Slankekure

Sofahygge skyld i overvægt

13. april Af Vibeke C. Larsen.
Foto: Martin Høien.
For mange snacks i sofaen havde sat sig på Katjas krop. Efter et par tilløb fandt hun løsningen i Sense, for Katja vil gerne have lov at leve sit liv uden restriktioner. De sidste fire år har hun holdt vægten ved at holde fast i Sense efter sit vægttab.
For meget sofahygge fik Katjas vægt til at stige til knap 80 kilo. Nu har hun tabt sig og holdt vægten med Sense. Jeg har ikke vejet så lidt, siden jeg var teenager.
For meget sofahygge fik Katjas vægt til at stige til knap 80 kilo. Nu har hun tabt sig og holdt vægten med Sense. – Jeg har ikke vejet så lidt, siden jeg var teenager.

“Hvis jeg var en mand, gad jeg ikke have sex med mig.”

Sådan tænkte Katja, da hun så sig selv i spejlet.

Hun var single efter et forhold, hvor der have været for meget fastfood og sofahygge med chips, slik og is. Kærestekiloene var blevet til overvægt, og vægten var landet på 79,9 kilo, hvilket var for meget til Katjas 154 centimeter.

For meget sofahygge fik Katjas vægt til at stige til knap 80 kilo. Nu har hun tabt sig og holdt vægten med Sense.  - Jeg har ikke vejet så lidt, siden jeg var teenager.
For meget sofahygge fik Katjas vægt til at stige til knap 80 kilo. Nu har hun tabt sig og holdt vægten med Sense. - Jeg har ikke vejet så lidt, siden jeg var teenager.
Foto: Martin Høien.

– Jeg havde det skidt med, at min vægt var steget så meget. Så da jeg blev single og så mig selv i spejlet, besluttede jeg mig for, at der skulle ske noget, fortæller 49-årige Katja Hougaard Bjarnaa-Andersen, der bor i Gadstrup uden for Roskilde sammen med sin mand.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Rundt om Katja

Navn: Katja Hougaard Bjarnaa-Andersen.

Alder: 49 år.

By: Gadstrup.

Status: Gift og to voksne børn fra et tidligere forhold.

Arbejde: Fleksjob i et byggemarked.

Højde: 154 cm.

Startvægt: 70,9 kg, da hun begyndte på Sense. Har vejet 79,9 kg.

Slutvægt: 53 kg.

Det er 10 år siden, at Katja bestemte, at der skulle ske noget drastisk med hendes vægt. Hun begyndte med LCHF, som er en diæt bestående af højt fedtindhold og få kulhydrater. Hun tabte sig også ni kilo i løbet af et års tid, men fandt metoden for restriktiv.

– Det var effektivt, men jeg kørte surt i alle restriktionerne, og det var besværligt, når jeg spiste hos andre. Så det var ikke en holdbar løsning for mig. Jeg blev nødt til at finde en metode, hvor jeg tabte mig og kunne holde vægten bagefter, siger Katja.

Ingen forbud

Hun havde prøvet at tabe sig ved at følge en bestemt kur for så at tage det hele på igen, når kuren sluttede. Derfor ville hun ændre sine kostvaner en gang for alle, så vægten forblev stabil, når målet var nået.

– Sense lød smart. Der er ingen forbud, for det handler om at bruge sin fornuft og mærke efter, om man virkelig er sulten, før man tager en portion mere, siger Katja, der vejede 70 kilo, da hun begyndte på Sense.

I Sense inddeles dagens tre måltider i spisekasser, og man bruger sin hånd til at afmåle maden, så man får den rette sammensætning af fedt, proteiner og kulhydrat i hvert måltid.

Katja syntes næsten, at det lød for godt til at være sandt, at hun både kunne tabe sig og have plads til hyggesnacks.

– Jeg er sådan en sofahygger. Jeg kan være mæt, når jeg sætter mig i sofaen om aftenen, men så får jeg alligevel lyst til slik eller chips. Det gider jeg ikke lave om på, for det giver mig livskvalitet, og det er altså ikke det samme at spise grøntsagsstænger med humus, fastslår Katja med et grin.

Der skulle dog gå nogle år, før Katja fik Sense helt ind under huden. Hun spiste efter Sense i perioder, tabte sig, faldt tilbage i de gamle vaner og tog på igen.

Glad for mad

– For fem år siden besluttede jeg mig for, at det skulle være slut, for jeg var så træt af min yoyo vægt. Jeg var også blevet gift igen og ville gerne gøre noget ud af mig selv, smiler Katja.

Denne gang satte hun sig ordentligt ind i principperne bag Sense og begyndte med et måltid ad gangen, før hun gik videre til det næste. Inspiration og støtte fandt hun i Senses Facebookgruppe.

– I begyndelsen syntes jeg, at det var svært, for det var en udfordring at skære ned på mængderne af mad. Jeg er glad for mad og elsker at eksperimentere i køkkenet, siger hun.

Katja bruger mange grove grøntsager som broccoli, spidskål og grønkål i sin madlavning, da de giver en højere mæthed.
Katja bruger mange grove grøntsager som broccoli, spidskål og grønkål i sin madlavning, da de giver en højere mæthed.
Foto: Martin Høien.

Katja tabte sig i begyndelsen, men gik så til sin store frustration i stå. Hun fandt ud af, at hun på grund af sin klejne størrelse måtte længere ned i kalorier, end Sense anbefaler, for at opnå et vægttab. Hun lavede ændringer som at bytte ris ud med bulgur, spise flere grove grøntsager og fedtkilder, der er mindre kalorietunge, som for eksempel mandler.

– Jeg spiste, hvad jeg kunne lide, Det var vigtigt for mig, for jeg vil ikke leve hele mit liv på restriktioner. I stedet fandt jeg nogle løsninger, der virkede for mig, siger hun.

Katjas tip

  • Sæt dig ordentligt ind i Sense og se introduktionsvideoerne på sensekost.dk.
  • Print en oversigt, som findes på sensekost.dk, med indhold i én spisekasse og hæng den op på køleskabet.
  • Brug Facebooksiden “Sense – med fornuft” til inspiration, støtte og viden.
  • Fokuser i begyndelsen på ét måltid ad gangen.
  • Grove grøntsager mætter mere end salat.
  • Tilsæt et æg til din havregrød, da det giver mæthed og proteiner.
  • Lad være med at slå dig selv oveni hovedet, når det går ned ad bakke, for det er svært at lave om på sine vaner.

Holder sit vægttab

Da Katja havde fået styr på kalorieindtaget, bevægede hendes vægt sig hurtigt ned, og de sidste fire år har hun vejet 53 kilo, men det har ikke fået hende til at opgive Sense.

– Sense har givet mig et andet mindset og nogle gode vaner, som jeg holder fast i. Jeg tager ikke bare en ekstra portion, fordi maden smager godt, men venter 20 minutter for at se, om jeg faktisk er mere sulten. Ni ud af 10 gange er jeg ikke mere sulten, siger hun.

Godt for psyken

I dag har hun skruet lidt op for kalorieindtaget, da hun ikke skal tabe sig yderligere.

– Sense har været rigtig god til at holde mit vægttab, og det er der jo mange, der kæmper med, når de har tabt sig. Det er en proces, og det er nemt at falde i, men man skal ikke give op, hvis det sker. Uden Sense havde jeg uden tvivl fortsat med at have yoyo vægt, påpeger hun.

Katja har en pony og en hund og får motion med sine dyr, men hun har ikke dyrket sport under sit vægttab.

Katja har tabt sig udelukkende gennem kostændring. Vægttabet har givet hende overskud til at begynde at styrketræne, ligesom hun dagligt arbejder i stalden, træner sin pony, går tur med sin hund og passer hønsene. 
Katja har tabt sig udelukkende gennem kostændring. Vægttabet har givet hende overskud til at begynde at styrketræne, ligesom hun dagligt arbejder i stalden, træner sin pony, går tur med sin hund og passer hønsene.
Foto: Martin Høien.

– Jeg har udelukkende tabt mig gennem kosten. Jeg har dog fået mere energi og er nu begyndt at styrketræne et par gange om ugen, fortæller hun.

Katja lider af PTSD og har et fleksjob i et byggemarked. Hun kan mærke, at Sense også er godt for hendes psyke og energiniveau.

– I vinterhalvåret plejede jeg at have nogle svære dage, men det har jeg ikke rigtig haft, siden jeg begyndte på Sense og dyrke motion, så jeg er sikker på, at det har en effekt, siger Katja med et smil.

Hun er stadig sofahygger, men hun spiser ikke samme mængde snacks som tidligere, og en hyggesnack kan sagtens være en proteinbar i stedet for chokolade.

– Jeg er blevet bevist om, at der ikke skal mange chips og chokolade til, før man har indtaget en masse kalorier. Når jeg spiser efter Sense, har jeg ikke længere samme trang til sukker, salt og fedt, fordi jeg føler mig mæt, siger Katja.

I Ude og Hjemme nr. 15, der udkommer 12. april 2023, får du en guide til Sense samt opskrifter og indkøbsliste. Herunder får du madplanen til fem dage. Alle opskrifter er med i bladet.

​​Madplan

Dag 1

Morgenmad: Muffin med bacon og rugbrød med ost.

Frokost: Sandwich med pesto, ricotta og pålæg.

Aftensmad: Jollof-ris med kyllingespyd.

Dag 2

Morgenmad: Muffin med bacon og rugbrød med ost.

Frokost: Jollof-ris med kyllingespyd.

Aftensmad: Bagt sej med sauce og pasta.

Dag 3

Morgenmad: Havregrød med bær, mandler og smør.

Frokost: Sandwich med pesto, ricotta og pålæg.

Aftensmad: Bagt sej med sauce og pasta.

Dag 4

Morgenmad: Knækbrød med smøreost og peberfrugt.

Frokost: Spidskålssalat med æg og bacon.

Aftensmad: Tarteletter med hønsekødsfyld og æblesalat.

Dag 5

Morgenmad: Hindbærroulade med kakaosmag.

Frokost: Spidskålssalat med æg og bacon.

Aftensmad: Tarteletter med hønsekødsfyld og æblesalat.

Sponsoreret indhold