Slankekure

Spis groft

29. marts 2011 af Line Jarlkov
Skift lyst brød ud med fuldkornsrugbrød og cornflakes ud med havregryn. Det kan godt betale sig at erstatte den blege mad med grove varianter.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det behøver ikke føles som en bjergbestigning at ændre lidt på din livsstil - små forandringer kan gøre en stor forskel! Fyld din hverdag med masser af fuldkorn som vi bl.a. finder i groft rugbrød, havregryn og fuldkornspasta, der hører til de sundeste madvarer overhovedet. Talrige undersøgelser viser, at en kost rig på fuldkorn har afgørende indflydelse på din krops trivsel, både her og nu, og på længere sigt.

Her får du seks tip til nemme måder at blive sundere på blot ved at omvende din tankegang og dine smagsløg. Og husk på, at det også gavner dit vægttab.

• Byt den hvide pasta ud med fuldkornspasta
Uden at få ekstra kalorier indenbords kan du få tre gange så mange kostfibre og to-tre gange så mange sunde vitaminer og mineraler (B-vitaminer og jern) ved at droppe den hvide pasta til fordel for den med mere bid i. Lys pasta er tomme kalorier, der mætter dårligt. Du kan få meget mere sundhed og mæthed ved at vælge pastatyper med fuldkorn eller protein. Fuldkornspasta indeholder tre gange så mange kostfibre. Når du spiser fuldkornspasta i stedet for almindelig pasta, svarer det rent ernæringsmæssigt til at spise rugbrød i stedet for franskbrød.

• Byt de hvide ris ud med brune ris
Denne lille ændring kan give dig ikke mindre end 50 % flere fibre samt flere vitaminer og mineraler. Brune ris er fuldkornsris og den sundeste og mest naturlige form for ris. Den brune farve skyldes, at skaldelene ikke er fjernet. Den eneste ulempe ved brune ris er, at de skal koge i længere tid. Brune ris skal koge i cirka 50 minutter, mens parboiled ris er klar på under den halve tid. Nogle steder kan man også købe brune ris, der er parboiled og dermed forener værdien af fuldkorn med kortere kogetid.


• Byt det lyse rugbrød eller franskbrød ud med fuldkornsbrød med hele rugkerner
Fuldkornsbrød er uden tvivl bedre end hvidt brød da det er spækket med vitaminer og mineraler. Men det er specielt det høje indhold af kostfibre, der gør fuldkornsprodukter til en sund spise; det er godt for fordøjelsen, fremmer mætheden og får den til at vare længere og så kan kostfibre beskytte mod flere former for kræft og pleje kredsløbet. Desuden vil et groft brød fyldt med rugkerner gavne blodsukkeret, da kernerne forsinker kulhydraternes optagelse.

Læs mere og meld dig ind i SlankeKlubben her!

• Byt frugt ud med groft knækbrød
Knækbrød er et bedre mellemmåltid end den traditionelle frugt, da det mætter bedre og giver dig mere sund energi. Men de berømte "6 om dagen" holder selvfølgelig stadig. Hvis du vil peppe fiberknækbrødet lidt op, så prøv med en let smøreost. Ønsker du en lidt mere luksuriøs variant, så anbefaler vores diætist knækbrød med laks.

• Byt honningristet mysli ud med grov mysli med nødder og rosiner
Nå du vælger en mysli, skal du gøre dig umage for, at den ikke har for meget fedt og sukker. Når det er på plads så vil denne udskiftning betyde mindre og sundere fedt, ingen tomme kalorier og masser af fibre. Nødder og rosiner giver også fibre, der ligeledes bidrager med vitaminer og mineraler. Så hvis du ønsker en god start på dagen, så pynt din yoghurt naturel med omtanke - frugtyoghurt kan være en sukkerfælde.


• Byt cornflakes ud med havregryn
Hvis du udskifter majsflagerne med flager af havre femdobler du fiberindholdet uden at få nævneværdigt flere kalorier. Du får samtidig sunde fedtsyrer og flere vitaminer og mineraler indenbords.


Lisa Bolting, SlankeDoktor.dk's chefdiætist, siger:
"Det er altafgørende, at du får den grove mad, som især kommer fra kornet og dine frugter og grøntsager. Jo flere fibre du får, jo større mæthed og lettere er det at opnå og bevare et vægttab. Hertil kommer, at det sunde fra kornet er med til at beskytte dig mod en lang række af sygdomme."

Find din kropstype

Foto: Colourbox / Kilde: Aktiv Træning og Food of LIFE

Sponsoreret indhold