Tjekliste til rejseapoteket

Med familiens eget lille rejseapotek er hjælpen inden for en håndsrækning, hvis nogen skulle blive dårlige på jeres længeventede ferie. Hvad du skal have med, afhænger naturligvis af, hvor du skal hen, og hvordan du kommer derhen.
Her er 10 ting til tjeklisten, som er værd at overveje at tage med på ferien.
1. Mod køresyge (transportsyge)
Skal du med fly, bil eller båd, er der risiko for, at du oplever forskellige gener. I flyet kan du få ondt i ørerne, og både bilturen eller sejlturen kan gøre dig køre- eller søsyg.
Brug: Ørepropper. Især mindre børn kan ikke finde ud af at udligne trykket. Sanohra ørepropper findes både til voksne og børn og sørger for en langsom, kontrolleret trykudligning imellem det udefrakommende tryk og mellemøret.
Undgå store måltider og ubehagelig lugt. Frisk luft hjælper som regel. Der findes forskellige midler mod transportsyge. Antihistaminer, der findes som tabletter eller mikstur, eller scopolamin, der findes som plaster.
Tabletter som Marzine og miksturer som Phenergan kan købes i håndkøb, hvorimod plaster kræver recept fra lægen.
Præparaterne virker bedst forebyggende, det vil sige inden symptomerne opstår. Vær opmærksom på at medicinen kan virke sløvende.
LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med sommersnot
2. Mod solskoldning
Solcreme er naturligvis vigtigt at smøre sig godt ind i og kan forhindre solskader. Husk også at opholde jer i skyggen mellem klokken 12 og 15. Skulle I alligevel blive solskoldede, findes der en række råd.
Brug: Aftersun-lotion efter solbadning eller midler med Aloe Vera. Du kan også benytte et lokalbedøvende middel, for eksempel Xylocain, der findes i håndkøb. Er du blevet svært forbrændt, kan du benytte dig af en creme med hydrocortison som Mildison Lipid Creme i et par dage. Fås også i håndkøb.
3. Mod hovedpine
Det er ikke nok kun at have en type hovedpinepiller med, hvis I har mindre børn. Prøv altid rigeligt med væske først eller en lur. Måske er det nok til, at hovedpinen forsvinder af sig selv. Ellers findes der en række produkter. Find også ud af, om der er tale om spændingshovedpine eller almindelig hovedpine.
Brug: Ipren til voksne, hvis du har spændingshovedpine. Ved almindelig hovedpine virker produkter med paracetamol bedst som for eksempel Pinex. Pamol til børn findes som tabletter, stikpiller, smeltetabletter eller mikstur med lakridssmag, der virker svagt smertestillende samt febernedsættende. Behandlingen bør ikke strække sig over mere end to døgn. Hvis dit barn fortsat har ondt, så kontakt lægen.
Husk: Børn under to år bør kun få smertestillende midler efter lægens anvisning.
4. Mod diarré
Diarré er den hyppigste årsag til sygdom under udlandsrejse. Dette skyldes risiko for, at drikkevandet er forurenet, og en mindre hygiejnisk behandling af madvarer. Du kan forebygge rejsediarré ved at følge disse råd:
• At anvende drikke tilberedt på kogt vand som te eller vand på flaske.
• At skrælle frugten.
• At undgå alle slags spise-is.
• At undgå drikkevand fra vandhaner og is-terninger i drinks.
• At undgå at spise rå grøntsager, som for eksempel salatblade og rå skaldyr.
• At vælge kogte, bagte eller stegte madretter, der er tilberedt kort forinden.
Brug: Er uheldet ude, så sørg for at drikke rigeligt med væske, der indeholder sukker og salt, og få hvile. Du kan også forsøge med Imodium Plus, der er tabletter, som stopper diarrén.
LÆS OGSÅ: Sådan tackler du skovflåten
5. Mod mavesyre
Mange oplever tumult og ubalance i maven i deres ferier. Der findes rigtig mange produkter på markedet. Spørg eventuelt din læge eller på apoteket, hvad du skal vælge.
Brug: Har du brug for hurtig virkning, så kan du bruge tyggetabletterne Alminox, Balancid, Noacid eller Novaluzid, der alle findes i håndkøb.
6. Mod forkølelse
En stoppet næse er ofte en af generne ved en forkølelse. Især når man ligger ned, for så kan en stoppet næse forstyrre nattesøvnen.
Brug: En næsespray som for eksmpel Zymelin. Et enkelt pust giver hurtigt luft i næsen og dæmper hævelsen af næseslimhinden. Fås både til voksne og til børn helt ned til to år. Zymelin må højst anvendes i 10 dage ad gangen af hensyn til slimhinderne. Kan også anvendes ved bihulebetændelse. Det er også en god idé at sove med hovedet højt.
7. Mod sår og vabler
Sår og vabler kan være meget generende. Nogle gange kan et hæfteplaster være det, der skal til, mens der i andre tilfælde er brug for lidt ekstra som for eksempel specialplaster.
Brug: Der findes et stort udvalg af vabelplaster, blandt andet Compeed, Nexcare eller Hansaplast SOS Vabelplaster, der fremmer heling af vabler og forsegler det skadede område sikkert mod snavs og bakterier.
Hudafskrabninger skal du vaske med lunken vand og sæbe. Husk at få skyllet al sæbe af.
8. Mod myggestik
Myg kan være en plage om sommeren, og i nogle lande kan myggestik medføre alvorlige sygdomme som for eksempel malaria.
Brug: Opholder du dig et sted, hvor der er mange myg, så tænk over din påklædning. Gå med langærmede trøjer, skjorter og bukser. Sov eventuelt med myggenet. Derudover findes der en række midler mod myg, som for eksempel Autan, hvor du både kan få et forebyggende præparat og en kølende spray, der virker på insektbid eller efter kontakt med brandmænd og brændenælder. I lande, hvor der er risiko for malaria, er det vigtigt, at du tager malariaforebyggende medicin anbefalet af din læge.
9. Mod led- og menstruationssmerter
Smerter i muskler og led kan opstå af mange årsager, blandt andet forstuvninger eller forstrækninger. Og døjer du med menstruationssmerter, er det rart også at kunne dulme disse.
Brug: Et smertestillende præparat som for eksempel Ipren, der dæmper muskel- og ledsmerter samt menstruationssmerter og tandpine. Virker også febernedsættende.
10. Mod ørepine
En tur i poolen kan give ondt i ørerne på grund af bakterier i vandet. Ørepine er en almindelig tilstand, som skyldes betændelse i mellemøret eller den ydre øregang og optræder hyppigst hos børn.
Brug: Prøv med et produkt, der indeholder paracetamol, som for eksempel Pamol, der findes både til voksne og børn. Midlet er også febernedsættende.
Husk: Drik rigeligt ved feber.
Kilde: Sundhed.dk, SSI.dk og Apoteket.dk m.fl.