Sund

Ubehøvlet mand hjalp Maria til et lykkeligt liv: Tabte sig 70 kilo på halvandet år

4. november 2015 af Carsten Holst. Foto: Jørgen Ploug
Maria Blicher Jensen var aldrig blevet mobbet, selv om hun vejede 154,7 kilo. Ikke før hun en dag i fuld offentlighed blev fornærmet og latterliggjort af en ukendt og meget ubehøvlet mand. Det blev et vendepunkt for Maria. Hun besluttede at tabe sig, og gennem halvandet år smed hun et kilo om ugen.

Et eller andet sted i Jylland går en midaldrende mand rundt uden at vide, at han med sin ubehøvlede opførsel fuldstændig ændrede en ung kvindes liv i positiv retning.

Maria Blicher Jensen, 28, har da også for længst tilgivet den ukendte mand. I stedet for at bære nag ville Maria i dag snarere takke ham med et knus.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Nu hjælper Ulrika andre kvinder i krise: Mit liv var et stort kaos

En ubehøvlet redningsmand

– Da jeg mødte min ukendte redningsmand, kunne jeg ikke se det morsomme i situationen, tværtimod. Det kan jeg nu. Han fik mig til at indse, at jeg måtte gøre noget ved min vægt, og dermed gav han mig indirekte et nyt og bedre liv. I dag kan jeg se, at jeg mentalt trængte til hans brutale los i rumpen, siger Maria.

Den kønne alenemor til døtrene Clara, 6, og Sophia, 2, fortæller med et smil på læben om den dag for halvandet år siden, da hun sammen med sine børn stod tålmodigt i kø ved en forretning i Viborg og ventede på at blive ekspederet.

Pludselig trådte en mand ind foran i køen, hvorefter Maria spontant udbrød: – Vi står altså i kø her.

Manden vendte sig mod Maria, kikkede et kort øjeblik op og ned ad hende, og sagde spydigt:

– Nå, men du er da ellers ikke så let at overse.

Læs også: Kevin gav tre andre livet

Bemærkningen borede sig tværs gennem Marias 154,7 kilo og direkte ind i hjertet på hende. Ydmygelsen var total, og Maria græd indvendig.

Selv om hun med sine egne ord altid har været en stor pige, følte hun sig den dag i ventekøen for første gang i sit liv mobbet i fuld offentlighed.

Da Maria kom hjem fra Viborg, søgte hun trøst hos sin søster. Sammen besluttede de at indlede en kamp mod de alt for mange kilo, og den 9. januar 2014 stod Maria i et fitness-center i Skive og betalte for et abonnement.

Som en sidegevinst ved vægttabet føler Maria sig i dag som en langt bedre mor for Clara, 6, og Sophia, 2.

Et nyt menneske og 70 kilo lettere

I løbet af det næste år faldt hendes vægt med et kilo om ugen. Da der var gået et år, havde Maria tabt sig 52 kilo, og nu, halvandet år efter, viser vægten 85 kilo.

Maria har smidt ikke færre end 70 kilo, og ud af de mange forsvundne kilo er der vokset en smuk, glad kvinde med selvtillid og selvværd.

På Facebook har Maria bloggen ”En mors kamp”, der følges af mange tusinde. Under den rammende undertitel ”Fra kageform til topform” deler Maria ud af sine erfaringer, og dem er der mange af.

– Jeg er mentalt og fysisk et andet menneske i dag, end da jeg vejede næsten 155 kilo. Dengang levede jeg i et forhold med pigernes far, og det var ikke uden problemer. Men jeg var tryghedsnarkoman og sikker på, at ingen andre mænd var interesseret i en overvægtig pige som mig, fortæller Maria.

– I takt med at de mange kilo forsvandt, gled pigernes far og jeg fra hinanden. Min selvtillid er i top, og jeg finder mig ikke længere i noget som helst. Nu er der heldigvis også mænd, der kikker efter mig på gaden og til fester. Det er en god fornemmelse.

Da Maria var tungest, stod vægten på næsten 155 kilo. Hun vejer i dag 85 kilo og oplever ofte, at fyrene kigger efter hende på gaden.

Maria trøstespiste

Maria voksede op i det lille bysamfund Lødderup på Mors, og hun blev aldrig mobbet eller drillet. Hun skænkede aldrig sin vægt en tanke. Først da hun som 20-årig blev gravid, fik hun en påmindelse om at være opmærksom på sin overvægt.

Til en graviditetsundersøgelse på Viborg sygehus fik Maria at vide, at en jordemoder ville holde specielt øje med hende på grund af hendes vægt. Da vejede hun omkring 120 kilo.

Læs også: Moderfølelsen kom ikke automatisk: Jeg elskede ikke min søn

Maria fødte Clara den 22. juli 2009, men hun gjorde intet ved sit vægtproblem, tværtimod. Hun spiste fra tidlig morgen til sen aften. Knap var rundstykkerne blevet fortæret, før hun begyndte at tælle ned, til McDonald’s åbnede klokken 10. Indtil da kunne hun sagtens nå at spise kager og andet sødt.

Hendes kæreste var meget hjemmefra, og Maria brugte ventetiden til at trøstespise og guffe alt muligt usundt i sig. Hun ejede ikke en vægt og havde derfor ingen idé om, hvor meget hun vejede. I efteråret 2012 blev hun gravid med Sophia, og hun fik den samme opmærksomme jordemoder på sygehuset i Viborg.

– Der var ingen moralprædikener. Jeg fik blot at vide, at jeg ikke måtte tage på i vægt. Det ville ikke være godt for mig eller barnet, siger Maria.

25. juni 2013 blev Sophia født. Selv om Maria vidste, at den var helt galt med vægten, gjorde hun stadig intet for at tabe sig. Hun tænker med gru tilbage på de gange, hun for eksempel skulle til havefest. Maria frygtede, at der kun var havestole af plastik. De ville brase sammen under hende.

Hun fik også besvær med at gå længere distancer uden hele tiden at skulle hvile sig.

Familien boede i den lille by Breum uden for Skive, og Maria var knap i stand til at tilbagelægge den lille kilometer fra hjemmet til byens idrætshal.

Læs også: Tanja tabte sig 92 kilo: Sådan gjorde hun

Men så skete der det vidunderlige for Maria, at hun i december 2013 blev ydmyget af en ukendt, ubehøvlet mand. Hun startede i fitnesscentret i januar 2014, og resultaterne udeblev ikke.

Metoden til at tabe sig var ganske simpel, nemlig masser af motion fire eller fem gange om ugen samt en radikal kostændring. Maria har ikke gennemgået nogen form for fysisk operation for at tabe sig, og bortset fra vejledningen i motionscenteret har hun ikke fået hjælp af andre end sig selv.

Ikke fanatisk

Hun er ikke fanatiker og spiser præcis det samme som alle andre, blot i mindre mængder.

Med et genert smil indrømmer Maria, at hun stadig i dag har svært ved at fortælle, at hun engang vejede 154,7 kilo. Hun er flov over det. Men der er bestemt ikke noget at være flov over for Maria. Hun kan tværtimod være stolt.

Nu vender fyrene sig om efter hende på gaden, og livet er blevet meget lettere. Hun læser til socialrådgiver, og som en sidegevinst ved vægttabet føler Maria sig i dag som en langt bedre mor for Clara og Sophia. Der er ikke længere en fysisk begrænsning for, hvad hun kan sammen med pigerne.

Maria har i sandhed meget at takke den ukendte mand for. Men hun møder ham sandsynligvis aldrig, så hun kan sige tak for hans uforskammethed.

Siden sit flotte vægttab har Maria oprettet en blog på Facebook under navnet: En mors kamp – fra kageform til topform.

Sponsoreret indhold