Slankekure

Vægttab med slankemedicin: 11 spørgsmål og svar om Wegovy

29. august Af Karin Heurlin
Foto: Shutterstock
Er det farligt at tage slankemedicin? Hvor meget kan man tabe sig? Og tager man det hele på igen, når man stopper? Alt det får du svar på her.
Kvinde stikker sig i maven med slankemedicin

Der har været megen snak og mange meninger om slankemedicinen Wegovy, siden den kom på det danske marked lige før jul. Der har også været en del forvirring og spørgsmål.

Praktiserende læge på Læsø, Rasmus Køster-Rasmussen svarer her på 11 ofte stillede spørgsmål om den nye vægttabsmedicin. Han kender både til medicinen fra sine egne patienter og som forsker på Københavns Universitet ved Center for Almen Medicin.

Læge og forsker Rasmus Køsrer-Rasmussen
Læge og forsker Rasmus Køsrer-Rasmussen kender til slankemedicinen Wegovy som praktiserende læge og som forsker på Københavns Universitet.
Foto: Claus Boesen

1. Hvem kan få udskrevet slankemedicin?

– De almindelige retningslinjer siger, at man kan udskrive det, hvis BMI over 30. Eller hvis BMI er over 27, og der samtidig er nogle vægtmæssige risikofaktorer som for eksempel forhøjet blodtryk, forhøjede kolesteroltal eller søvnapnø. Men i princippet kan alle få udskrevet medicinen, hvis lægen synes, det er forsvarligt, og det giver mening.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

2. Kan man få medicinen, hvis man bare er ked af sit udseende?

– Det er faktisk derfor, de fleste ønsker at få det udskrevet. De tager det ikke for at blive sundere. Men for at blive tyndere. Det handler altså ikke om, at de har ondt i knæene på grund af deres vægt, men om sociale årsager. I vores samfund er det jo blevet gjort forkert at have en høj vægt.

– Mange ser skævt til folk med store kroppe. Det er nærmest lovligt at mobbe de tykke, og i medierne kan man jævnligt læse, hvordan overvægtige er skyld i alt lige fra klimakrisen til problemerne i sundhedssystemet. De fleste, som kommer for at få Wegovy har været på slankekure det meste af livet og oplever stor krops-utilfredshed og krops-kritik. Og derfor er de opsat på at få noget medicin, de tror, kan hjælpe dem.

3. Hvor meget taber man sig på slankemedicin?

– Forskning viser, at man i gennemsnit taber 14-15 procent af sin kropsvægt. Det tager et år og tre måneder. Det resultat kræver dog, at man får den maksimale dosis, og at man kombinerer det med en livstilsindsats, hvor man spiser mindre og dyrker en halv times motion om dagen.

4. Skal man ændre sin livsstil, mens man tager slankemedicin?

– Man opnår de bedste resultater, hvis man kombinerer det med mindre mad og mindst en halv time motion om dagen. Men langt de fleste ændrer ikke noget. De tager bare medicinen og ser, hvad der sker. Det betyder, at de opnår et mindre vægttab. Men de taber sig stadig.

5. Hvad er bivirkningerne?

– Kortids-bivirkninger kender man ret godt. Det er typisk kvalme, opkast, hård mave, ondt i maven, sure opstød og diarré. Mindre appetit er også noget, folk melder ind som bivirkning. Det kan man måske grine lidt af. Men folk synes ikke, det er spor sjovt, at maden ikke smager dem, som den plejer. Faktisk er det den hyppigste årsag til, at folk stopper med medicinen.

6. Må børn få Wegovy?

– Ja, i Holbæk (Holbæk Sygehus, red.) er man for eksempel begyndt at give det til børn ned til 12 år.

7. Hvad koster Wegovy?

– Det kommer selvfølgelig an på, hvilken dosis man tager. Men det koster cirka mellem 2.500 til 1.400 kroner om måneden.

8. Virker slankemedicin på alle?

– Nej, det er meget individuelt, hvor meget effekt det har på folk. 25 procent taber sig ikke over fem kilo. Men man er jo nødt til at prøve det et stykke tid, for at finde ud af det. Og så er det jo lidt af en investering.

9. Tager man det hele på igen, når man stopper med medicinen?

– Ja. Vægten vil med stor sandsynlighed stige igen i løbet af et par måneder. Og efter et halvt år har man som regel taget det meste på. Det er ret veldokumenteret fra forskellige studier. Jeg siger derfor til mine patienter, om de godt er klar over, at de skal tage det her medicin resten af livet, hvis de vil vedligeholde deres vægttab.

– Mange siger, at de bare lige skal ned i vægt, og så vil de selv tage sig af resten på egen hånd med sunde madvaner og motion. Men de har altså dokumentationen imod sig.

Få Ude og Hjemme i din postkasse hver uge

10. Hvad er forskellen på Wegovy og Ozempic?

– Det er det samme stof, der er i dem. Et mæthedshormon, som sender signal til hjernen om, at der er noget i tarmen, og at man føler sig mæt. Forskellen er, at Ozempic er godkendt til type 2-diabetes, og at man derfor får tilskud. Wegovy er for egen regning. Der er også en lidt højere dosering i Wegovy.

11. Hvad mener du selv om den nye slankemedicin?

– Jeg synes, det er en god medicin på mange punkter. Den er rigtig god til nogle patienter med type 2-diabetes, og til den gruppe af folk som kan blive fri for svære knæsmerter, hvis de taber 15 kilo, Så kan de få et bedre liv. I forhold til tidligere vægttabsmedicin er den også både mere effektiv og har færre bivirkninger. Men jeg er også af den opfattelse, at der ikke er noget galt med at være tyk. Så jeg synes, det er en forkert indgangsvinkel, hvis det er selvkritik, der får en til at tage slankemedicin. Det, mener jeg, er et skråplan.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold