Sund

Spis sundt som gravid

23. marts 2014 af Jerk Langer, Foto: All Over Press
Når du er gravid, har det, du putter i munden, indflydelse på barnets udvikling.

Du kan spise omtrent, som du plejer. Men nogle fødevarer bør du være opmærksom på.

Fisk

Fisk er godt på grund de vigtige omega-3-fedtsyrer samt D-vitamin, jod og selen, der er vigtige for udviklingen af nervesystem og hjerne, synssans, indlæringsevne og hukommelse. Desuden har omega-3-fedtsyrer betydning for ikke at føde for tidligt og sikre en normal fødselsvægt.

En femtedel af alle fedtstofferne i hjernen er omega-3-fedtsyrer, og da 70 procent af hjernen udvikles i fosterlivet, har de enorm betydning.

LÆS OGSÅ: Tabte sig og blev gravid

Uheldigvis er fisk i varierende grad forurenet med kviksølv, dioxin og pcb, der i større doser kan påvirke fostrets udvikling. Store laks fra Østersøen indeholder særlig meget dioxin, så spis højst én portion østersølaks om måneden.

Du bør desuden højst spise 100 gram om ugen af store rovfisk, der kan indeholde kviksølv.

Lever og levertran

Gravide frarådes at spise lever, der kan indeholde meget A-vitamin. For meget A-vitamin kan føre til misdannelser hos fosteret.

LÆS OGSÅ: Gravid kvinde spiser 20 bananer om dagen

Leverpostej kan spises i mindre mængder. Hold dig fra klassisk levertran, såfremt den indeholder vitamin A. Der er ingen grund til at tage vitamin A som tilskud, ud over hvad der er i en vitaminpille.

Alkohol

Hold dig fra alkohol. Større mængder er helt sikkert farligt for barnet og kan føre til et såkaldt føtalt alkoholsyndrom med misdannelser og mental retardering.

Madbakterier

Følg de sædvanlige retningslinjer for god hygiejne i køkkenet. Listeria og toxoplasmose, der kan smitte gennem mad, er særligt farlige for gravide, men heldigvis sjældne.

LÆS OGSÅ: Afhjælp kvalmen når du er gravid

Kaffe, te og enegi-drikke

Drik højst tre kopper kaffe dagligt og vær moderat omkring andre koffeinholdige drikkevarer som te og cola. Koffein i større mængder mistænkes for at kunne fremkalde abort.

Energidrikke kan indeholde meget koffein, så hold dig fra dem.

10 gode råd mod dårlig ånde

Sponsoreret indhold