Slankekure

Slank med syrnede mælkeprodukter

25. september 2012 af SlankeDoktor.dk
Hvilke mælkeprodukter indeholder mest protein? Har du lyst til at kende forskel på forskellige syrnede mælkeprodukter. Så læs endelig videre, og bliv klog på de forskellige produkter
Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Hvad er syrnede mælkeprodukter?
Almindelige syrnede mælkeprodukter er f.eks. yoghurt, ymer, ylette og kvark. Ved fremstilling af disse syrnede produkter syrnes mælk eller fløde ved hjælp af forskellige bakteriekulturer eller med en kemisk fremstillet syrevækker. Ved syrningen sænker bakterierne eller syrevækkeren pH-værdien i mælken. Når pH-værdien er sunket, udfældes mælkens protein, hvilket medvirker til den faste og cremede konsistens, som vi kender. Alt efter hvilken bakteriekultur der anvendes, kan der opnås forskellig smag og konsistens til slutproduktet. Der kan også tilsættes skummetmælkspulver, for at øge viskositeten, hvilket man tit gør i lightprodukter.

Læs også hvilke grønsager, frugt og fisk det er sæson for nu!

Mælkeprodukter passer i en sund og slank livsstil
Syrnede mælkeprodukter har ofte et højt indehold af protein og et lavt indehold af fedt. De passer derfor rigtigt godt ind i en sund og slank livsstil. Mælkeprodukter indeholder også vigtige vitaminer og mineraler, såsom jod, kalcium, selen, vitamin B2, vitamin B12, fosfor og zink.
Især produkterne kvark, fromage frais og skyr er blevet populært på det sidste, da de har et ekstra højt indehold af protein. De almindelige syrnede mælkeprodukter, såsom A38 og yoghurt er dog stadigvæk gode sunde og fedtfattige alternativer. Ymer og Ylette, har et højere indehold af fedt på 3,5 og 1,5 g pr. 100 g. Det er stadigvæk relativt lavt, men når du skal tabe dig, er det en fordel at vælge de magre produkter med et højt indehold af protein.

Læs også: Væske er vigtigt ved vægttab

Vælg et magert mælkeprodukt
Et skift fra letmælk med 1,5 g fedt, til minimælk med 0,5 g fedt, giver på et år et mindre fedtindtag. Samlet vil det svare til mere end tre pakker stegemargarine, hvis du indtager den anbefalede mængde på maks. ½ liter om dagen. Det er da altid noget!

Fedt i mælkeprodukter
Mælk- og mejeriprodukter har et naturligt indehold af mættet fedt samt en mindre andel transfedt. Det er dog yderst vigtigt at understrege, at så længe du holder dig til de fedtfattige mælke-og mejeriprodukter, behøver du ikke bekymre dig. Faktisk så viser dansk og international forskning, at det høje indhold af kalcium i mejeriprodukter kan binde og udskille en del af det fedt, som du spiser. Dermed har det en potentiel effekt til at forebygge og sænke et højt kolesteroltal.

Forskellige varianter
I dag findes der et hav af forskellige produkter at vælge mellem. Nedenunder er en oversigt over magre og proteinrige varianter af syrnede mælkeprodukter.

Som oversigten viser, har kvark og skyr et lavt indehold af fedt, men desto mere protein. Det er derfor, at kvark og skyr indeholder lidt flere kalorier end f.eks. græsk yoghurt. Mange af de syrnede mælkeprodukter kan du få i forskellige smagsvarianter med f.eks. frugt og bær. Husk at vælge dem, der ikke har tilsat sukker. Cheasy fra Arla har flere smagsvarianter, hvor fedtindholdet er lavt og hvor der ikke er tilsat sukker.

Hvordan kan du bruge de syrnede mælkeprodukter?
Du kan bruge de syrnede mælkeprodukter i f.eks. madlavning, kolde dressinger, bagning eller i hjemmelavede smoothies. De er også gode at blande op med lidt udskåret frugt og bær, fx til morgenmad eller til et mellemmåltid.

Inspiration til en sundere livsstil...
I galleriet herunder kan du finde masser af opskrifter på sunde kager. God fornøjelse med kagebagningen!


Læs også: Kaloriefattigt mad

Meld dig ind i Ude og Hjemme Slankeklubben idag og bliv en del af fællesskabet...

Sponsoreret indhold