Sund

Video-optagelser skal forhindre vold mod offentligt ansatte

11. oktober 2018 af Anne Sophie Tingsted, Videnskab.dk Foto: Panthermedia.
For første gang vil forskere analysere optagelser fra videoovervågning for at forhindre vold mod offentligt ansatte.
En dame og en mand i bussen

For mange offentligt ansatte er vold og trusler en del af dagligdagen, men der mangler viden om, hvordan medarbejdere skal opføre sig for at nedtrappe konflikter.

Det vil en forskergruppe nu lave om på.

Et nyt projekt skal nedbringe vold og trusler ved at analysere konflikter blandt to forskellige grupper: Fængselsbetjente og billetkontrollører. Projektet er ledet af Marie Rosenkrantz Lindegaard, der er lektor i sociologi ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Marie Rosenkrantz Lindegaard har lige modtaget en bevilling på tre millioner kroner fra Arbejdsmiljøforskningsfonden til at føre projektet ud i livet.

Kig ikke gerningsmanden i øjnene

Forskergruppen har fået særlig adgang til videooptagelser fra landets fængsler og Movia-busser, og det er første gang, forskere bruger optagelser fra videoovervågningskameraer til at analysere konflikter hos offentligt ansatte.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere: Sådan påvirkes børn, når de er vidner til vold

– Det er temmelig banebrydende at bruge videoovervågning inden for samfundsvidenskaberne, forklarer Kim Møller, lektor i kriminologi på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet. Han har vurderet forskningsprojektet som uafhængig kilde for Videnskab.dk.

Det nye forskningsprojekt om konflikter i fængsler og busser forventes først at kunne fremvise resultater i 2021, men Marie Rosenkrantz Lindegaards tidligere antropologiske studier i konflikter kan indikere, hvilken type resultater forskerne vil finde i den nye undersøgelse.

– Her kom det blandt andet frem, at medarbejdere ikke skulle kigge gerningsmanden direkte i øjnene. Det bedste, de kunne gøre, for at det ikke skulle udvikle sig voldeligt, var at samarbejde med gerningsmanden, siger hun.

Hun fortæller, at gerningsmændene fra hendes tidligere forskning havde tendens til et særligt kropssprog, hvor de for eksempel rørte meget ved deres ansigt, når de blev stressede.

Læs mere på Videnskab.dk: Voldelige indsattes hjerner skal under observation

Førstehjælpskasse til medarbejdere

Marie Rosenkrantz Lindegaard og resten af forskergruppen håber på, at få en bedre forståelse af, hvad medarbejdere selv kan gøre for at undgå konflikter, der i sidste ende kan udvikle sig til vold og trusler.

– Det skal munde ud i to førstehjælpskasser med nogle konkrete retningslinjer at forholde sig til. Der er stor forskel på de forskellige typer af konflikter i fængselsvæsnet og blandt billetkontrollører, så vi laver et sæt retningslinjer til begge de undersøgte brancher, siger Marie Rosenkrantz Lindegaard.

– På den måde kan fængselsbetjente få viden om, om de for eksempel kan undgå vold under en konflikt med en indsat, hvis de sætter sig ned ved siden af vedkommende, eller om det virker nedtrappende, hvis billetkontrollører berører passagererne på armen, når de skal give en bøde. Det er den slags spørgsmål, projektet skal give svar på, og det, håber vi, kan forbedre arbejdsmiljøet.

Andre artikler på Videnskab.dk

Du kan blive dømt for ikke at gøre noget

Fem ting, du skal vide om overvågning

Kvinder er bedre end mænd til at trøste voldsofre

Sponsoreret indhold