Sund

Smed 30 kg med Matematik Kuren: Smerterne er væk

28. august 2019 af Joan Andersen. Foto ogvideo: Gregers Overvad
Kirstens første forsøg med Matematik Kuren fejlede. Hun var utålmodig, havde for travlt, men da hun begyndte at se kuren som en livsstilsændring, knækkede hun koden og tabte sig 30 kilo, mens de daglige smerter i ryggen og de knirkende knæ forsvandt.

Ligesom så mange andre har Kirsten forsøgt sig med utallige slankekure. Hun var tæt på at give op, slutte fred med sin krop og acceptere, at hun vejede over 100 kilo. Men hun kunne ikke acceptere, at hun dagligt havde så ondt i ryggen, at hun måtte bruge elevationen-sengen for at komme op om morgenen, at hun vågnede om natten, hver gang hun vendte sig, fordi ryggen gjorde ondt, og når hun gik op ad trappen til sin 4. sals lejlighed, knirkede knæene.

- Det kan jo ikke passe, at man skal have det sådan. Jeg var ikke engang var fyldt 50 år. Jeg var bange for, at jeg ville ende som én, mine børn skal hjælpe hele tiden, fortæller Kirsten Jürgensen fra Søborg, som i dag er 51 år.

Faldt over Matematik Kuren

Da hun for to et halvt år siden så et indslag i Go’ morgen Danmark om Matematik Kuren, besluttede hun sig for, at det skulle være løgn. Hun ville tabe sig.

Hun meldte sig ind i facebook-gruppen, satte sig ind i principperne, fandt et regneark, som nu er blevet til en app, og gik i gang. Hun ville tabe sig 6 kilo om måneden, dvs. 200 gram om dagen.

- Det gik helt i vasken. Jeg kørte i 14 dage, og så passede vægten ikke mere, fortæller hun.

I stedet for at smide håndklædet i ringen fandt Kirsten ny motivation og startede forfra. Flere gange gik det galt, men hun lærte af sine fejl.

- Man tager på afhængig af cyklus, vejret, hvad du spiser, og hvor meget du drikker, fortæller Kirsten.

Hun fik simpelthen problemer med vægten, hvis det var den tid på måneden, eller hvis hun havde drukket meget væske, og hvis hun havde spist mange kulhydrater, som binder væske. Derfor besluttede hun sig for, at hun ville tage kuren en måned ad gangen.

Et nyt liv

Det skulle ikke bare være endnu en slankekur, men en rigtig livsstilsomlægning, så det gjorde ikke noget, at det gik lidt langsommere. Hendes mål var 3 kilo om måneden, dvs. 100 gram om dagen. Hver måned startede hun simpelthen en ny kur med et nyt regneark. Dagen før vejede hun sig om aftenen, og gennem resten af måneden vejede hun sig blot om morgenen og regnede sig frem til, hvor mange gram mad hun måtte indtage i løbet af dagen for at veje 100 gram mindre hver aften. Aftensvejningen sprang hun over og havde blot tillid til, at systemet virker – og det gør det.

- De dage hvor jeg havde nul gram at spise eller minus gram, spiste jeg blot for 600-800 kalorier og sørgede for at få en masse væske, fortæller hun.

- Hold fast, selv om det ikke går efter planen, lyder hendes råd.

På den måde fortsatte hun, indtil hun havde tabt sig 30 kilo.

Det første halve år vejede hun sin mad, derefter brugte hun blot øjemål, for hun havde lært det.

- Nogle måneder var det en kamp at nå de 3 kilo, andre måneder kunne jeg tabe mig 4-5 kilo. Jeg kan ikke forklare hvorfor, siger hun.

Nye vaner

Kirsten ændrede selvfølgelig en masse i sit liv. Før snuppede hun tit en chokoladebar, når hun handlede, nu består mellemmåltiderne af gulerødder, agurk eller frugt. Og hun har ikke længere slik, chips og is i hjemme. Hun spiser almindelig dansk mad, de hurtige løsninger med pizza og burgere er droppet. I stedet finder hun inspiration i bl.a. Gustav Andersen Salinas’ bog ”Fra fat til fabulous”. Hun har også skåret ned for kulhydraterne, så spaghetti er squash i strimler, og ris er revet blomkål.

- I stedet for at spise mig overmæt, har jeg fundet ud af, at jeg ikke dør af at nøjes med én friskbagt bolle. Jeg har det faktisk bedre med ikke at være overmæt, siger hun.

Samtidig begyndte hun at dyrke motion. Hun løber 3-5 km hver morgen, og i stedet for at tage bilen på arbejde cykler hun nu de 3-4 km.

- Jeg havde mange undskyldninger før for ikke at cykle, f.eks. hvis jeg skulle købe ind, men jeg kan jo sagtens handle på vejen hjem, selv om jeg er på cykel. Jeg prøver også at tage trappen i stedet for elevatoren, og på arbejde går jeg hen til folk i stedet for at ringe, fortæller hun.

Hun er fast besluttet på, at hun aldrig mere vil være tyk.

- Det har virkelig været hårdt. Jeg vil bare ikke tage på igen, for jeg vil ikke gå det igennem igen, slår hun fast.

- Det er svære end at holde op med at ryge. Det gjorde jeg for 25 år siden, men der fik jeg resultater med det samme. Når man taber sig, tager det lang tid at få resultater, siger hun.

Smerterne er forsvundet

Kirsten har vejet 72 kg i nogle måneder nu. I juli forsøgte hun at leve helt normalt uden at veje sig hele tiden og uden at tænke på slankekur, og hun kom igennem sommeren med kun et plus på et halvt kilo.

Og bedst af alt er smerterne forsvundet.

- Jeg har ikke ondt i ryggen mere, og efter de første 15 kilo stoppede mine knæ med at knirke. Jeg har fået mere energi, og jeg er meget gladere. Nu har jeg lyst til at tage til stranden, og jeg tænker ikke på, hvad andre folk siger til dellerne, der vælter ud, fortæller Kirsten, som fortsætter med Matematik Kuren, men nu sætter hun blot sit vægttab til nul.

Rundt om Kirsten

  • Navn: Kirsten Jürgensen
  • Alder: 51 år
  • By: Søborg
  • Status: Mor til tvillinger på 22 år og en søn på 25 år
  • Arbejde: Forskningssekretariatsleder
  • Højde: 176 cm
  • Startvægt: 102 kg
  • Slutvægt: 72 kg

Sponsoreret indhold