Sund

Studie genopliver myte: Fuldmåne påvirker måske din søvn

18. februar 2021 af Marie Barse, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
I dagene op til fuldmåne går folk op til halvanden time senere i seng, viser nyt studie, som dog står i kontrast til tidligere forskning.

Ifølge gammel overtro skulle fuldmåne være skyld i, at vi sover dårligere.

Myten er blevet afblæst flere gange af forskning, men et nyt studie indikerer, at der måske alligevel kan være en smule hold i den gamle skrøne. Det skriver Videnskab.dk.

Studiet, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science Advances, konkluderer, at mennesker på tværs af befolkningsgrupper går op til halvanden time senere i seng og sover mindre i nætterne op til fuldmåne.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Resultatet er overraskende, fordi lignende studier ikke har kunnet finde en sammenhæng mellem søvn og månefaser.

Søvnforsker og professor i neurofysiologi Poul Jennum fra Københavns Universitet er da også mystificeret af det nye studie:

– Jeg synes, det er imponerende, at de har kunnet lave studiet. De har en meget avanceret databehandling, og jeg synes, det virker rigtigt solidt. Men jeg undrer mig også lidt. Hvad skulle være den biologiske forklaring på, at Månen skulle have den påvirkning? siger han til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Tre myter om søvn, vi bør putte langt væk

Ikke dårligere søvn

I studiet har forskerne undersøgt søvnen hos i alt 562 mennesker fra Argentina og USA. En del af dem levede helt uden elektricitet, nogle levede med begrænset elektricitet og resten levede i storbyer med masser af elektrisk lys.

Der er i studiet ingen tegn på, at søvnen blev dårligere, eller at folk blev vækket af Månen. De sov simpelthen bare senere.

Månens tilsyneladende påvirkning var mest udtalt hos dem, som levede helt uden elektrisk lys, men forskerne så samme mønster hos alle, også dem der boede i fuldt oplyste storbyer. Nemlig at folk gik senere i seng og sov mindre op til fuldmåne.

Hvad kan forklaringen være på det?

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan giver du din hjerne en god nats søvn

– Det er et godt spørgsmål, og det er det, der er så pudsigt. Man kan da ikke udelukke, når så mange processer på jorden er afhængige af tyngdekraften, at der også er en påvirkning af os som biologiske væsener… meen… Nej det vil jeg helst ikke begynde at spekulere i, siger Poul Jennum til Videnskab.dk.

Går imod tidligere forskning

Poul Jennum peger på, at det nye studie står alene i forhold til tidligere forskning, som har undersøgt månefaser og søvn.

Ifølge Poul Jennum ville det være spændende at forsøge at gentage studiet i andre befolkningsgrupper og måske også lave dyreforsøg for søge en mulig biologisk forklaring.

– Det ville være relativt nemt at undersøge i rotter i et laboratorium. De ser aldrig naturligt lys fra hverken sol eller måne, så hvis du finder lignende mønstre i rotter, må det være noget andet end selve lyset, der påvirker dem. Så kan du begynde at opstille hypoteser og undersøge mulige biologiske mekanismer, siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk

Hvorfor vender Månen altid samme side mod Jorden?

Astrologi: Hvilke datoer har de 12 stjernetegn, og findes et 13. stjernetegn?

Bizar opdagelse: Månen ruster

Sponsoreret indhold