Svøm dine smerter væk

I en undersøgelse af personer med lændesmerter var svømning to gange om ugen ideelt til at lindre smerterne i det halve år, forsøget stod på. Vandet har opdrift og bærer derved noget af kroppens vægt, så led, sener og ledbånd belastes mindre. Musklerne i hele kroppen trænes igennem, og konditionen styrkes. Hvis det er længe siden, du har svømmet, overraskes du nok over, hvor hurtigt du bliver forpustet, også selv om du egentlig er i rimelig form. Det kender jeg fra mig selv, når jeg efter en pause gentager svømningen og dagen efter mærker, at de ømme muskler er blevet arbejdet grundigt igennem. Men på den blide måde, så det ikke gør ondt i led og sener, men kun drejer sig om muskelømhed. Og den fortager sig, når man kommer i bedre form.
Læs også: Svømning kan hjælpe på dine rygsmerter
Svømmestil
Hvilken svømmedisciplin, der er bedst for dig med rygsmerter, må du prøve dig frem til. For nogle er brystsvømning det bedste valg, fordi ryggen ikke roterer fra side til side. Men for andre kan brystsvømning være et problem, fordi ryg og nakke strækkes meget bagud. Da kan du med fordel benytte svømmebriller. Andre har god erfaring med at svømme med dykkermaske og snorkel, så man ikke laver så mange vrid i nakken og ryggen under vejrtrækningen, men kan holde ansigtet under vand og rette nakken mere fremad. Under crawl roterer ryggen fra side til side, når man trækker vejret, så også her er dykkermasken en mulighed. Er det et problem, at ryggen strækkes meget bagud ved brystsvømning, da er rygsvømning et godt alternativ. For at variere træningen er det om muligt en fordel at skifte svømmestil undervejs.
Har du mere kroniske smerter, skal du først evalueres grundigt af lægen samt måske også af fysioterapeuten, som rådgiver om, hvilken træningsform der er bedst egnet til netop dig.
Læs også: Svømning
Mange hilsnerJerk W. Langer
Kom godt i gang
Lad dig ikke skræmme af, at det kan være svært at finde ud af teknikken, hvis der er gået nogle år, siden du sidst forsøgte dig. Svømning handler i høj grad om teknik, og i starten panikker man let over, at man sluger vand, eller synes, det er svært at trække vejret undervejs. Halter teknikken, er et par timer med en instruktør givet godt ud. Så snart du har styr på vejrtrækningen, bliver du meget mere rolig. Start gradvis op med en-to ture om ugen for ikke at overbelaste kroppen.
Under svømmeturen skal du ikke bare sætte autopiloten på bane efter bane. Benyt muligheden for at være til stede i nuet. Fokusér på hvert svømmetag, på rytmen i vejrtrækningen, på armenes bevægelser, lydene, som dine svømmetag skaber, og tænk så fornuftige tanker imens. Det er fantastisk afstresning at være mindful.
Læs også: Bliv aquafit - effektiv vandtræning
Pas på sulten
Et velkendt fænomen, som jeg også selv erfarer, er, at svømning kan gøre en meget sulten, endda mere end træning på landjorden. I en undersøgelse fulgte forskerne 15.000 voksne gennem et årti. Vægten steg ikke blandt dem, der joggede, cyklede eller gik rask gang, men derimod tog svømmerne nogle kilo på. Hvad forklaringen er, ved jeg ikke, men det betyder, at du bør tænke over, hvad du spiser efter svømmeturen. Ikke noget med at hælde slik, kager og hurtige kulhydrater indenbords, men stil sulten på fornuftig vis med ordentlig mad.
Læs også: Sundhedstips til din alder