de mange mere eller mindre mystiske husråd, homøopatiske midler, mælkebøttesaft, morgenurin, kridt og løg, som gennem tiden er forsøgt mod vorter.

læs også: Blåbær er pakket med sundhed

Sponsoreret indhold