Sund

Tal tydeligt med mundbind

14. december 2020 af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Mundbind og visir giver udfordringer for alle dem, der har svært ved at høre. Her får du 11 råd til god kommunikation, når brug af mundbind er nødvendigt.
Tal tydeligt med mundbind

Vi benytter mundbind, også betegnet maske, eller visir i mange situationer, og det kommer vi efter alt at dømme til at fortsætte med længe endnu. Sådan er det, for vi skal sikre hinanden mod corona, så det kan vi lige så godt tage til efterretning og følge anvisningerne for. Men mundbind og visir er en stor udfordring for alle dem, der har svært ved at høre. Ikke mindre end 800.000 danskere antages at have høreproblemer, og de kæmper med at forstå folk bag mundbind eller plexiglas. 300.000 danskere benytter høreapparat.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Sådan vælger du det bedste stofmundbind

Stemmelyden dæmpes, lyder som en mumlen og skaber konkrete problemer med at tyde, hvad der bliver sagt. Lige så slemt er det, at mundbind gør det umuligt at aflæse mundbevægelser og ansigtsmimik, som den dårligt hørende støtter sig til, ligesom det fjerner mellemtone og diskant, som er vigtige for at skelne konsonanter. Selv mennesker, der ikke har været klar over at have et begyndende høretab, kommer i denne tid til kort. Du har sikkert bemærket, at så mange af os siger ”a’ hvad?” mange gange om dagen, fordi andres tale dæmpes af værnet. Det hele forværres af, at vi benytter mundbind i situationer, hvor der i forvejen er støj såsom togperron, restaurant eller butik.

Læs også: Dansk forsøg om effekten af mundbind er endt i stormvejr

Lad os derfor være enige om sammen at gøre en indsats for at tale tydeligere, så alle kan være med i samtalen. I denne uge får du en stribe råd til at gøre dig mere forståelig for andre og til at forbedre kommunikationen, når brug af mundbind er nødvendigt. Læs mere om høreproblemer hos Høreforeningen, hoereforeningen.dk, hvorfra mange af rådene stammer.

Mange hilsner Jerk W. Langer

Læs også: Corona fik mit liv til at falde sammen

Råd til god kommunikation

  • Vær opmærksom. Hvis personen, du taler med, har svært ved at forstå dig, så omformulér sætningen i stedet for blot at gentage.
  • Vær tålmodig. Mundbind umuliggør mundaflæsning og ansigtets mimik samt dæmper lyden. Vær tålmodig med den, du taler med.
  • Vær klar og tydelig. Tal højt, men råb ikke. Lige så vigtigt er det at tale langsomt og tydeligt uden at overdrive. Du skal ikke lyde som en robot.
  • Vær synlig. Før kun samtaler ansigt til ansigt. Tal ikke på vej væk fra personen eller med ryggen til.
  • Tjek, at du er blevet forstået. Spørg, om personen har forstået din besked.
  • Hold moderat afstand. Vi skal naturligvis holde en meters afstand, men når afstanden mellem to personer øges yderligere, falder lydniveauet endnu mere.
  • Fjern baggrundsstøj. Reducér støj fra omgivelserne, eller flyt jer om muligt hen til et mere roligt sted, hvor I bedre kan tale.
  • Hjælp. Tilbyd at tage med og hjælpe med at lytte, når en person med hørenedsættelse skal til samtale eller undersøgelse et sted, hvor der anvendes mundbind.
  • Brug andre kommunikationsformer. Kommunikér i svære tilfælde via papir og blyant. Eller diktafonfunktionen i noteprogrammet på en smartphone eller tablet/iPad. Eller benyt Siri på en iPhone.
  • Brug skrivetolk. I særlige situationer kan det være en god idé at rekvirere en skrivetolk, som med det samme tekster det talte til eksempelvis en iPad.
  • Bær et badge. Det fortæller andre, at du hører dårligt, og at de skal tale tydeligt. Fås for 10 kroner hos Høreforeningen.

Kilde: Høreforeningen

Læs også: Danske myndigheder afviser: Corona er ikke luftbåren

Sponsoreret indhold