Slankekure

Udvidelse af halsvener mod sklerose

3. september 2010 af Lægerne Anna-Marie og Henrik Münster
Italiensk forsker har påvist, at sklerosepatienter har forsnævrede halsvener. Ved at udvide disse, kan man måske hjælpe patienterne.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I 2009 offentliggjorde en italiensk forsker en artikel, hvor han havde påvist, at sklerosepatienter har nedsat afløb af blod fra hjernen gennem venerne på halsen, fordi disse vener er forsnævrede. Han havde derfor prøvet at udvide venerne (returårer). Det er dog for tidligt at vurdere, om behandlingen har en effekt.

Skeptikere ikke overbevist
Der er også en del skepsis over for teorien. Den italienske forsker kan heller ikke selv forklare det. Han ved bare, hvad han har fundet.
Mange mener desuden ikke, at behandlingen holder. Vener har meget tynde vægge og er meget elastiske. De har det derfor med at trække sig sammen til den oprindelige størrelse efter nogen tid.

Eksperimentel behandling
Under alle omstændigheder er her tale om en ny opdagelse, og det er bestemt værd at se, om man med behandlingen kan hjælpe skleroseramte. Behandlingen må fortsat regnes for eksperimentel, men der er heldigvis ikke tale om noget stort eller risikabelt indgreb.

Læs også: Tissetrængende om morgenen

Sponsoreret indhold