Sund

Væk med mavefedtet

24. november 2013 af Jerk Langer, foto: All Over Press
En tyk mave øger markant faren for at miste hukommelsen. Således rammer demens 3,6 gange oftere de mennesker, der som midaldrende har meget fedt siddende på maven.

Vi taber alle sammen en del af den mentale skarphed, efterhånden som livet skrider frem.

Mange rammes så hårdt, at der er tale om egentlig demens, eksempelvis Alzheimers sygdom. Hvorfor ved vi ikke med sikkerhed, men rygning, dårlige kostvaner, for lidt motion, søvnforstyrrelser og for meget alkohol spiller en rolle, akkurat som arvelige forhold.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Guide til 9 populære slankekure

Nu peger forskerne så på, at mavefedt kan være særligt slemt. Da både rygning, inaktivitet, og dårlig mad sætter sig som mavefedt, lyder det logisk nok.

Vi ved også, at netop mavefedt klart øger faren for blodprop, type 2-sukkersyge, depression og flere kræftformer.

At få styr på mavefedtet er derfor alle tiders investering på sundhedskontoen. Med andre ord: Vil du tabe dig, så smid først og fremmest fedtet fra maven.

LÆS OGSÅ: 11 tips til et slankere liv

Danske forskere undersøgte for nylig 26.600 kvinder og mænd og konkluderede, at man helt præcist lever ni procent længere for hver fem centimeter, taljen bliver smallere.

6 GODE RÅDSov godt

Når du sover, danner kroppen appetitdæmpende leptin-hormoner. Men det går fløjten under dårlig søvn, og så aflejres der mavefedt i stedet. Gå så tidligt i seng, at du vågner af dig selv næste morgen uden vækkeur.

Undgå stress

Stress får kroppen til at danne det appetitfremmende kortisolhormon. De ekstra kalorier sætter sig primært på maven.

Undgå hurtige kalorier

Sukker og andre hurtige kulhydrater sætter sig på maven. Så du vinder meget ved at skære ned på hvidt brød, ris, pasta, slik, kager, flødechokolade og præfabrikerede fødevarer. Flydende kalorier - sodavand, vin, øl, juice og saft er særlig slemme. Selv light-produkter forstyrrer appetitregulationen.

Sunde olier

De enkeltumættede fedtsyrer i blandt andet olivenolie kan slanke lidt på maven. Vælg sunde oliekilder som rapsolie, olivenolie, mandler, nødder, peanutbutter, avocado og oliven samt mørk chokolade.

Kostfibre

Kostfibrene i grove grønsager og rodfrugter er særlig gode til at tære på mavefedte. Fuldkornsprodukter som rugbrød er meget bedre end hvidt brød, men har ikke samme gode virkning på blodsukkeret som grønsager.

Motion

Stærke muskler forbrænder mange kalorier i hvile, så du slanker dig - selv om natten. Styrketræning to gange 45 minutter om ugen er optimal træning. Løb, lange cykelture og anden udholdenhedstræning er også sundt, men pas på ikke at spise for meget bagefter.

Sponsoreret indhold