Slankekure

Slank med Keto: Jeg vil kunne spise mig mæt

3. oktober Vibeke C. Larsen
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video.
Belinda ville gerne tabe sig og fulgte med succes principperne i Keto. På knap halvandet år tabte hun sig 23 kilo for trangen til søde sager forsvandt.
Belinda Maymann Strellner har tabt sig 23 kilo med Keto.
Belinda Maymann Strellner fra Ulsted i Vendsyssel drømte i 20 år om at nå ned på 70 kilo. Med Keto har hun nået målet - og mere til.

”For første gang i 20 år vejer jeg under 70 kilo.”

Sådan stod der på Belindas Facebookprofil den 15. april i år. Den dag ramte vægten 69.6 kilo. På godt halvandet år havde den 42-årige kvinde fra Ulsted i Nordjylland tabt sig 23 kilo ved at omlægge sin kost til Keto og udfase kulhydrater og sukker.

– Det var et mål og en personlig sejr at nå 70 kilo. Jeg har fået mere overskud og er blevet en bedre version af mig selv, siger Belinda Maymann Strellner.

Belinda drømte i 20 år om at nå ned på 70 kilo. Med Keto har hun nået målet.
Belinda er stolt af sit vægttab.
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video.

I dag er hun færdig med sit vægttab og har fundet en balance, så hun holder vægten uden at tabe sig yderligere. Hun spiser lidt flere af de kulhydrater, som der ikke er plads til i Keto. Kulhydraterne får hun primært fra grøntsager, som indeholder kulhydrater, hvilket som tommelfingerregel er dem, der vokser under jorden. Ligeledes er der igen plads til fredagsslik med hendes 13-årige datter Victoria.

– Jeg har også spist softice, for jeg ville ikke gå gennem en sommer uden is. Isen har talt som et af mine måltider, så jeg har holdt vægten, fortæller Belinda.

Rundt om Belinda

Navn: Belinda Maymann Strellner.

Alder: 42 år.

By: Ulsted.

Status: Fraskilt og mor til Victoria på 13 år.

Arbejde: Fleksjobber som køkkenmedhjælper, er uddannet landmand.

Højde: 165 cm.

Startvægt: 93 kg.

Slutvægt: 70 kg.

Hun spiser dagligt cirka 400 gram kød og ost, som er fordelt på to måltider.

– I begyndelsen kunne jeg ikke forestille mig at skippe morgenmaden, men man skal droppe forestillingen om, hvad man plejer, og kun spise, når man er sulten, understreger hun.

Fik en arbejdsskade

Der var fart over feltet, da Belinda var ung. Hun red og uddannede sig til landmand, så forbrændingen var høj og kroppen muskuløs.

– Jeg elskede at være ude og være fysisk aktiv. Jeg rørte mig hele tiden, og når jeg kom hjem, var jeg virkelig træt, siger hun.

Belinda droppede de lange dage i landbruget og blev postbud, da hun og hendes kæreste ønskede at stifte familie. Efter blot to måneder i jobbet pådrog hun sig en arbejdsskade, da den tunge postcykel væltede og ødelagde hendes skulderled.

– Jeg kunne ikke løfte noget uden smerter, og jeg turde heller ikke ride længere, så mit aktivitetsniveau dalede. Mentalt dykkede jeg også og begyndte at trøstespise, fordi jeg ikke kunne lave de ting, som jeg holdt af, fortæller Belinda.

Hun var i begyndelsen af tyverne, da ulykken indtraf, og det stillesiddende liv fik langsomt vægten til at stige.

Et før-billede af Belinda Maymann Strellner.
Belinda vejede 93 kilo, før hun gik i gang med Keto.
Foto: Privat.

– Jeg elsker god mad, og det var fint, så længe jeg var aktiv, men da jeg droslede ned for den ene del og op for den anden, gik det galt. I begyndelsen tænkte jeg ikke så meget over, at jeg blev lidt rundere og købte bare en størrelse større, fortæller hun.

Endelig gravid

Belinda og hendes daværende kæreste ville gerne have et barn, men da storken ikke kom forbi med det sammen, blev hun undersøgt, og lægernes besked lød, at hun burde tabe 10 kilo. På det tidspunkt havde vægten ramt 80 kilo fordelt på 165 centimeter.

– Jeg blev lidt stødt og tænkte, hvad bilder de sig ind. Jeg har altid været lidt til den buttede side og havde ikke tænkt, at min vægt var et problem, siger Belinda.

Belinda på en af sine gåture i nabolaget.
Belinda går ture, men har ellers udelukkende tabt sig 23 kilo på halvandet år ved at lægge sin kost om til Keto. – Der var uger, hvor jeg tabte to kilo ved bare at spise.
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video.

Corona-kilo

Efter tre år blev hun gravid på naturlig vis, men processen havde været hård, og efter fødslen ramte virkeligheden som småbørnsforældre samtidig med, at Belinda kæmpede for at finde en plads på arbejdsmarkedet.

– Overskuddet var ikke ret stort. Så var det nemt at tage et ekstra glas cola eller stykke chokolade, siger Belinda, der for fire år si-den fik tilkendt flexjob på grund af sin arbejdsskade.

Belinda vejede 90 kilo under graviditeten og havde lovet sig selv, at vægten ikke skulle derop igen, men det kom den.

– Vægten gik den ene vej, og selværet gik den anden, konstaterer hun.

Før coronaen lykkedes det Belinda at tabe sig 16 kilo med hård diæt og motion. Så ramte pandemien, motionscentret lukkede ned, og samtidig fik hun skinnebensbetændelse.

Belinda kigger til sine høns, der går i baghaven.
Belinda spiser mange æg og har høns i baghaven.
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video.

– Min krop kunne ikke holde til det motionsniveau, så jeg stoppede og tog det hele på igen. Det var et personligt nederlag. Folk var begyndt at kommentere, at jeg havde tabt mig. Mit selvværd var steget, men så tog jeg på igen, fortæller hun.

For halvandet år siden viste vægten igen 90 kilo. Et vennepar havde gode erfaringer med Keto, og selv om Belinda var skeptisk over, om man kunne tabe sig ved at spise kød og fedt, besluttede hun sig for at give det en chance.

– Jeg ville spise til, jeg var mæt, ellers ville det gå galt, når jeg så en flødeskumskage. Jeg havde ikke så meget overskud, men reglerne var simple, og jeg skulle ikke regne en masse kalorier ud, understreger Belinda.

Fine tal

Hun halverede sit indtag af pasta, kartofler og ris og spiste i stedet mere kød og fedt. Flødekager og slik blev lagt helt på hylden, og de første 14 dage havde hun den såkaldte ’keto flu’, hvor kroppen reagerer på en kost uden sukker og kulhydrater.

Belinda viser indholdet i sit køleskab.
Belinda har taget grundforløbet af kokkeuddannelsen og elsker at lave mad. Hun finder inspiration i Keto-grupperne på Facebook. – Man skal bare være kreativ og ikke bange for at prøve noget nyt. Jeg kan sagtens spise kyllingebryst sammen med en salat med tun.
Foto: Lars Horn/Aller Foto & Video.

– Jeg oplevede, at jeg blev ordentlig mæt, og efter et par måneder droppede jeg helt kulhydraterne. Faktisk fik jeg ondt i maven, når jeg så prøvede at spise kartofler. Som om min krop ville fortælle, at det ikke var godt for mig, siger hun.

Belinda vejede sig en gang om ugen og kunne se, at tallet på vægten blev mindre uden, hun følte afsavn.

– Jeg havde egentlig tænkt, at 75 kilo var et fint mål, men da det gik så hurtigt, tog jeg fem kilo mere, fortæller hun.

Belinda spiste flødesauce, ost og smør med god samvittighed. Samtidig havde hun sin læge med på sidelinjen for at sikre, at kolesteroltallet ikke stak af.

– Hvis jeg fik en blodprop, kunne det være lige meget, om jeg tabte mig, men alle mine tal er fine, siger hun.

Belinda mærkede, hvordan trætheden forsvandt, og overskuddet blev større, men hun oplevede også, at hun blev fysisk dårligt, når hun formastede sig til at spise et stykke lagkage til en fødselsdag.

Belindas tip

  • Spis ikke, som du plejer, men når du er sulten.
  • Køb kød på tilbud eller som datovarer og lad det bestemme din aftensmad.
  • Kan du ikke spise så meget kød, så erstat noget af det med ost.
  • Drop ”plejer” og tænk alternativt og kreativt, når du laver mad.
  • Vær ikke bange for at bede om alternativer til kartofler, brød etc., når du spiser ude.
  • Kødpålæg kan udgøre et måltid, spis evt. peberfrugt til.

– I dag kan jeg godt spise lidt sukker, men jeg har ikke lyst til sodavand, flødekage og slik på samme måde som tidligere. Før kunne jeg ikke gå forbi en bager, nu rører det mig ikke. Jeg er gået fra at være konstant lækkersulten, fordi jeg følte, jeg manglede et eller andet, til at være ligeglad, fordi jeg føler mig mæt, fortæller hun.

Belindas vægt kan godt svinge med et par kilo, og når det sker, dropper hun kulhydraterne, og så forsvinder de ekstra kilo over et par uger.

– Keto virker, og jeg skammer mig ikke længere over det tal, jeg ser på vægten, siger hun med et smil.

I Ude og Hjemme nr. 40 2023, der udkommer onsdag den 4. oktober, får du en guide til Keto, madplan og opskrifter med energiberegning.

Her får du madplanen:

Madplan til 5 dage

Dag 1

Morgenmad: Røræg med bacon, spinat og champignon.

Frokost: Salat med kylling og broccomole.

Aftensmad: Ovnbagt laks med flødestuvet hvidkål.

Dag 2

Morgenmad: Røræg med bacon, spinat og champignon.

Frokost: Ovnbagt laks med flødestuvet hvidkål.

Aftensmad: Grillet citronkylling med stegte grøntsager

Dag 3

Morgenmad: Røræg med bacon, spinat og champignon.

Frokost: Grillet citronkylling med stegte grøntsager.

Aftensmad: Wok med and og kål.

Dag 4

Morgenmad: Omelet med parmaskinke og cherrytomater.

Frokost: Wok med and og kål.

Aftensmad: Sojamarineret gris i kålwrap.

Dag 5

Morgenmad: Omelet med parmaskinke og cherrytomater.

Frokost: Sojamarineret gris i kålwrap.

Aftensmad: Salat med kylling og broccomole.

Sponsoreret indhold