Sund

Undgå maveforgiftning

12. august 2013 af: Jerk W. Langer
Foto: All Over Press
Maveforgiftning, blandt andet den frygtede Roskildesyge, rammer mange danskere. Ofte er forurenede grøntsager og frugt årsagen.

For få år siden blev over 400 mennesker ramt af Roskildesyge efter at have spist importeret fransk salat. Salmonellabakterier i afrikanske lucernespirer er ligesom forurenet basilikum, sukkerærter og minimajs andre eksempler på, at fødevarer kan maveforgifte danskere.

Men frugt og grøntsager er stadig sundt. De er med til at forebygge blodpropper, kræft, demens og mange andre sygdomme, samt modvirke overvægt. Bagsiden er så bare, at frugt, grønt og krydderurter kan være forurenede med bakterier og virus som ovenstående er eksempler på. Det gælder især de importerede fødevarer.

LÆS OGSÅ: Sænk blodtrykket med frugt

Tænk dig om

Butikkerne bugner af frugt, grønt og bær det meste af året i takt med, at stadig flere varer strømmer til os fra alle dele af verden. Men tænk dig om, når madvarer kommer fra udlandet.

Mange steder i verden er det almindeligt at vande og skylle med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos dem, der høster. Det har der også været eksempler på herhjemme, f.eks. sagen om jordbær plukket på danske marker uden ordentlige toiletforhold for plukkerne af frugt.

Derfor skal du være lige så grundig med at skylle grøntsager og vaske frugt, som du er med at børste tænder morgen og aften. Det skal være en indgroet vane, at du virkelig får renset fødevaren.

7 gode råd om behandling af frugt og grønt

1: Skyl altid frugt, salat, bær, spirer, grøntsager og krydderurter grundigt, før du spiser dem rå.

2: Også økologisk frugt, grønt og bær skal skylles grundigt.

3: Det er ikke nok, at tørre fødevaren af i en serviet. Den skal under vandhanen og vaskes grundigt.

4: Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem.

5: Kog frosne hindbær i et minut, hvis de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering.

6: Vælg om muligt danskproduceret frugt og grønt - selv om det bestemt ikke er en garanti for, at du slipper for uønsket forurening.

LÆS OGSÅ: Nordisk mad gør dig sund

7: Nogle vandopløselige pesticider kan vaskes af. En tredjedel af giften forsvinder fra jordbær, mens op til halvdelen på blandt andet vindruer og æbler kan skylles af.

Brug frugt og grønt på lækre smoothies og juicer

I galleriet her har vi samlet de lækreste opskrifter på smoothies og juicer. En perfekt måde at få din daglige dosis frugt og grønt...

Sponsoreret indhold