Sund

Studie: Mænd vil være den sjoveste i parforholdet

22. september 2022 Af Jonas Sindberg Østergaard, Videnskab.dk. Foto: Colourbox
Mænd fortæller flere vittigheder og er overbeviste om, at de er bedre til det end deres partner, lyder det.

– Hvad sagde Indiana Jones til bilforhandleren?
– Har i sår’n Ford?

Ny forskning viser, at gode vittigheder er et tegn på et sundt parforhold. Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Personality and Individual Differences, viser dog også, at mænd helst ser dem selv som den sjoveste part i parforholdet, skriver Videnskab.dk.

De synes tilmed også selv, at de er sjovest – og så viser studiet, at mænd er gladest, når deres partner synes, at de er den sjoveste

Humorforsker Marc Hye-Knudsen, der er Lab Manager på Cognition and Behavior Lab ved Aarhus BSS, synes, at det er interessant forskning, der udstiller forskellen på mænd og kvinders tilgang til humor – særligt i parforhold.

– Resultaterne passer godt sammen med, hvad tidligere forskning har vist. Mænd er generelt mere aggressive og selvhævdende, når det kommer til humor, fortæller Marc Hye-Knudsen til Videnskab.dk.

Søger bekræftelse

Forskerne gav 149 heteroseksuelle par i længerevarende forhold spørgeskemaer, der skulle være med til at bestemme humors rolle i deres forhold.

Forskerne undersøgte helt konkret, hvor mange jokes, der bliver produceret, og af hvem. Her var det tydeligt, at det er mændene, der fyrer langt de fleste jokes af.

Det stemmer ifølge Marc Hye-Knudsen godt overens med tidligere forskning, der tager udgangspunkt i det faktum, at kvinder bruger latter som en belønning til mænd.

– Mænd og kvinder mener ofte noget forskelligt, når de siger, at de vil have en partner med god humor. Kvinder vil have en mand, der kan få dem til at grine, mens mænd vil have en kvinde, der griner af deres vittigheder, siger Marc Hye-Knudsen til videnskabsmediet.

Mænd og kvinder søger på den måde bekræftelse på forskellige måder, når det kommer til humor.

Men mænd vil ikke bare producere flest vittigheder. De vil også lave de sjoveste, og ifølge studiet mener de også, at de gør det.

Latter som belønning

Studiet viser dog også, at kvinder ikke altid mener, at mændene i parforholdene er sjovest.

I de forhold, hvor kvinder mener, at deres egne jokes er sjovere end deres mænds, er mændene mindre glade og tilfredse, hvilket igen handler om, at mænd ser latter som en belønning.

De har ifølge forskerne behov for den form for bekræftelse, og hvis kvinden mener, at hun er sjovere, giver det anledning til mindreværdskomplekser.

Studiet finder dog flere tegn på, at mænd måske ikke altid er den sjoveste i forholdet. Selvom mænd producerer flere jokes sammenlignet med kvinder, responderer begge køn nemlig på hinandens vittigheder lige meget.

– Det er jo en sjov lille hale til studiet, at der bliver grint lige så meget af kvindernes færre vittigheder sammenlignet med mændenes mange, siger Marc Hye-Knudsen til Videnskab.dk.

Har vigtig funktion

Eksperterne kom også frem til en anden konklusion, der handler om en klassisk diskussion om humor: Har det en reel funktion i et parforhold?

Humor har tydeligvis stadig en stor tilstedeværelse i parforholdene. Mekanismerne, der ofte handler om at flirte og finde en partner, fortsætter altså ind i forholdene.

Det indikerer ifølge Marc Hye-Knudsen, at det har en funktion, der ikke kun handler om at signalere god partnerforbindelse. Humor er altså ikke bare en påfuglehale.

– Par, der griner meget sammen, er gladere i deres parforhold. Det er måske ikke så overraskende, men det tegner et billede af, at humor rent faktisk har en funktion. Når vi griner sammen, binder vi os tættere sammen, siger Marc Hye-Knudsen til VIdenskab.dk.

De parforhold, hvor parrene grinede mest af deres partneres vittigheder, havde også den største tilfredshed. Det var typisk også de forhold, hvor parrene syntes, at hinandens jokes var sjove.

Studiet viser på den måde, at humor ikke kun er til for at tiltrække, men også for at binde par endnu tættere sammen, efter de har fundet hinanden.

– Humor er ikke bare et party-trick. Det er et sundhedstegn, at man kan grine i et parforhold, så når folk siger, at de leder efter det, er det måske ikke så dum en idé, siger Marc Hye-Knudsen.

Sponsoreret indhold