Sund

Ubberup-kuren: Ea har tabt sig 12 kilo

5. februar 2016 af Marianne Knudsen. Foto: Jørgen Ploug og privat
21-årige Ea Møller fra Silkeborg lærte ikke blot at spise sundere og dyrke motion under et ophold på Ubberup Højskole. Hun fandt også årsagen til, hvorfor hun pludselig havde taget 12 kilo på. Vægttabet er blot en ekstra bonus.

Det var sommer, studenterhuen sad på hovedet, og Ea havde helt styr på, hvilken vej i livet, hun nu skulle gå. Hun ville søge ind på Politiskolen, men inden da skulle hun det næste halve år arbejde i kantinen hos Jyske Bank og derefter aftjene sin værnepligt i Søværnet i Frederikshavn.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I kantinen havde Ea ansvaret for at forberede møder, og ofte fristede de små chokolader til kaffen og småkagerne, så det blev til en hel del i løbet af en dag. Og der sneg sig hurtigt og ubesværet fire-fem kilo på i den periode, men ikke noget, som Ea lod sig mærke af. Hun var aktiv i hverdagen og dyrkede crossfit mindst tre gange om ugen, så hun regnede med, at de snart ville forsvinde.

LÆS OGSÅ: Josephine mistede datter, kæreste og ufødt barn: Venter tvillinger efter tragedien

Det var først, da hun skulle aftjene sin værnepligt og kom om bord på et skib, at hun måtte sande noget andet.

– Jeg har altid været glad for mad og spist store portioner, og på skibet var det stillesiddende arbejde med at navigere, holde udkig og tegne på kort. Så jeg var klart mindre fysisk aktiv, end jeg plejede at være, fortæller 21-årige Ea Møller fra Silkeborg.

I løbet af to måneder tog hun derfor syv kilo på, og plus de fem, hun i forvejen havde taget på, var det ikke til at skjule for venner og familie, da hun gik i havn. Eas mor kunne da heller ikke lade være med at nævne det over for sin datter – på en så diskret og sød måde, som hun nu kunne gøre det.

Alligevel blev Ea rigtig ked af det, også selv om hun udmærket godt var klar over, at moderen jo havde ret.

– Jeg vidste det godt, men jeg anede simpelthen ikke, hvad jeg skulle gøre ved de ekstra kilo. Jeg syntes selv, at jeg spiste sundt, fortæller Ea.

Maden fyldte mere

Det hjalp heller ikke på situationen, at hun under sin værnepligt havde opgivet drømmen om at blive politibetjent og nu kun havde mulighed for at få 12 timer om ugen i den kantine, hvor hun tidligere havde arbejdet. Løbetræningen havde hun også opgivet på grund af et dårligt knæ.

– Jeg gik egentlig rundt og var ret ked af det og følte, at det hele også kunne være lige meget. Så jeg begyndte for alvor at trøstespise, og på et tidspunkt røg der mindst en plade chokolade ned hver dag, afslører hun.

Igen forsøgte Eas mor at hjælpe sin datter, og under en gåtur sammen plantede hun idéen i Ea om at tage på et højskoleophold.

Samme aften undersøgte Ea det nærmere og læste om Ubberup Højskole på nettet.

Se videoen: Anny slog sin datter ihjel: Hun skulle ikke lide mere

– Det er bare det, jeg skal, tænkte hun begejstret, og en uge senere besøgte hun højskolen og blev endnu mere overbevist.

I september sidste år flyttede hun så ind på højskolen, og i løbet af de næste fire måneder begyndte kiloene at rasle af den unge pige.

Maden, der blev serveret seks gange om dagen, var sund og varieret – men ikke noget, som Ea ikke havde smagt før.

Det var ganske almindeligt mad, men nu var det bare sat i system med seks daglige måltider. Hun begyndte også at motionere, som hun tidligere havde gjort.

Ea skulle ikke ændre sin kost særlig meget med Ubberup Kuren, der tager udgangspunkt i helt almindelig sundt og varieret mad.

Fik aha-oplevelse

Den største forskel for Ea var derimod, at hun fandt ud af, hvorfor hun havde taget på: Hun manglede simpelthen et mål i sit liv.

– Jeg fandt ud af, at jeg ikke bliver gladere, HVIS jeg taber mig. Jeg taber mig ganske enkelt, NÅR jeg er glad. Og jeg er glad, når jeg har en plan for, hvad det er, jeg skal lave, forklarer Ea, der via coaching og undervisning fik analyseret sig frem til det.

På højskolen var vægttabet således blot en ekstra bonus, føler hun. Det, der rigtigt betød noget for Ea, var, at finde ud af, hvorfor hun overhovedet var begyndt at trøstespise og tage på.

LÆS OGSÅ: Anne-Marie tog kontakt til mand i krise: Forudså lærer ville begå selvmord

– Jeg bliver simpelthen rastløs, når jeg ikke ved, hvad jeg skal – og så spiser jeg, siger Ea, der derfor har lavet en plan. Det næste halve år skal hun arbejde fuldtid i den samme kantine som tidligere, og så vil hun søge ind på fire forskellige uddannelser og håber at komme ind på en af dem, så hun kan begynde at studere efter sommerferien.

– Det har været godt for mig at finde årsagen. Det har givet mig en ro samtidig med nogle nye gode spisevaner. Jeg ved, hvordan jeg skal fylde min tallerken og sørge for at spise mine mellemmåltider. Og så sker der heller ikke noget ved, at jeg en gang imellem nyder et stykke chokolade eller noget slik, mener Ea, der gerne vil tabe sig små fem kilo mere.

– Men det bliver i mit eget tempo. Jeg ved, at jeg nok skal tabe mig. Så længe vægten ikke går opad, så er alt, som det skal være, fastslår Ea.

Sponsoreret indhold