Spørg lægen

Ikke-ryger med KOL: Kan passiv rygning være årsag til KOL?

17. november Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
AR er ikke-ryger, men har nu fået KOL. Læge Thilde Sangild Villemann forklarer her, hvilke årsager der hyppigst ligger bag udviklingen af KOL hos ikke-rygere.
Askebæger og bærbarcomputer

Kære Thilde

For nylig skrev du om lungesygdommen KOL, hvor du fortalte, at de fleste danske KOL-patienter var rygere. Hvis man fik KOL som ikke-ryger, skyldtes det typisk passiv rygning i hjemmet.

Jeg har selv fået KOL uden nogensinde at have røget, og det gør min hustru heller ikke.

Til gengæld arbejdede jeg i mange år på kontor i en mindre virksomhed med mange rygere.

Dengang måtte man ryge på arbejdspladserne, men egentlig tog min kolleger hensyn. De holdt rygepauser, hvor vi sad i røg og damp i et kvarters tid. Der blev også røget i vores frokoststue.

Er den form for passiv rygning nok til at give mig KOL, eller er jeg også arveligt disponeret for det?

Jeg er 64 år og ellers ved godt helbred.

- Med venlig hilsen AR

Fakta

  • Over 85 procent af alle danske KOL-patienter har fået sygdommen hovedsageligt på grund af rygning.
  • Det vil sige, at cirka 15 procent af tilfældene af KOL ikke umiddelbart kan tilskrives patientens egen rygning. Hvis man ikke har røget, regner man med, at luftforurening, erhvervseksponering, ozon og passiv rygning i nævnte rækkefølge kan være årsagen til udvikling af KOL.
  • At 15 procent af patienterne ikke har røget, svarer til over 40 millioner mennesker på verdensplan. De mange millioner patienter, der har KOL uden at have røget, må leve med, at deres sygdom kaldes rygerlunger, og at omverdenen forventer, de selv har røget.

Hej AR

Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål, som jeg har fået en del gange.

Jeg vil begynde med at sige, at jeg jo ikke kan svare med sikkerhed på dit spørgsmål.

Vi bliver nødt til at kigge i statistikkerne, og så må du selv i sidste ende hjælpe med at vurdere, hvorfor du mener, du har fået KOL.

Når man undersøger patienter med KOL, som ikke selv har røget, er der kommet et nyt studie, der deler årsagerne til KOL op således:

Den hyppigste årsag er luftforurening, dernæst kommer erhvervseksponering, ozon og til sidst passiv rygning.

Man kan stadig bevise, at der er øget risiko for at udvikle KOL, hvis man har været udsat for passiv rygning i børneårene.

Men passiv røg i voksenårene er de senere år kommet i søgelyset, fordi man ikke med sikkerhed kan bevise, at det kan give KOL.

Man mener dog stadig, at passiv røg som voksen giver en lille smule øget risiko for lungekræft end baggrundsbefolkningen.

Så statistisk set er der større risiko for, at din KOL kommer af forurening på arbejdspladsen eller i den by, du har boet i.

Du kan også være mere sensitiv for skader på lungerne, hvis dine lunger i forvejen har været udfordret af en let astma.

- Bedste hilsener Thilde

Thilde Sangild

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold