Sund

Slip for gigt i storetåen

31. august 2012 af Jerk W. Langer
Podagra med den ømme storetå kender vi fra tegneserier, men tilstanden findes og rammer desværre stadig flere danskere. Læs med og lær hvad podagra er, og hvad du selv kan gøre for at undgå gigt i storetåen.
Slip for gigt i storetåen
Foto: All Over Press

Podagra med den ømme storetå kender vi fra tegneserier, men tilstanden findes også i den virkelige verden.
Stadig flere danskere rammes, formentlig fordi vi bliver mere overvægtige, da fedme menes at øge risikoen markant.

Andre navne for podagra er urinsyregigt, krystalgigt, Kaptajn Voms sygdom efter tegneseriefiguren med podagra eller rigmandsgigt, da sygdommen tidligere blev forbundet med en overdådig levevis.
Symptomerne opstår, fordi urinsyrekrystaller ophobes i blodet og herefter aflejres i et led, typisk i storetåens grundled. Ankel, knæ, håndled og albue kan også rammes.

Under anfaldet hæver leddet voldsomt op og bliver rødt og yderst smertefuldt. Anfaldet står på et par dage, men kan sagtens komme igen på et senere tidspunkt.

Medicin anvendes under selve anfaldet og kan også komme på tale som forebyggelse. Det er lægens afdeling. Desuden kan du selv gøre noget for at forebygge anfald.

Du kan læse om gode råd mod gigt i storetåen her

 

HJÆLP UNDER ANFALDET
Læg en pose frosne ærter i et viskestykke og hold den mod det smertende led op til en halv time. Gentag proceduren fire til fem gange om dagen.

Under anfaldet er leddet ekstremt følsomt, så selv et dynebetræk kan gøre afsindigt ondt. Sæt foden ind i en papkasse, som beskytter om natten.

Læs også: Sådan undgår du uro i benene

Sponsoreret indhold