Sund

Test dig selv: Er du ekspert i sårbehandling?

17. juni 2021 af Aller Creative Studio, annonce for Hansaplast. Foto: Shutterstock
Skal plastret på såret som det første? Må du hive skorpen af det, hvis det klør? Og skal du egentlig skylle det i saltvand? Test dig selv her, og se, om du har styr på den korrekte sårbehandling.
Plaster på fingeren efter at have skåret sig
Annonce

1. Du står i køkkenet og skærer brød, da kniven smutter. Du skærer dig i fingeren. Såret er ikke dybt, men det bløder meget – hvad gør du som det første?

Svar: Du bør altid skylle såret i rent vand eller med sårspray for at sikre, der ikke sidder urenheder i det. Dernæst plaster eller forbinding på.

2. Du er ude ved havet eller en badesø med dine børn, da en af dem skærer sig på et glasskår i vandet. Skal du blot glæde dig over, at såret allerede er renset af hav- eller badesøvandet, eller skal du stadig skylle med rent vand fra hanen/bruge en sårspray?

Svar: Skyl endelig med rent vand, eller brug en sårspray, da hav- eller badesøvandet kan være forurenet med f.eks. kemikalier og mikroorganismer. Sørg desuden for, at såret ikke er vådt, lige når du sætter plaster på. I så fald sidder det nemlig ikke så godt fast. Du kan dog sagtens få vandfaste plastre, så du senere kan bade igen.

3. Der er kommet skorpe på dit sår, men nu klør det forfærdeligt. Er det ok at hive skorpen af?

Svar: Nej, du skal endelig lade kroppen gennemføre den naturlige sårheling. River du skorpen af i utide, kan du få ardannelse og komme til at åbne såret igen med risiko for bakterier og infektion.

 

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

 

4. Og kløen, hvad gør du så med den?

Når hudens celler bevæger sig i helingsfasen, aktiveres kløe-nerverne i området. Glæd dig over, at det er et godt tegn, og du kan afhjælpe ved at smøre en fed, parfumefri creme eller sårsalve forsigtigt på skorpen. Sårsalve kan du i øvrigt bruge, lige fra du først har skåret dig, men bruger du fed creme, skal du vente, til der er skorpe på såret.

5. Så snart det ikke bløder mere, har dit sår så bedst af at få luft - uden plaster?

Nej, plaster er vigtigt og kan udrette små mirakler for dit sår. Det hjælper med at undgå bakterier og forebygge infektion. Såret heler bedre og med færre komplikationer, når det er dækket af plaster eller forbinding, der kan give en fugtig sårheling. Sæt plaster på, indtil dit sår er helet og har fået tør skorpe.

6. Du har fået et lille sår – kan du ikke bare putte en serviet med tape ovenpå?

Svar: Nej, det vil ikke virke særlig effektivt. Et godt plaster både beskytter og dækker dit sår, så der ikke kommer bakterier i det. Det absorberer også blod og sårvæske og er desuden også med til at sikre dine omgivelser fra dit åbne sår. Desuden vil et kvalitetsplaster blive siddende på, også når du kommer i nærheden af vand.

Hansaplast Sårspray 100 ml, Hansaplast Elastic Plaster 20 stk., Hansaplast Sårsalve 20 g. Se mere her.

NYTTIGE SÅRPLEJEPRODUKTER

Det er vigtigt at bruge effektive kvalitetsprodukter for at fremme hurtig og hygiejnisk heling. På den måde forebygger du infektion og får op til dobbelt så hurtig heling som et ubehandlet sår.

Sårrensning: Brug Hansaplast Sårspray for at forebygge infektioner i såret hurtigt og nemt. En sårspray er særlig praktisk at have med, hvis man er på udflugt, hvor man ikke altid har adgang til rent vand.

Sårbeskyttelse: Beskyt såret mod udefrakommende snavs og bakterier med et plaster eller en steril sårbandage, der lader huden ånde. Hansaplast har forskellige størrelser, former og materialer.

Sårheling: Hjælp såret med at hele hurtigt, sikkert og uden at danne ar ved at smøre det jævnligt med Hansaplast Sårsalve, der fremmer en op til to gange hurtigere heling sammenlignet med et ubehandlet sår.

Hansaplast forhandles både i fysiske apoteker og online her.

Sponsoreret indhold