Undgå sure opstød

Svien i mave samt en brændende og sviende smerte bag brystbenet og eventuelt op i svælget. Sådan kender de fleste af os til sure opstød, halsbrand eller for meget mavesyre, som tilstanden også kaldes.
Mavesyren produceres i mavesækken, altså forlængelsen af spiserøret, og nedbryder føden samt dræber bakterier. Men somme tider presser mavesyren sig den forkerte vej fra mavesækken og tilbage til spiserøret, hvorved sure opstød opstår.
Normalt sørger en ventil i spiserøret for, at syren bliver i maven. Men når uheldet er ude, kommer symptomerne på sure opstød, især når man bøjer sig forover eller ligger ned.
Sure opstød er generende, men inden du griber til de syreneutraliserende piller, så prøv disse råd. Ikke alle råd vil hjælpe netop dig, da vi mennesker er forskellige. Så prøv dig frem.
Læs også: Sæt turbo på forbrændningen
8 råd til at undgå sure opstød:
Spis ikke de sidste timer før sengetid.
Lig ikke ned, lige efter at du har spist.
Fed, krydret og grillet mad samt røgvarer såsom røget laks og skinke kan give ubehag.
Prøv trinvis at eliminere de følgende ting, der somme tider afslapper lukkemusklen i spiserøret og/eller danner mere mavesyre: Alkohol - især rødvin - kaffe, chokolade, tyggegummi, frugtjuice, stærkt krydret mad, løg, hvidløg, pebermynte og citrusfrugter.
Hold fordøjelsen i orden med fiberrig kost, masser af væske og motion, så der ikke skal "presses" så meget.
Tænk, som altid, på vægten, for de overflødige kilo trykker på maven.
Løft sengens hovedgærde 15 centimeter op på et par mursten eller tunge bøger, så mavesyren løber nedad i stedet for op i halsen.
Spis gerne ofte, men mindre måltider, så trykket i maven ikke stiger så meget.