Sund

Test dig selv: Drikker du for meget?

20. september 2016 af Jerk W. Langer
Foto: Pantherstock
De fleste kender nok anbefalingerne om, hvor mange genstande kvinder og mænd højst bør drikke om ugen. Men der er også andre hensyn at tage, hvis du vil drikke med måde og skåne dit helbred. Her kan du teste dit alkoholforbrug og se, om du drikker for meget.

Følgende er skrevet af læge Jerk W. Langer, som hver uge i Ude og Hjemme giver gode råd om sundhed:

140.000 danskere er afhængige af alkohol, 585.000 har et skadeligt forbrug, og yderligere 860.000 drikker for meget i forhold til anbefalingen. Dette er ifølge Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet.

Anbefalingen er, at en kvinde ikke bør drikke mere end 7 genstande om ugen, mens en mand ikke bør drikke mere end 14 genstande. Det er grundlæggende fornuftige anbefalinger, især fordi risikoen for brystkræft og forhøjet blodtryk stiger med selv små mængder alkohol.

Hovedpinepiller reducerer din evne til at føle empati

 I det daglige handler det ikke kun om at overholde 7/14-grænsen, men også under hvilke omstændigheder det sker.

Det er direkte skadeligt at drikke sig fuld ved at indtage alle ugens genstande på én dag. Meget bedre er det at nøjes med lidt hver dag samt kun at drikke til måltidet, sådan som det klassisk sker i middelhavslande.

Test dig selv

Organisationen Alkohol og Samfund har udarbejdet en test, der giver dig et første tjek på, om du drikker for meget.

Du skal svare på de tre spørgsmål nedenunder og tælle dine point sammen. Allerede ved fem point begynder pegefingeren at løfte sig advarende. Jo flere point, desto mere bør du overveje at sætte forbruget ned.

11 gode råd mod oppustet mave

På hjemmesiden hope.dk kan du tage en udvidet test, ligesom der er vejledning om, hvordan du gratis får hjælp af kommunen til at komme ud af et alkoholmisbrug.

Her er testen:

Test dig selv: Drikker du for meget?

Sponsoreret indhold